Η Βουλή έδειξε Πρέσπες

Η Βουλή έδειξε Πρέσπες
Τρίτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης μομφής που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018. Eurokinissi

Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Σε σύνολο 280 παρόντων βουλευτών, υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 127 βουλευτές, ενώ την καταψήφισαν οι 153. Η τριήμερη συνεδρίαση, οι κόντρες και όσα ξεχώρισαν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Με 153 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει η ΝΔ. Από τους 280 παρόντες βουλευτές, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 127, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Καμμένος -ο οποίος και διεγράφη από του ΑΝ.ΕΛ- και ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κατσαντώνης. Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κατερίνα Παπακώστα, Νίκος Νικολόπουλος και Χάρης Θεοχάρης, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ που είχε αποχωρήσει από τη συζήτηση.

Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνάντηση της Κυριακής στις Πρέσπες όπου με την συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίρπα θα πραγματοποιηθεί η τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας για την ονομασία της πΓΔΜ από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ καθώς και τον Ειδικό Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Σημειώνεται πως ο  κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας, στις 10:30 θα πραγματοποιήσει ομιλία.

Εν τω μεταξύ κατά την τριήμερη συζήτηση ξεχώρισαν η παρομοίωση από τον πρωθυπουργό του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά και οι επιστολές που κατέθεσε κατά την ομιλία του, η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, οι κόντρες του κ. Κοτζιά με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη και τα έγγραφα για μυστική διπλωματία – αποδοχή του ονόματος Μακεδονία από τη ΝΔ.

Ο Σαμαράς δεν διεκδίκησε ποτέ την ιθαγένεια

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε διπλή επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ και τον πρώην πρωθυπουργό και κατήγγειλε ότι ο Σαμαράς δεν διεκδίκησε ποτέ το θέμα της ιθαγένειας και τόνισε ότι δεν αναγνωρίζεται μακεδονικό έθνος με τη συμφωνία.

“Το μόνο που επιδιώκετε, είναι την πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, που εσείς οδηγήσατε τη χώρα. Διότι γνωρίζετε ότι η αφετηρία της νέας εποχής για τη χώρα, είναι η εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για το πολιτικό σας σχέδιο” είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ. Παράλληλα απάντησε εκτενώς και στον κ.Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε ότι δεν διεκδίκησε ποτέ το θέμα της ιθαγένειας, αλλά ότι ήταν ενδοτικός όταν έπρεπε να είναι αδιάλλακτος το 1991 κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και αδιάλλακτος όταν έπρεπε να διαπραγματευθεί στη συνέχεια.

“Ο Σαμαράς στις δύο κρίσιμες συνεδριάσεις του 1991 δεν φρόντισε για τα συμφέροντα της χώρας όπως έπρεπε και ήρθε αργότερα να φορτώσει την ευθύνη στον πρωθυπουργό του. Εκεί που έπρεπε να ήταν αδιάλλακτος ήταν ενδοτικός και εκεί που έπρεπε να διαπραγματευτεί ήταν αδιάλλακτος και αυτός σας δίνει γραμμή κ.Μητσοτάκη”, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ.

Δεν αναγνωρίζουμε μακεδονικό έθνος

“Αυτή είναι μια συμφωνία που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός μετά το 1995 και την ενδιάμεση συμφωνία, θα ήθελε να έχει στο τραπέζι. Διότι δεν περιλαμβάνει μονάχα τη σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Αλλά περιλαμβάνει και ως προϋπόθεση τη συνταγματική αλλαγή τής μέχρι σήμερα συνταγματικής ονομασίας της γειτόνος μας που είναι αναγνωρισμένη από 140 χώρες. Περιλαμβάνει (η συμφωνία) τη συνταγματική αλλαγή για την απαλοιφή κάθε όρου αλυτρωτισμού που εμπεριέχεται στο Σύνταγμά τους” υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Κάλεσε μάλιστα την αξιωματική αντιπολίτευση να δείξει σε ποιο σημείο της συμφωνίας η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος. “Εγώ βλέπω ότι σε αυτήν τη συμφωνία, με το άρθρο 7 παρ. 5, διαφυλάσσεται απόλυτα το δικαίωμα σε εμάς να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους όρους που χρησιμοποιούσαμε για τον χαρακτηρισμό των γειτόνων μας, όπως σλαβομακεδόνες, Σκοπιανοί, δεν μας εμποδίζει κανένας. Και ασφαλώς, καμία αναφορά δεν γίνεται σε αναγνώριση έθνους”, τόνισε ο κ.Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Ο πρωθυπουργός εξυπηρετεί ατζέντα ξένων

Στη χρονική σύμπτωση του τέλους του τέταρτου μνημονίου με τη συμφωνία για το Σκοπιανό που εγείρει ερωτήματα, αναφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός εξυπηρετεί ατζέντες ξένων, ενώ έκανε σφοδρή  επίθεση σε ΑΝΕΛ για καιροσκοπισμό.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ τρεις φορές κατά την ομιλία του επεσήμανε ότι υπάρχει «χρονική σύμπτωση του τέλους του τετάρτου μνημονίου και υπογραφή εξπρές στο Σκοπιανό» η οποία κατά τον κ. Μητσοτάκη «εγείρει ερωτήματα». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η πιο απλοϊκή απάντηση είναι ότι επιδιώκετε συμψηφισμό εντυπώσεων» και πρόσθεσε ότι «μια δεύτερη εξήγηση λέει ότι ο κ. Τσίπρας ικανοποιεί τις ατζέντες άλλων που τον βρήκαν εύκολο να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες».

«Δεν διακινδυνεύουν οι ξένοι το δικό τους εθνικό συμφέρον» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ κάνοντας λόγο για «δόλιους συμψηφισμούς εθνικών υποχωρήσεν μα κάποια ανταλλάγματα για την οικονομία». Επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «εσείς θα είσαστε ο πρωθυπουργός που είπατε ναι εκεί που όλοι οι προκάτοχοί σας είχαν πει όχι. Αυτό θα γράψει η ιστορία» και έκανε λόγο ο κ. Μητσοτάκης για «προφανής υποχώρηση από την εθνική γραμμή» καθώς ο «βασικός λόγος που δεν πρέπει να υπογραφεί αύριο η συμφωνία» είναι ότι «αναγνωρίζονται ως μακεδόνες και από την Ελλάδα».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για καθήκον απόκρουσης της συμφωνίας Τσίπρα Ζάεφ και κατηγόρησε για πολιτικό καιροσκοπισμό τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο.

Κόντρα Κοντζιά – Ντόρας και τα έγγραφα για την αποδοχή του ονόματος Μακεδονία από τη ΝΔ

Έγγραφα-φωτιά που καταδεικνύουν ότι η ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποδεχτεί το όνομα Μακεδονία για χρήση στο εσωτερικό της FYROM και ότι διεξαγόταν μυστική διπλωματία για να εμφανιστεί το όνομα Μακεδονία ως τετελεσμένο γεγονός, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Υπάρχουν στιγμές καλής διπλωματίας όπως έκανε ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι. Υπάρχει όμως και κακή διπλωματία η οποία επί 6 – 7 χρόνια διαπραγματευόταν το όνομα Σκόπια-Μακεδονία διεθνώς και στο εσωτερικό σκέτο Μακεδονία» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς και κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα του ΥΠΕΞ. Μάλιστα διερωτήθηκε πως θα λέγονταν οι πολίτες της γειτονικής χώρας εάν είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση για Μακεδονία στο εσωτερικό. Επίσης, κατέθεσε έγγραφα που δείχνουν ότι οι διαπραγματευτές της ΝΔ χαρακτήριζαν θετικό το όνομα Σκόπια-Μακεδονία στον Μάθιου Νίμιτς αλλά μετά από τρία χρόνια του δήλωσαν ότι δεν θα το αποδεχτούν λόγω εκλογών.

Απαντώντας δε στις κατηγορίες της ΝΔ και της ΔΗ.ΣΥ περί μυστικής διπλωματίας αποκάλυψε ότι υπάρχει μια διαπραγμάτευση που έγινε χωρίς να τη γνωρίζει ουδείς, ούτε καν το τότε υπουργικό συμβούλιο. Όπως κατήγγειλε εκαλείτο τότε να πάει ο διαπραγματευτής της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να πει ότι η Αθήνα σχετικά με το όνομα «συμφωνεί αλλά δεν το αντέχει να το πει δημόσια» και ζητούσε μετά να το επικαλεστεί η ελληνική κυβέρνηση ως τετελεσμένη απόφαση του ΟΗΕ. Δεν αποκάλυψε, πάντως, πια κυβέρνηση έκανε αυτή τη διαπραγμάτευση προαναγγέλλοντας ότι θα αποκαλύψει το σχετικό έγγραφο κατά την ψήφιση της συμφωνίας Ελλάδας – ΠΓΔΜ στη Βουλή.

Η απάντηση της Ντόρας Μπακογιάννη

Με την κατάθεση τριών τεκμηρίων που φωτίζουν τους χειρισμούς της ως υπουργού Εξωτερικών απέναντι στην πΓΔΜ απάντησε η Ντόρα Μπακογιάννη στις καταγγελίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για διαπραγμάτευση του ονόματος Σκόπια-Μακεδονία από τη ΝΔ.

Η κυρία Μπακογιάννη κατέθεσε στη Βουλή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με το ελληνικό βέτο, όπου αναφέρεται ότι ουδέποτε η ελληνική πλευρά ουδέποτε αποδέχτηκε το όνομα Σκόπια-Μακεδονία. Επίσης, κατέθεσε στα πρακτικά επιστολή που είχε αποστείλει το 2008 στον τότε υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι όπου ξεκαθάριζε ότι Ελλάδα δεν αποδέχεται να υπάρξουν κοινές επιτροπές με τη γειτονική χώρα για τα σχολικά βιβλία.

Επιπλέον, έφερε σε γνώση της Βουλής μη διαβαθμισμένο έγγραφο της πρεσβείας των ΗΠΑ, όπου ο τότε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι διαμαρτύρεται ότι «οι Έλληνες επιμένουν στο θέμα της ιθαγένειας και θέλουν να βάλουν χέρι στη γλώσσα μας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα