Φοιτητικές εκλογές 2018: Νικήτρια η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ – Αποδυναμωμένο το φοιτητικό κίνημα

Φοιτητικές εκλογές 2018: Νικήτρια η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ – Αποδυναμωμένο το φοιτητικό κίνημα
Εκλογική διαδικασία στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου για τις φοιτητικές εκλογές Eurokinissi

Ποιες παρατάξεις εμφανίζουν ανοδικά ποσοστά σε σχέση με το 2017. Ο χάρτης των φετινών ανατροπών στις φοιτητικές εκλογές 2018. Καταγγελίες για νοθείες σε περιφερειακά Ιδρύματα και ΤΕΙ με μόνο ένα ψηφοδέλτιο. Το αποδυναμωμένο φοιτητικό κίνημα μέσα από δηλώσεις των εκπροσώπων του στο News24/7. Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Ελαφρώς μικρότερη συμμετοχή στα ΑΕΙ από το 2017 και οριακά αυξημένη άνοδο στην προσέλευση των σπουδαστών των ΤΕΙ, περιορισμένης έκτασης επεισόδια, διπλές κάλπες, καταγγελίες για νοθείες, τραμπουκισμοί, αλλά και για πρώτη φορά, ένα ολόκληρο πανεπιστήμιο να απέχει από την εκλογική διαδικασία, συνθέτουν το σκηνικό των φετινών φοιτητικών εκλογών 2018.

Αν και η καταμέτρηση έως αυτή την ώρα συνεχίζεται, με τις παρατάξεις να δημοσιοποιούν διαφορετικά στοιχεία ως προς τα αποτελέσματα ελέω ανυπαρξίας ενιαίου συστήματος καταμέτρησης, η εικόνα από την προτίμηση των φοιτητών δίνει για 32η χρονιά προβάδισμα στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, ενώ οριακή άνοδο σε σχέση με το περσινό ποσοστό εμφανίζει η ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση). Χαμηλές «πτήσεις» καταγράφει φέτος το BLOCO (Δίκτυο Σχημάτων Ριζοσπαστικής Αριστεράς) που έκανε το ντεμπούτο του το Δεκέμβριο του 2015, όχι τόσο ως παράταξη, αλλά ως δίκτυο σχημάτων στα ελληνικά Ιδρύματα και πολιτική αναφορά στη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, οριακά μειωμένα εμφανίζονται και τα ποσοστά της ΠΑΣΠ που κρατούσε τα τελευταία χρόνια την αυτοδυναμία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το οποίο ωστόσο, εν μέσω ασυνεννοησίας, αλλά και ολιγωρίας ως προς την οριστικοποίηση του χώρου διεξαγωγής των εκλογών, δεν κατάφερε να μπει στην «αρένα» των φετινών εκλογών, οπότε και τα ποσοστά εμφανίζονται μειωμένα.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα πάντως και φέτος, ήταν η αποχή, το αποδυναμωμένο φοιτητικό κίνημα, η απομάκρυνση των σπουδαστών από των αγωνιστικότητα και τις συνδικαλιστικές δράσεις του παρελθόντος και ότι «οι παρατάξεις δεν κατάφεραν να πείσουν τους συμφοιτητές τους να προσέλθουν στις κάλπες», όπως χαρακτηριστικά είπε στο News24/7 η Σωτηρία, μέλος της Πανσπουδαστικής Κίνησης που προσήλθε στο παλιό Χημείο, προκειμένου να ψηφίσει.

Πέρυσι η αποχή από τις κάλπες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αγγίζοντας το ποσοστό του 40%. Αν και φέτος η συμμετοχή κινήθηκε σε οριακά υψηλότερα επίπεδα, η εικόνα στους χώρους διεξαγωγής των εκλογών των μεγαλύτερων πανεπιστήμιων της Αττικής, ήταν και πάλι απογοητευτική. «Στις 14.00 χτες το μεσημέρι, στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων είχαν ψηφίσει μόλις 186 άτομα. Πέρυσι, την ίδια περίπου ώρα, είχαν έρθει να ψηφίσουν πάνω από 500. Οι διάδρομοι φέτος, ήταν σχεδόν άδειοι», ενημερώνει χαρακτηριστικά το News24/7 o Βαγγέλης που φοιτά στην εν λόγω σχολή. «Τα τελευταία χρόνια έχει καλλιεργηθεί η πολιτική αδράνεια και αυτό είναι σίγουρα δυσάρεστο».

Ενδεικτικό και το παράδειγμα από το ΤΕΙ Πύργου, που δεν είχε άλλα ψηφοδέλτια, παρά μόνο αυτό της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την επιλογή του «λευκού» για τους ελάχιστους σπουδαστές που προσήλθαν να ψηφίσουν.

Στον απόηχο πάντως της αποφυγής να μετατραπούν τα δημόσια Ιδρύματα σε ορμητήρια παραβατικών συμπεριφορών, αλλά και να αποφευχθούν κλοπές, τραμπουκισμοί και σοβαρά επεισόδια, η Νομική έστησε διπλές κάλπες (η μία εντός του Ιδρύματος, με τους ψηφοφόρους των παρατάξεων της ΠΑΣΠ, των ΕΑΑΚ, της ΠΚΣ και του BLOCO να ψηφίζουν στις αίθουσες τους κτιρίου επί της οδού Σίνα, ενώ η ΔΑΠ κάλεσε τους φοιτητές στην Αίγλη Ζαππείου). Άλλωστε, δεν είναι λίγες φορές που η διαδικασία της ψηφοφορίας στη Νομική έχει παραβιαστεί στο παρελθόν, με τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ να σημειώνουν στο News24/7 από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, το θέμα της γεωγραφικής γειτνίασης με τα Εξάρχεια, αλλά και τις πρόσφατες καταλήψεις του Ιδρύματος από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Πιστή στη ρητορική της καταπολέμησης της βίας και ανομίας και η πρώην ΑΣΟΕΕ που αν και αποπειράθηκε να μεταφέρει τις κάλπες της για λόγους ασφαλείας σε αίθουσες του Ζαππείου, τελικά βρέθηκε να απέχει παντελώς από την εκλογική διαδικασία.

Οι παρατάξεις επιδόθηκαν σε πόλεμο ανακοινώσεων, με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να κατηγορεί την ΠΑΣΠ για το μπάχαλο που προέκυψε. «Η αυτοδύναμη παράταξη της ΠΑΣΠ δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει ούτε μία συνθήκη για την διεξαγωγή των εκλογών, με κυριότερη τον χώρο. Μάλιστα ήταν τόσο σίγουρη για τις αν-ικανότητες της που έδρασε αυτόνομα αγνοώντας τόσο το καταστατικό του Συλλόγου όσο και την λογική την ίδια. Επέδειξε μαζί με τις αρχές του Πανεπιστημίου εγκληματική αδράνεια στην διεκπεραίωση των υποχρεώσεων που οριζόντουσαν για την έγκριση του χώρου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΑΠ-ΑΣΟΕΕ, ενώ η ΠΑΣΠ από την πλευρά της, κάνει λόγο για «έξωθεν πολιτικές παρεμβάσεις» που οδήγησαν τη Διοίκηση του Ζαππείου να μην τους παραχωρηθεί ο χώρος.

Άρωμα «νοθείας» φαίνεται ότι απέκτησαν οι εκλογές στο ΤΕΦΑΑ, με φοιτητές και μέλη της ΠΚΣ να καταγγέλλουν τη ΔΑΠ για στημένο σκηνικό τρομοκρατίας. Στην ανακοίνωσή τους αναφέρεται ότι «πριν την έναρξη της διαδικασίας, οι κάλπες των εκλογών -τις έφερε η ΔΑΠ- είχαν μέσα ήδη 15 ψηφοδέλτια της ΔΑΠ. Από το πρωί στελέχη της γαλάζιας παράταξης, τραμπούκιζαν τους υποψήφιους με άλλες παρατάξεις. Στη σχολή έκαναν την εμφάνιση τους μπράβοι της νύχτας που επίσης τους κάλεσε η ΔΑΠ. Η Πανσπουδαστική ΚΣ κατήγγειλε στους φοιτητές του συλλόγου αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Γι’ αυτό το λόγο η ΠΚΣ δεν θα αναγνωρίσει κανένα αποτέλεσμα από αυτήν την -μόνο στο όνομα- εκλογική διαδικασία».

Αντιστρόφως ανάλογο το κλίμα στα ΤΕΙ Λάρισας, με τη ΔΑΠ να καταγγέλλει την ΠΚΣ για απειλή και προσπάθεια βλάβης της σωματικής ακεραιότητας μελών και στελεχών της ΔΑΠ -ΝΔΦΚ του ΤΕΙ Θεσσαλίας. «Καταγγέλλουμε τα μέλη της ΠΚΣ ότι έχουν φέρει άτομα εκτός του Ιδρύματος, μέλη του κόμματος τους από άλλη πόλη και για απειλή και προσπάθεια βλάβης της σωματικής ακεραιότητας μελών και στελεχών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ευτυχώς, οι ψυχραιμότεροι απέτρεψαν αυτή τη δράση. Οι απειλές και οι τραμπουκισμοί δεν θα περάσουν! Η δημοκρατία όμως θα νικήσει! Καλούμε όλους τους ευσυνείδητους φοιτητές να μας στηρίξουν ως το τέλος της διαδικασίας!», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πάντως, αν και φέτος οι φοιτητές απέδειξαν ότι μπορούν να θέσουν εν αμφίβολω το θεσμό των φοιτητικών εκλογών ακόμη και μόνοι τους, οι κάλπες έκλεισαν στις 20.00 ομαλά και για πρώτη φορά η διαδικασία δεν αμαυρώθηκε από επεισόδια, ακυρώσεις και ανατροπές. Περιορισμένης έκτασης, ήταν τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο ΕΜΠ, με πετροπόλεμο και ρίψη αντικειμένων μεταξύ μελών της φοιτητικής περιφρούρησης και ομάδα περίπου 15 αγνώστων που αποπειράθηκε να εισέλθει στο κτίριο.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ:

ΑΕΙ με ενσωμάτωση 105 από τους 175 συλλόγους

ΔΑΠ – ΝΔΦΚ 50.78%

ΠΚΣ 19.50%

ΕΑΑΚ 12.5%

ΠΑΣΠ 6.33%

ΜΠΛΟΚΟ 1.49%

ΛΟΙΠΑ 6.15%

ΤΕΙ με ενσωμάτωση 35 από 49 συλλόγους

ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 63.1%

ΠΚΣ 15.47%

ΠΑΣΠ 14.18%

ΕΑΑΚ 0.35%

ΜΠΛΟΚΟ 0.28%

ΛΟΙΠΑ 5.32%

Σύμφωνα με την ΠΚΣ:

ΑΕΙ με ενσωμάτωση σε 175 από 200 συλλόγους

ΠΚΣ 23.35%

ΔΑΠ 40.49%

ΠΑΣΠ 10.06%

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΛΑΕ) 6.52%          

ΕΑΑΚ 8.51%

ΜΠΛΟΚΟ (ΣΥΡΙΖΑ) 1.12%          

ΛΟΙΠΑ 7.36%        

ΤΕΙ με ενσωμάτωση σε 45 από 66 συλλόγους

ΠΚΣ 21.90%

ΔΑΠ 51.48%          

ΠΑΣΠ 13.34%

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΛΑΕ) 0.31%

ΕΑΑΚ 1.55%

ΜΠΛΟΚΟ (ΣΥΡΙΖΑ) 1.39%

ΛΟΙΠΑ 8.75%

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα