Μητσοτάκης: Το Δημόσιο δεν πρέπει να φοβάται τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα

Μητσοτάκης: Το Δημόσιο δεν πρέπει να φοβάται τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα
Ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο DIGITAL ECONOMY FORUM Eurokinissi

Για τις ευκαιρίες που ανοίγει η νέα ψηφιακή εποχή μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΠΕ, κάνοντας λόγο για ευελιξία στην αγορά εργασίας και προώθηση άλλου τύπου συμβάσεων εργασίας

Για την προώθηση της συνεργασίας ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών(ΣΕΠΕ), ενώ κατηγόρησε και την κυβέρνηση για απουσία οράματος στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η ΝΔ θα προχωρήσει στο outsourcing δημοσίων υπηρεσιών σε ιδιώτες, προσθέτοντας ότι το κράτος μόνο να κερδίσει έχει από την συνεργασία και ότι το Δημόσιο δεν θα πρέπει να φοβάται τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί ίσως και την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, και προσέθεσε ότι θα γκρεμίσει το κομματικό κράτος και θα οικοδομήσει ένα νέο, με μοναδική αποστολή την εξυπηρέτηση του πολίτη. “Είναι προκλητικό η κυβέρνηση να τσακίζει τους Έλληνες στους φόρους και να κόβει τις συντάξεις και να μην προωθεί πολιτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή” είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι σκοπεύει να αλλάξει το “εκρηκτικό κοκτέιλ” της αυξημένης φορολογίας και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα στελέχη των επιχειρήσεων πληροφορικής και επικοινωνιών, οι οποίοι φεύγουν στο εξωτερικό “γιατί δεν αντέχουν τον συνδυασμό φόρων και ασφαλιστικών εισφορών”. Σε ό,τι αφορά στις ευκαιρίες που ανοίγει η νέα ψηφιακή εποχή, έκανε λόγο για ευελιξία στην αγορά εργασίας και προώθηση άλλου τύπου συμβάσεων εργασίας που μπορούν να ενισχύσουν την απασχόληση.

Με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ψηφιακή πολιτική, “θα αρχίσουμε να συγκλίνουμε με την Ευρώπη” είπε ο Κ. Μητοστάκης προσθέτοντας πως “το τελευταίο μεγάλο όραμα είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε ουραγοί της Ευρώπης στα θέματα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Έχουμε το σχέδιο και σύντομα θα κληθούμε να το κάνουμε πράξη”.

Η ψηφιακή οικονομία είναι το όχημα για την ανάπτυξη του μέλλοντος αλλά δημιουργεί και τεράστιες νέες προκλήσεις που δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι αλλαγή σημαίνει ευκαιρίες και νέες προοπτικές. “Η ΕΕ έχει εκπονήσει σχέδια για τη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία. Δισεκατομμύρια ευρώ επενδύονται ήδη στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο σχετικές δείκτης ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας δείχνει ότι η Ευρώπη σημειώνει πρόοδο. Η Ελλάδα όμως κατατάσσεται 26η στις 28 θέσεις. Δεν διαφαίνεται καμία προοπτική να ανακάμψει”.

Επιτιθέμενος στο υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά, είπε πως η κυβέρνηση στα έργα παίρνει μηδέν “Σε αυτή τη Γη γιατί στο Διάστημα δεν ξέρω… Ο προηγούμενος διοικητής του διαστημικού οργανισμού κατά την αποχώρησή του χρησιμοποίησε την φράση follow the money, που παραπέμπει σε μαύρη τρύπα. Ο αρμόδιος υπουργός ελπίζω να βγει από αυτή”.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από τη χώρα λείπει το αναπτυξιακό σχέδιο, ενώ και από το ολιστικό σχέδιο του κ. Τσακαλώτου, από όσα μέχρι στιγμής έχουν διαρρεύσει, λείπει, όπως είπε, αναφορά στην ψηφιακή οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολείται με αυτά, αφού οι ασχολούμενοι δεν αποτελούν εκλογική του πελατεία, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και ανέφερε: “Είναι προσωπικό μου στοίχημα να μη χάσει και αυτό το τρένο η Ελλάδα. Το ερώτημα είναι πώς θα ενισχύσουμε τις επενδύσεις από και προς τις εταιρείες της ψηφιακής τεχνολογίας”.

Ως παράδειγμα προς μίμηση στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, ο κ. Μητσοτάκης έφερε την Εσθονία και πρόσθεσε ότι ακόμη και χώρες όπως η Ρουμανία έχουν κάνει σημαντική πρόοδο. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας, τόνισε.

Σήμερα απαιτείται ένα σχέδιο μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, ωστόσο, είπε ο κ. Μητσοτάκης, οποιαδήποτε προσπάθεια στο μοντέλο της καινοτομίας κινδυνεύει να αποτύχει αν οι επενδυτές αντιμετωπίζουν ένα αρνητικό περιβάλλον… Μακροοικονομική σταθερότητα, αξιόπιστες δημοσιονομικές πολιτικές, αμετάβλητο φορολογικό σύστημα είναι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η καινοτομία δεν αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα αλλά και το δημόσιο. Η αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, η ποιότητα των υπηρεσιών και ο ρόλος του κράτους στην οικονομία είναι σημαντικά στοιχεία, είπε και δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, τη βελτίωση της δραματικής κατάστασης πολυνομίας και κακονομίας.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχέδιο για την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας και ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει γίνει ούτε ένα μεγάλο έργο στον τομέα αυτό. Υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει συντονιστική επιτροπή σε επίπεδο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ για την ψηφιακή τεχνολογία.

Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε ότι θα αναπτύξει δίκτυα νέας γενιάς υψηλών ταχυτήτων, θα εκπονήσει ευρύ πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων στην ψηφιακή τεχνολογία για όλους τους ανέργους, ότι θα επιδιώξει πραγματικό ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και ότι θα καθιερώσει ψηφιακές ταυτότητες, ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, ηλεκτρονικό εισιτήριο τουριστικών χώρων, καθώς και κεντρικό ψηφιακό οργανόγραμμα δημόσιας διοίκησης.

ΣΥΡΙΖΑ: Θέλει ο Μητσοτάκης να κρυφτεί και η μανία του κατά του δημοσίου δεν τον αφήνει

Η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωση της αναφέρει: “Ο πρόεδρος της Ν.Δ., αφού προχθές μας πληροφόρησε ότι πλεονάζουν γιατροί στη Δημόσια Υγεία, σήμερα υποσχέθηκε την εκχώρηση τομέων του Δημοσίου σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Θέλει ο κ. Μητσοτάκης να κρυφτεί και η μανία του κατά των δημοσίων υπαλλήλων και του Δημοσίου δεν τον αφήνει…”

Παπαδοπούλου: Ο Μητσοτάκης ήταν κορυφαίος υπουργός της αλησμόνητης κυβέρνησης Σαμαρά

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου σε δήλωση της για την ομιλία Μητσοτάκη σχολίασε:

«Είναι απορίας άξιον πως ο κ. Μητσοτάκης και το πρασινογάλαζο νεοφιλελεύθερο επιτελείο του μπορούν να υπόσχονται μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και να κατηγορούν άλλους για κόψιμο συντάξεων χωρίς να αισθάνονται λίγη ντροπή!

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ο κορυφαίος υπουργός της …αλησμόνητης κυβέρνησης Σαμαρά που εκλάμβανε ως ευαγγέλιο τις απαιτήσεις των δανειστών όποτε αυτές αφορούσαν περικοπές μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων; Το ξέχασε; Ή, μήπως ποντάρει στο ότι το ξέχασαν οι Έλληνες πολίτες;

Ίσως επειδή στο επιτελείο του έχουν τη λαθεμένη αίσθηση πως ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος, ο κ. Μητσοτάκης άρχισε εδώ και μέρες να μοιράζει, όπου βρεθεί και όπου σταθεί, κάλπ(η)κες υποσχέσεις για απίθανους ρυθμούς ανάπτυξης, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους άπορους και χαμηλότοκα δάνεια για εκείνους που βρέθηκαν στο περιθώριο, εξαιτίας βεβαίως των μνημονιακών πολιτικών που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σαμαρά, την οποία ο ίδιος υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση.

Ωστόσο, όταν τίθεται θέμα για πόθεν έσχες, οφσόρ και πραγματική πάταξη της φοροδιαφυγής ο κ. Μητσοτάκης και το πρασινογάλαζο επιτελείο του κάνουν ότι δεν ακούνε…».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα