Ενεργειακά και τουρκικές προκλήσεις στη συζήτηση Κοτζιά – Χριστοδουλίδη

Ενεργειακά και τουρκικές προκλήσεις στη συζήτηση Κοτζιά – Χριστοδουλίδη
Με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, συναντήθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς Eurokinissi

Τα σχέδια της Άγκυρας για γεωτρήσεις και τις συμμαχίες της Λευκωσίας με Κάιρο και Τελ-Αβίβ θα συζητήσουν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών

Την μελλοντική στάση της Αγκυρας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, έχει στο μικροσκόπιο η ελληνοκυπριακή πλευρά και θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν σήμερα στη συνάντησή τους στη Λευκωσία ο Νίκος Κοτζιάς και ο Κύπριος ομόλογό του Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2

Η Τουρκία πρόσφατα αγόρασε το γεωτρύπανο DeepSea Metro 2, έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων, και είναι θέμα χρόνου να εκδηλώσει μια νέα προκλητική ενέργεια. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές ένας πιθανός χρόνος για γεώτρηση είναι αρχές Ιουλίου, αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές.

Θα γίνει, λένε οι πληροφορίες με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος Ιουνίου και η Άγκυρα ετοιμάζει αντίδραση, προτάσσοντας τον ισχυρισμό πως δεν μπορεί η Λευκωσία να αξιοποιεί το φυσικό αέριο χωρίς τους Τουρκοκύπριους.

Ένα δεύτερο σενάριο είναι η αποστολή του DeepSea Metro 2 να γίνει ταυτόχρονα με την κάθοδο του γεωτρύπανου της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil για να τρυπήσει στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το γεγονός μάλιστα ότι επιδεινώθηκαν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετα την πρόταση για ακύρωση της συμφωνίας για τα F-35, μπορεί να οδηγήσει τον Ταγίπ Ερντογάν να πάρει αυτή την απόφαση ως αντίποινα στις ΗΠΑ.

Που θέλει να “τρυπήσει” η Άγκυρα

Το πού θα προχωρήσει η Τουρκία τις έρευνες είναι ακόμη άγνωστο. Πληροφορίες από την Κύπρο λένε ότι εξετάζεται η περιοχή κοντά στον Απόστολο Ανδρέα, όπου βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός. Το τουρκικό ερευνητικό έχει δεσμεύσει την περιοχή για έρευνες από την 9η Απριλίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Η δεύτερη περιοχή που εξετάζεται είναι δυτικά της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η επιλογή αυτής της περιοχής συνδέεται με προσπάθειες που καταβάλλει εδώ και χρόνια η Άγκυρα για επιβολή τετελεσμένων και γι’ αυτό κατέθεσε και εγγράφως τη θέση της σε Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση. Σημειώνεται συναφώς ότι η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ και Ε.Ε.) ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.». Η ανάγνωση δε επί χάρτου του γεωγραφικού μήκους που προβάλλει η τουρκική πλευρά, δείχνει ότι η γραμμή αυτή ουσιαστικά εφάπτεται του δυτικού άκρου της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά ισχυροποιεί τις συμμαχίες της και στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε ότι με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Αναστασιάδη θα συζητήσουν τη δημιουργία κοινού αγωγού Κύπρου -Ελλάδας- Ισραήλ.Το έργο αυτό υπάρχει στο τραπέζι ωστόσο απαιτούνται μια σειρά από τεχνικές και υλικές προυποθέσεις. Κυρίως όμως απαιτείται πολιτική βούληση η οποία φαίνεται ότι τώρα είναι πιο ισχυρη από ποτέ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα