Οι δημοσκοπήσεις θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών

Οι δημοσκοπήσεις θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών
Οι δημοσκοπήσεις θα κρίνουν τον χρόνο των εκλογών Eurokinissi

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου να πραγματοποιηθούν από την άνοιξη του 2019 και μετά. Υπό ποιες προϋποθέσεις θα διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου του ερχόμενου έτους

Αποτελεί παλαιό δόγμα στην πολιτική ζωή πως “υποτίμηση, ανασχηματισμός και εκλογές δεν προαναγγέλλονται”. Υποτίμηση πλέον η χώρα, από τη στιγμή που εντάχθηκε στο ευρώ και δεν διαθέτει δικό της νόμισμα δεν μπορεί να κάνει, ο ανασχηματισμός πολλές φορές …προαναγγέλλεται, ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών όμως, ιδίως σε συνθήκες κρίσης, δεν μπορεί να προκαθοριστεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Νews 24/7, προετοιμάζονται για κάλπες μαζί με τις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου 2019. Έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες εντός του 2018 και μόνο εάν υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις με τους δανειστές -που δεν φαίνονται στον ορίζοντα, καθώς ούτε οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν αστάθεια στη χώρα μας- θα υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη.

Κάτω από τις 4 μονάδες

Στο πίσω μέρος του μυαλού του πρωθυπουργού, ωστόσο, φέρονται να είναι και δυο ακόμα ενδεχόμενα:

Πρώτον, οι εθνικές κάλπες να στηθούν μαζί με τις κάλπες για την Αυτοδιοίκηση στις 13 Οκτωβρίου το 2019, όπως είπε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος ο πρωθυπουργός (και το αποκάλυψε η χθεσινή Realnews) και όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να ξεπεραστεί το εμπόδιο των ευρωεκλογών, καθώς σε αυτές επικρατεί η χαλαρή ψήφος. Αν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι μεγάλη, τότε θα ενταθεί το κλίμα ήττας ενόψει των εθνικών εκλογών, κάτι που ο πρωθυπουργός -βαθύτατα πολιτικό ον- δεν θα το επιτρέψει. Υπό ποίες προϋποθέσεις θα πάνε οι εκλογές αργότερα από τις ευρωεκλογές; Εάν έως τότε η διαφορά των δημοσκοπήσεων που διαθέτει η κυβέρνηση (“των πραγματικών δημοσκοπήσεων” όπως επισημαίνει το Μέγαρο Μαξίμου) θα έχει πέσει κάτω από τις 4 μονάδες.

Δεύτερο ενδεχόμενο είναι “να αποδίδουν οι πολιτικοί στόχοι της κυβέρνησης μετά την έξοδο από το Μνημόνιο” οπότε οι κάλπες θα στηθούν αρχές της άνοιξης του 2019.

Στόχος η αποσταθεροποίηση της ΝΔ

Ούτως ή άλλως, η βεβαιότητα ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας αρέσει στο Μαξίμου, όχι μόνο γιατί το θέλει ο πρωθυπουργός, αλλά και γιατί όσο πιο μακρινός είναι ο χρόνος των εκλογών, τόσο αποσταθεροποιείται η ΝΔ…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα