ΝΔ για Novartis: Κάλπη-κο ‘ναι’ στην προανακριτική

ΝΔ για Novartis: Κάλπη-κο ‘ναι’ στην προανακριτική
Συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2017, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, με θέμα συζήτησης τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Το σενάριο της παρουσίας στη Βουλή και της αποχής από τη μυστική ψηφοφορία αν η κυβέρνηση επιμείνει στις 10 κάλπες, μία για κάθε φερόμενο ως εμπλεκόμενο. Η πρόθεση για αποχή από γαλάζιους βουλευτές κοντά στον Αντώνη Σαμαρά αν η ΝΔ ψηφίσει «ναι»

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η ΝΔ τελικά να επιλέξει να μη συμμετάσχει πρακτικά στη διαδικασία της ψηφοφορίας της Τετάρτης στη Βουλή για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής στο σκάνδαλο της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζει το Μοσχάτο είναι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραμείνουν στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής την ώρα της ψηφοφορίας και να δηλώνουν «ναι» στη σύσταση της προανακριτικής, χωρίς όμως να προσέρχονται και στις κάλπες για να πάρουν μέρος στη μυστική ψηφοφορία. Βεβαίως ακόμα δεν έχει κλειδώσει τίποτα και σε κάθε περίπτωση συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δεν επιβεβαίωναν το σενάριο της αποχής της ΝΔ από την ψηφοφορία με την έννοια της αποχώρησης από την αίθουσα της Βουλής, τονίζοντας ότι το πώς συγκεκριμένα θα εκφραστεί το «ναι» της ΝΔ στην προανακριτική επιτροπή θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, χωρίς σε κάθε περίπτωση να αποκλείεται το «ναι» στην προανακριτική της ΝΔ να σημαίνει αυτό που μέχρι σήμερα έχει γίνει αντιληπτό από όλους τους γαλάζιους βουλευτές, ότι δηλαδή θα ψηφίσουν στη μυστική ψηφοφορία υπέρ της σύστασης της προανακριτικής επιτροπής.

Βεβαίως και σε αυτή την τελευταία περίπτωση δεν αλλάζει η άποψη της ηγεσίας της ΝΔ για «σκευωρία» που έχει στηθεί από το Μαξίμου και «δομές της δικαιοσύνης» με τη σύμπραξη «κουκουλοφόρων» προστατευόμενων μαρτύρων για να «σπιλώσουν» την αξιωματική αντιπολίτευση και τους «βασικούς πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης».

Το κύριο μέλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή είναι να απονομιμοποιήσει τη διαδικασία που φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση για να στηθούν 10 κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο, το οποίο, σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο, καθώς η ΝΔ εμμένει στο να στηθεί μία κάλπη και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα.  Στη ΝΔ επιμένουν να μιλούν για «κατάπτυστη» πρόταση από πλευράς κυβερνητικής πλειοψηφίας και καταγγέλλουν ως «επικοινωνιακό σόου» τη διαδικασία με τις 10 κάλπες, καθώς όπως κατ’ επανάληψη αναφέρουν, δεν περιγράφονται συγκεκριμένα αδικήματα για κάθε πολιτικό πρόσωπο, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες των 8 πρώην υπουργών και των 2 πρώην πρωθυπουργών.

Την ίδια ώρα βουλευτές, ακόμα και τομεάρχες της ΝΔ που πολιτικά βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά εκφράζουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους την πρόθεσή τους να απέχουν από τη Βουλή και τη μυστική ψηφοφορία ειδικά αν η γραμμή της ΝΔ τελικώς είναι η ψήφος υπέρ της σύστασης της προανακριτικής για όλα τα πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση ο πολιτικός φόβος της ηγεσίας της ΝΔ είναι στην περίπτωση των 10 καλπών να υπάρξει διασπορά ψήφων και να εκφραστεί αποδοκιμασία από μερίδα γαλάζιων βουλευτών κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Άδωνι Γεωργιάδη, τη στήριξη των οποίων (όπως και των άλλων τριών, Αβραμόπουλου, Λυκουρέτζου και Σαλμά) ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απαιτήσει από τους βουλευτές του στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα