Εκλογές, κυβέρνηση εθνικής ενότητας, συμφωνία: Όλα τα σενάρια που εξετάζουν στη ΝΔ

Εκλογές, κυβέρνηση εθνικής ενότητας, συμφωνία: Όλα τα σενάρια που εξετάζουν στη ΝΔ
ΠΑΤΡΑ-ΠΡΟΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΔ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ.(Eurokinissi-ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Στην αξιωματική αντιπολίτευση "ξορκίζουν" το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες και εκτιμούν ότι η διαπραγμάτευση δε βαίνει καλώς. Αναζητούν πάντως τρόπους να διαχειριστούν την περίπτωση μίας συμφωνίας, η οποία διχάζει τους βουλευτές

Όλα τα σενάρια για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα πρέπει να φτάσει σε ένα οριστικό τέλος τις επόμενες ημέρες, εξετάζουν στη Νέα Δημοκρατία.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφισβητούν κατά πόσον η κυβέρνηση βρίσκεται πράγματι κοντά σε συμφωνία και “ξορκίζουν” το ενδεχόμενο εκλογών, το οποίο όμως πολλά κορυφαία στελέχη και ειδικά στον καραμανλικό πυρήνα θεωρούν πολύ πιθανό: Δεν αποκλείουν δηλαδή μόλις κλείσει η διαπραγμάτευση ο Αλέξης Τσίπρας να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία για να νομιμοποιήσει την όποια συμφωνία με την Ευρώπη, αντισταθμίζοντας όποιες απώλειες εξ αριστερών με μεγάλα κέρδη στο κέντρο- με κίνδυνο να συρρικνωθεί περαιτέρω η Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή, το ποια θα πρέπει να είναι η στάση της Ν.Δ σε περίπτωση που τελικά συμφωνία υπάρξει και πως θα ληφθεί η σχετική απόφαση, εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων.

Εκτός από το “ναι” και το “όχι”, κυκλοφορούν μεταξύ των βουλευτών και τα σενάρια του “παρών” ή της αποχής στην πρώτη ανάγνωση, με ανοικτό το ενδεχόμενο εάν τα πράγματα είναι κρίσιμα η Ν.Δ να μπει και να ψηφίσει στη συνέχεια.

Δεν είναι βέβαιον πάντως ότι εάν ο κ.Σαμαράς έθετε το ζήτημα σε ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα, θα υπερτερούσε το “ναι” στη συμφωνία. Και αυτό καθώς ουκ ολίγοι βουλευτές της Ν.Δ δε θέλουν να ψηφίσουν και ως αντιπολίτευση φορολογικά μέτρα.

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ παρόλα αυτά δε δείχνει πρόθυμος να φέρει το θέμα σε ψηφοφορία, δείχνει το φόβο πως σε κάθε περίπτωση θα καταγραφεί ένα ισχυρό εσωκομματικό ρεύμα. Εκτός εάν η ηγεσία αποφασίσει η ίδια να τραβήξει το σκοινί, με κίνδυνο ακόμη και τη διάσπαση της Ν.Δ.

Το επιχείρημα όσων υποστηρίζουν τη σκληρή στάση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να φτιάξει νέα δική του “πελατεία” χρηματοδοτώντας ένα μεγάλο δημόσιο με τη φορολόγηση της μεσαίας τάξης, παραδοσιακά εκλογικής δεξαμενής της Ν.Δ.

Τα ερωτήματα που θέτουν όσοι διαφωνούν με τις εισηγήσεις καταψήφισης ώστε η κυβέρνηση να πέσει με την προοπτική μία νέα φιλοευρωπαϊκή συμμαχία με κορμό τη Ν.Δ να πάρει τη θέση της είναι τα εξής: Εάν πράγματι καταψηφίσει η Ν.Δ, η σημερινή κυβέρνηση καταρρεύσει και τη διαδεχθεί μία νέα με τη συμμετοχή της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης, τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση; Δε θα αποδεχθεί τη συμφωνία; Θα δοκιμάσει να επαναδιαπραγματευθεί; Ή θα αποδεχθεί μετεκλογικά τη συμφωνία που καταψήφισε προεκλογικά;

Το γεγονός δε ότι το Ποτάμι δήλωσε πως θα ψηφίσει τη συμφωνία ο,τι και να περιλαμβάνει δημιουργεί τον κίνδυνο νέων διαρροών από τη Ν.Δ προς το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη από τη δεξαμενή των μετριοπαθών ψηφοφόρων που βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα την παραμονή στην Ευρωζώνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα