Αχτσιόγλου: Μόνο με επαναπρόσληψη εργαζομένου οι εκπτώσεις στα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία

Αχτσιόγλου: Μόνο με επαναπρόσληψη εργαζομένου οι εκπτώσεις στα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία
Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου Eurokinissi

Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Παραλλήλισε τις θέσεις του Κ. Μητσοτάκη με τις λογικές του αυστριακού καγκελάριου υπέρ της 12ωρης εργασίας.

Διαιρετική τομή μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου τα εργασιακά με αφορμή του συζήτηση του νομοσχεδίου για την αδήλωτη εργασία που θέτει πλέον ως προϋπόθεση για την έκπτωση των προστίμων στους εργοδότες την επαναπρόσληψη των αδήλωτων εργαζομένων.

Η κυρία Αχτσιόγλου έδωσε έμφαση στις διατάξεις που αλλάζουν την αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία που είχε μεν αποτρεπτικό – τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά δεν απέδιδε δικαιοσύνη στον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος. «Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα για εκπτώσεις του προστίμου μόνο σε περίπτωση πρόσληψης του αδήλωτου εργαζόμενου και εφόσον η πρόσληψη αφορά σύμβαση πλήρους απασχόλησης» ξεκαθάρισε αναφερόμενη στην εν λόγω διάταξη και υπογράμμισε ότι υπάρχει και ρήτρα να μην μειώνεται το προσωπικό ταυτόχρονα με την επαναπρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου.

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης ότι με το νομοσχέδιο τίθενται για πρώτη φορά κανόνες στις εργολαβίες. «Μπαίνει φρένο. Πλέον θα είναι ολόκληρη η ευθύνη στον αναθέτοντα» είπε και σημείωσε ότι το ίδιο πλαίσιο θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις απόλυσης.

Ταυτόχρονα, άσκησε οξύτατη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις θέσεις του στα εργασιακά. Ειδικότερα, θύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στο ΣΕΒ ανέφερε ότι οι συλλογικές συμβάσεις «συνιστούν αριστερή ιδεοληψία» και χαρακτήρισε «ξεπερασμένο το οκτάωρο». Η κυρία Αχτσιόγλου παραλλήλισε, μάλιστα, τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη με του καγκελάριου της Αυστρίας που επιχειρεί να μετατρέψει το οκτάωρο σε 12ωρο. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα