Μητσοτάκης: Μπορούμε να περιμένουμε δύο-τρία χρόνια ακόμη για το Σκοπιανό

Μητσοτάκης: Μπορούμε να περιμένουμε δύο-τρία χρόνια ακόμη για το Σκοπιανό
O πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης Eurokinissi

Για ανοχή της κυβέρνησης στον Ρουβικώνα έκανε λόγο σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ υπογράμμισε πως το κόμμα του θα επιδιώξει τις κυβερνητικές συνεργασίες ακόμη και σε περίπτωση αυτοδυναμίας

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, την οποία κατηγόρησε για δεσμεύσεις που ισοδυναμούν με τέταρτο μνημόνιο, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα πολιτικών εξελίξεων, ενώ, αναφερόμενος στην προοπτική επίλυσης του Σκοπιανού υπογράμμισε ότι “μπορούμε να περιμένουν δύο – τρία χρόνια ακόμα”.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση μετεκλογικής συνεργασίας με τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, επανέλαβε τις δεσμεύσεις του για μείωση των φορολογικών συντελεστών και για μείωση του δημοσίου με εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και για πολιτική ανοχής στην βία.

Αναφερόμενος στον Ρουβίκωνα είπε ότι “είναι πρόβλημα ανοχής σε μία ομάδα που υποθάλπει την οργανωμένη βία. Ο Ρουβίκωνας προέρχεται από τη μήτρα της άκρας αριστεράς, τους ηγέτες του τους γνωρίζουμε, είναι μία οργάνωση που έχει κάνει βίαια χτυπήματα. Αν υπήρχε πραγματική πολιτική βούληση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί”. Έφερε το παράδειγμα της Τήνου όπου τα μέλη του συνελήφθησαν μετά από ενέργεια του δημάρχου.

“Υπήρξε η πολιτική βούληση και κινήθηκε η δικαιοσύνη. Αντίθετα στην Βουλή ο πρόεδρος τους έδωσε και τα περιπολικά για να αποχωρήσουν”.

Σημείωσε ότι θα εξετάσει ακόμη και το νομικό οπλοστάσιο για την αντιμετώπισή του και τον συνέδεσε με την βία άλλων ομάδων όπως στα Εξάρχεια όπου όπως είπε εκπαιδεύεται μία νέα γενιά που μπορεί να οδηγήσει στην τρομοκρατία.

Η βία δεν έχει ιδεολογικό περιεχόμενο, πρόσθεσε, και πρέπει όλα τα περιστατικά όπως και εκείνο του κ. Μπουτάρη να καταδικαστούν. Για την απειλή εναντίον του είπε ότι δεν φοβάται και “δεν μπορεί κανείς να με απειλήσει εμένα ή την παράταξη που ηγούμαι”.

Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν είναι επιτυχημένος δήμαρχος

Αναφέρθηκε στον Γιάννη Μπουτάρη λέγοντας ότι δεν έχει πετύχει σαν δήμαρχος και για αυτό δεν τον στηρίζει. Πρόσθεσε ότι “ο κ. Τσίπρας έχει κάνει προσπάθειες να εμφανιστεί ως κεντροαριστρερός, να προσομοιάσει στην ευρωπαική σοσιαλδημοκρατία, είναι όμως μία προσπάθεια καταδικασμένη στην αποτυχία, δεν έχει ξεκάθαρο ιδεολογικό μπούσουλα, τον ενδιαφέρει μόνο να παραμείνει στην εξουσία. Η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εκφράσει τους πολίτες του μεσαίου χώρου… Με τον κ. Τσίπρα είμαστε από δύο διαφορετικούς κόσμους… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σεβασμό στον βασικό πυρήνα αξιών της δημοκρατίας. Οι παραπομπές στο παρελθόν και στο 1965 σε Γκοτζαμάνηδες και τρίκυκλα, γίνονται από έναν απελπισμένο πρωθυπουργό που ανασύρει στερεότυπα άλλων εποχών”.

Η κυβέρνηση έχει υπογράψει τέταρτο μνημόνιο

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει υπογράψει ήδη τέταρτο μνημόνιο που περιλαμβάνει σκληρά μέτρα μέχρι το 2022 και εξήγησε ότι “τα συμπληρωματικά μέτρα είναι 5,2 δισ., οι συμπληρωματικές περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο δεν περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο, είναι πρόσθετα μέτρα”.

Σημείωσε ότι “από την στιγμή που υπάρχει δημοσιονομική υπέρβαση η όποια κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει το υπερπλεόνασμα… Εγώ θα επιστρέψω χρήματα στους πολίτες από τους οποίους τα πήρε ο κ. Τσίπρας. Εχω δεσμευτεί για μείωση πρώτα στο 25% και μετά 20% στον φόρο στις επιχειρήσεις, για μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα δύο πρώτα χρόνια και μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% που ευνοεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης θα καθιερώσω φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ”.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης είπε ότι “Τα μέτρα είναι ήδη ψηφισμένα. Και είναι μέτρα που δύσκολα αλλάζουν. Μπορούμε όμως να μειώσουμε το βάρος στο διαθέσιμο εισόδημα μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ και τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή μέχρι 10.000 ευρώ”. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αναξιοπιστία και ψέματα λέγοντας ότι “τον έχω ικανό για τα πάντα ακόμη και για να πάει στην ΔΕΘ να φορέσει γραβάτα και να υποσχεθεί ότι δεν θα εφαρμόσει τη μείωση των συντάξεων… Το σχέδιο της ΝΔ δίνει ελπίδα σε όλους τους Έλληνες. Το πρόβλημα με το ολιστικό σχέδιο του κ. Τσίπρα είναι ότι δεν έχει ούτε μία ιδέα για την Ελλάδα του αύριο”. Έκανε σύγκριση με την Πορτογαλία λέγοντας ότι δεν είχε Τσίπρα και Καμμένο και αξιοποίησε την ευνοϊκή συγκυρία. Σε παρατήρηση ότι στην Πορτογαλία το μνημόνιο το εφάρμοσαν από κοινού όλες οι πολιτικές δυνάμεις, ενώ αντίθετα στην Ελλάδα όταν ήλθε το πρώτο μνημόνιο η ΝΔ απάντησε με τα Ζάππεια, απάντησε ότι το 2015 η ΝΔ κράτησε την χώρα στην ΕΕ.

Πολλά από τα προβλήματα στην οικονομία έχουν να κάνουν με το πως αντιμετωπίζουμε τους επενδυτές, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “εμείς θα κάνουμε την χώρα φιλική στις επενδύσεις. Σήμερα η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι ο πλούτος παράγεται από τον ιδιωτικό τομέα, και για αυτό πρέπει να αφήσουμε τον Έλληνα να αναπτύξει την δημιουργικότητά του”.

Αναφέρθηκε στο θέμα των συντάξεων λέγοντας:”Υπάρχουν στρεβλώσεις στις συντάξεις χηρείας, μας απασχολεί το θέμα και θα το επανεξετάσουμε. Μας απασχολεί όμως να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες για τις μειώσεις που έρχονται. Η κυβέρνηση πρέπει να στείλει τα ειδοποιητήρια στους ενδιαφερόμενους για να ξέρουν τι τους περιμένει. Υπάρχουν πίνακες με μειώσεις που ξεκινούν από 100 και φθάνουν μέχρι 400 ευρώ”.

Για το ονοματολογικό

Για το Σκοπιανό είπε ότι λύση μπορεί και πρέπει να βρεθεί αλλά προς το συμφέρον της χώρας μας. Ανέφερε ακόμη:”Εμείς βάλαμε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, μιλήσαμε για συμφωνία πακέτο, όχι μόνο της ονομασίας, με αλλαγή Συντάγματος και απαλειφή των αλυτρωτικών αναφορών. Πέραν αυτού θα τοποθετηθώ όταν θα υπάρξει κάτι συγκεκριμένο όπως τοποθετήθηκα και όταν ο κ. Τσίπρας με ενημέρωσε ότι συζητούσε το Δημοκρατία του Ίλιντεν, που είναι το erga omnes του αλυτρωτισμού”.

Σε ερώτηση για το αν δέχθηκε πιέσεις από διεθνείς παράγοντες είπε ότι “Δεν με πήρε κανείς τηλέφωνο και δεν δέχτηκα πιέσεις, ούτε άφησα περιθώριο να μου ασκηθούν πιέσεις. Ο Αμερικανός πρέσβης με ρώτησε την άποψή μου και του την εξέφρασα. Πιστεύω στην επιλογή της ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων στον ευρωπαϊκό κορμό αλλά με όρους και προϋποθέσεις και όχι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων… Δεν πρόκειται να μπω σε συζήτηση για συγκεκριμένο όνομα… Υπάρχει μεγάλη κατηγορία Ελλήνων που τους αγγίζει το θέμα και μετά από οκτώ χρόνια θυσιών στην οικονομία δεν θα δεχθούν μία εθνική υποχώρηση”.

Στο ερώτημα αν εκείνος κληρονομήσει το πρόβλημα μετά τις εκλογές, αν θα συνεχίσει από το σημείο που βρίσκονται τώρα οι διαπραγματεύσεις ή θα καταγγείλει και ξεκινήσει από την αρχή απάντησε:”Έχουμε ζήσει είκοσι χρόνια με το Σκοπιανό, θα λυθεί το θέμα όταν κρίνω ότι θα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Μπορούμε να περιμένουν δύο – τρία χρόνια ακόμα”.

Για τις πολιτικές εξελίξεις είπε ο κ. Μητσοτάκης:”Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, όσο νωρίτερα φύγει η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τη χώρα. Αν είχαν γίνει οι εκλογές το 2016 δεν θα είχε φθάσει η χώρα στο σημείο που είναι τώρα. Θα είχαμε ολοκληρώσει το μνημόνιο χωρίς τις δεσμεύσεις της μεταμνημονιακής εποχής και τέταρτο μνημόνιο”.

Διαβεβαίωσε με κατηγορηματικότητα ότι”δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου” και πρόσθεσε ότι”είναι fake news και προπαγάνδα”. Ωστόσο σημείωσε ότι θέλουμε ένα πιο λιτό και αποτελεσματικό δημόσιο που θα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει εκχώρηση υπηρεσιών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και αν περισσέψουν δημόσιοι υπάλληλοι θα απασχολούνται σε κάποιον άλλο τομέα. ‘Εφερε σαν παράδειγμα την Αστυνομία όπου διοικητικές υπηρεσίες μπορούν να εκχωρηθούν σε ιδιώτες ώστε να απελευθερωθούν αστυνομικοί για περιφρούρηση. Πρόσθεσε ότι σήμερα γίνονται προσλήψεις για εκλογικούς λόγους”.

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες, είπε ότι θα επιδιώξει την μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμος, ωστόσο σε κάθε περίπτωση απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει μεγάλο συνασπισμό με τον ΣΥΡΙΖΑ ή να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ. Σημείωσε ότι θα απευθυνθεί σε εκείνες τις δυνάμεις που μπορεί να συνεργαστεί. Έβαλε τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και στις μεταρρυθμίσεις, και στον λαϊκισμό που εκφράζουν οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Επανέλαβε ότι εάν κερδίσει θα αλλάξει αμέσως τον εκλογικό νόμο με ένα νέο σύστημα που θα συνδυάζει κυβερνησιμότητα και αναλογικότητα. Σημείωσε ότι συμφωνεί με το σπάσιμο της Β΄Αθηνών υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα συμφωνήσει στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν έχει σκεφθεί ποια θα είναι η πρότασή του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας εφόσον κερδίσει τις εκλογές και θα έχει μπροστά του την εκλογή.

Για τις επαγγελματικές δραστηριότητες και τις offshore της συζύγου του είπε: “Λυπάμαι πολύ που το Μέγαρο Μαξίμου καταφεύγει σε χυδαίες επιθέσεις κατά της συζύγου μου. Είναι θλιβερό και άνανδρο… Είναι κατευθυνόμενες από τα υπόγεια του Μαξίμου και δεν πρέπει ο πολιτικός διάλογος να πέφτει σε αυτό το άθλιο επίπεδο. Η σύζυγός μου κατέφυγε στην Δικαιοσύνη κατά της εφημερίδας που υλοποιεί τις εργολαβίες του Μαξίμου. Εγώ δεν θα ακολουθήσω αυτή την πορεία (σ.σ. των πολιτικών του αντιπάλων)”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα