Εβδομάδα εξελίξεων για αξιολόγηση και Σκοπιανό

Εβδομάδα εξελίξεων για αξιολόγηση και Σκοπιανό
Μέγαρο Μαξίμου Eurokinissi

Η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και η συνάντηση Τσίπρα με Ζάεφ στην Σόφια καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις των ημερών

Με την κυβέρνηση  να αγωνιά μην της χρεώσουν οι δανειστές ολιγωρία στην προώθηση των προαπαιτούμενων ξεκινά νέος κύκλος διαπραγμάτευσης για την τέταρτη αξιολόγηση. Η εβδομάδα που ξεκινά χαρακτηρίζεται ωστόσο από κυβερνητικές πηγές κρίσιμη και λόγω του επικείμενου ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στην Σόφια. Όπως όλα δείχνουν από την συνάντηση  του πρωθυπουργού με τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ θα διαπιστωθεί σε ποιο  βαθμό υπάρχουν πιθανότητες για συμφωνία στο Σκοπιανό.

Ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της ούτως ώστε στο Eurogroup της 24 Μαϊου να υπάρξει τεχνική συμφωνία με τους δανειστές, η οποία ως γνωστόν συμπυκνώνεται στο Staff Level Agreement (SLA). Κάτι που αναμένεται να επαναλάβει τις επόμενες ημέρες σε νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου και θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εκκρεμότητες ενώ παράλληλα θα ζητηθεί για μία ακόμη φορά από τους υπουργούς να επιταχύνουν. Η πίεση προς τα μέλη της κυβέρνησης έχει ασκηθεί επανειλημμένως είτε με την μορφή επιστολών του υφυπουργού Δημήτρη Λιάκου προς τους εμπλεκόμενους με την διαπραγμάτευση υπουργούς είτε μέσω αναφορών που έχει κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις συνεδριάσεις των οργάνων, όπως για παράδειγμα στο Πολιτικό Συμβούλιο και την Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασαν προσφάτως.

Σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος, όμως στο σύνολό τους θα πρέπει να κλείσουν 88 προαπαιτούμενα πολλά εκ των οποίων έχουν συνδέονται με μεγάλα τεχνικά και νομικά εμπόδια.

Προς το παρόν η κυβέρνηση επιθυμεί να επικεντρωθεί σ’ αυτήν την προσπάθεια και συγχρόνως να εξασφαλίσει μία καλή ρύθμιση για το δημόσιο χρέος αλλά και ένα ανεκτό πλαίσιο μεταμνημονιακής επιτροπείας. Μία ικανοποιητική εξέλιξη για το χρέος, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, θα δημιουργούσε μεγαλύτερη «ασφάλεια» και στις αγορές στις οποίες η χώρα θα δοκιμάσει να βγει «αυτοδύναμα» μετά τον ερχόμενο Αύγουστο.

Από την άλλη φαίνεται πως το Μαξίμου συντηρεί τις ελπίδες του για επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, κάτι που φάνηκε και από τις υπαινικτικές δηλώσεις Κοτζιά και Ντιμιτρόφ μετά την συνάντησή τους υπό τον Μάθιου Νίμιτς στο Σούνιο. Προοπτική συμφωνίας υπάρχει και θα διαπιστωθεί πόσο βάθος έχει αυτή στην συνάντηση που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στην Σόφια μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει- εάν οι διαβουλεύσεις προχωρήσουν- πότε θα μπορούσε να υπάρξει μία συμφωνία για το θέμα της ΠΓΔΜ για να την φέρει στην Βουλή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν φλερτάρει πολύ έντονα με την ιδέα να απαιτήσει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών για να εγκριθεί. Αυτό είναι κάτι που εμμέσως πλην σαφώς έχει τεθεί από εκπροσώπους ευρωπαϊκών θεσμών, όπως ο Γιούνκερ και η Μογκερίνι όμως δεν είναι βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να ρισκάρει την συμφωνία για το Σκοπιανό βάζοντας τον πήχη στο 180. Το Μαξίμου πιστεύει ότι το θέμα πιέζει πολιτικά την Νέα Δημοκρατία, εκτιμά όμως ότι τελικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αποφασίσει την υπερψήφιση μίας συμφωνίας από την ΝΔ για να συγκρατήσει δυνάμεις του κόμματος στην βόρεια Ελλάδα και το δεξιό κομμάτι της Πειραιώς. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα