‘Αν μπορεί να πάρεις στοιχεία για φοροφυγάδες, το κάνεις’ κατέθεσε ο Πλασκοβίτης στη δίκη Παπακωνσταντίνου

‘Αν μπορεί να πάρεις στοιχεία για φοροφυγάδες, το κάνεις’ κατέθεσε ο Πλασκοβίτης στη δίκη Παπακωνσταντίνου

Ο πρώην γενικός γραμματέας, ο οποίος ελέγχεται για ψευδορκία για την υπόθεση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον τρόπο που οι ελληνικές αρχές παρέλαβαν την πρώτη φορά τη λίστα Λαγκάρντ

“Δύσκολο στοιχείο για να αποσπάσεις χρήματα” χαρακτήρισε τη λίστα Λαγκάρντ ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Ηλ. Πλασκοβίτης, υπογραμμίζοντας πάντως, ότι ο ίδιος έχει την άποψη πως “αν μπορείς να πάρει στοιχεία για φοροφυγάδες, τα παίρνεις”.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο με τον οποίο η λίστα Λαγκάρντ -τότε γνωστή ως λίστα Φαλτσιανί ή λίστα καταθετών της HSBC- παραλήφθηκε από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα. “Η διαδικασία έπρεπε να έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα, όπως μου είχε πει τόσο ο πρώην υπουργός όσο και ο Γάλλο ομόλογός μου, Ζαν Μαρκ Φενέ, και αυτό γιατί δεν θα έπρεπε να εκτεθούν οι γαλλικές έναντι των ελβετικών αρχών” είπε.

Κατά την κατάθεσή του, ο πρώην γ.γ. δήλωσε ότι “αισθάνομαι μία βαθύτατη πικρία, διότι δώσαμε έναν αγώνα και επειδή ξέχασα την ύπαρξη ενός εγγράφου και δεν το κατέθεσα, βρέθηκα να διώκομαι για ψευδορκία”. Ο Ηλ. Πλασκοβίτης αναφέρθηκε αναλυτικά σε ένα έγγραφο που εστάλη μέσω φαξ στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τον τρόπο που θα παραλάμβανε η ελληνική πλευρά τη λίστα.

Παρ’ όλα αυτά δέχθηκε σειρά ερωτημάτων από τον πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικ. Πάσσο, για τη νομιμότητα της διαδικασίας, δίχως ο μάρτυρας όμως να μπορεί να απαντήσει αν τελικά η λίστα θεωρείται παράνομο ή νόμιμο υλικό.

Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε πως “δεν υπήρχε λόγος να εκθέσει κανείς τον τρόπο, με τον οποίο ελήφθησαν τα στοιχεία. Τα έχουμε και τα αξιοποιούμε σύμφωνα με το νόμο”, εξηγώντας ότι “αν μπορείς να πάρεις στοιχεία με φοροφυγάδες, τα παίρνεις. Ηξερα ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Γαλλία διάπραξε κάτι παράνομο για να αποκτήσει αυτά τα στοιχεία”.

“Δεν είναι προς τιμήν μας”

Κατά τον Ηλ. Πλασκοβίτη, η λίστα ήταν ένα “δύσκολο στοιχείο”, διότι “από μόνη η ύπαρξη των καταθέσεων δεν συνεπάγεται κάτι”, ενώ υπήρχε και το ζήτημα της εμπιστευτικότητας ου ζητούσαν οι γαλλικές αρχές.  Πάντως, “όταν κάνεις ως κυβέρνηση στόχευση κατά της φοροδιαφυγής, δεν μπορείς να αρχίσεις να ψάχνεις 11,5 εκατ. Έλληνες εκ του μηδενός” είπε ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου “ήθελε να πατάξει τη φοροδιαφυγή”.

Εισαγγελέας: Μήπως η διάθεση του φρέναρε, γιατί μέσα στη λίστα υπήρχαν τρία συγγενικά του πρόσωπα;

Μάρτυρας: Δεν επιθυμώ να κάνω κρίση, που δεν στηρίζεται σε γνώση συγκεκριμένων γεγονότων. Θέλετε να κάνω εκτίμηση προθέσεων. Αυτό είναι στην κρίση του δικαστηρίου Σας.

Εισαγγελέας: Στην κρίση του δικαστηρίου επαφύομαι κι εγώ. Πώς φαίνεται για την Ελλάδα να ζητάμε για δεύτερη φορά το ίδιο αρχείο από τη Γαλλία;

Μάρτυρας: Δεν είναι προς τιμήν μας. Δεν ξέρω αν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, αλλά  δεν είναι προς τιμήν μας, παρ’ ότι κατά καιρούς έχουμε δώσει τέτοια δείγματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα