Ο χάρτης της εξόδου στη Βουλή

Ο χάρτης της εξόδου στη Βουλή
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Κυβέρνηση και κόμματα ετοιμάζονται για σύγκρουση διαρκείας, με ορίζοντα την 21 Ιουνίου, όπου θα ληφθούν όλες οι αποφάσεις για το χρέος. Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει τα πρώτα χαρτιά του, παρουσιάζοντας το ολιστικό σχέδιο εξόδου και θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, στον απόηχο της άθλιας επίθεσης φασιστοειδών κατά του Γιάννη Μπουτάρη στην Θεσσαλονίκη.

Το σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας και συγχρόνως θα απαντήσει στο αίτημα για προσφυγή στις κάλπες.

Τυπικά, η σημερινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών έχει ως αντικείμενο το σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης. Όμως τα μέτωπα του Μαξίμου με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι πολλά και ανοιχτά.

Από τις εκλογές που έχουν ζητήσει η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής και τις εξελίξεις περί το Σκοπιανό έως τα φαινόμενα βίας από ακραία στοιχεία και το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών της β’ Αθηνών και Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει προετοιμαστεί για μία εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αρχηγούς μολονότι στην πρωτοβουλία του σήμερα στη Βουλή και στην συζήτηση που έχει ζητήσει η Φ. Γεννηματά θα επικεντρωθεί σε ζητήματα οικονομίας.

Στο Μαξίμου στοιχηματίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα κληθεί από τους άλλους αρχηγούς να δώσει εξηγήσεις για μία σειρά από ζητήματα που κυριαρχούν στην επικαιρότητα. Ως εκ τούτου ο Αλ. Τσίπρας θα απαντήσει για την διαπραγμάτευση που αφορά το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ για να επαναλάβει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει πίσω ως προς το erga omnes και την προϋπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος της γείτονος. Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει πως η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί επί των γνωστών πέντε προτάσεων που επισήμως έχει παρουσιάσει ο Μάθιου Νίμιτς και θα ζητήσει να μάθει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εάν είχαν αντιρρήσεις μόνο για το “Ιλιντένσκα Μακεντόνιγια” ή εάν αυτή η πρόταση ήταν ένα πρόσχημα για να απορρίψουν την συμφωνία.

Από την στάση που τηρεί τις τελευταίες ημέρες το Μαξίμου φαίνεται πως ο πρωθυπουργός θα “σηκώσει” και το θέμα των γεγονότων της Θεσσαλονίκης εις βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη για να καταλογίσει στην Νέα Δημοκρατία επιλεκτική καταδίκη των κρουσμάτων βίας “αρκεί αυτά να μην προέρχονται από την ακροδεξιά”. Η κυβέρνηση που θεωρεί ότι έχει πολιτικό κόστος από την τροπή που έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες το Σκοπιανό, στην Βόρεια Ελλάδα, αναδεικνύει την επίθεση στο πρόσωπο του δημάρχου Θεσσαλονίκης για να υποστηρίξει πως τα συλλαλητήρια επωάζουν το αυγό του φιδιού και γεννούν συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν το βράδυ του Σαββάτου.

Εάν προκληθεί -κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο- ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει και τις εκλογές απορρίπτοντας για μία ακόμη φορά το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν με την εξάντληση της τετραετίας και θα συνδέσει το αίτημα για κάλπες με την αγωνία της αντιπολίτευσης να μην καταφέρει να οδηγήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε μία καθαρή έξοδο από τα μνημόνια υλοποιώντας το σχέδιό της για την “επόμενη μέρα”. Παράλληλα, θα διερωτηθεί για ποιο λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται να ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για την κατάτμηση της β’ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής από την στιγμή που όπως λένε συμφωνούν με τον πυρήνα της. Θα επαναλάβει ότι η κυβέρνηση θα φέρει σε μεταγενέστερο χρόνο στη Βουλή πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα