Παράθυρο για μη περικοπές στις συντάξεις

Παράθυρο για μη περικοπές στις συντάξεις
Επαφές του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατα την διάρκεια της επίσκεψης του στο Λονδίνο την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) Eurokinissi

Η κυβέρνηση σχεδιάζει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αποφύγει σε συνεννόηση με τους θεσμούς την εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις.

Προσεκτικά μεν, αλλά με πολλά υπονοούμενα η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί πλέον ότι τους επόμενους μήνες θα καθορίσει την στάση της αναφορικά με το θέμα των συντάξεων.

Μέχρι τώρα οι διατυπώσεις των κυβερνητικών στελεχών κάθε φορά που καλούνταν να απαντήσουν σε ερωτήματα για τις προγραμματισμένες μειώσεις στις συντάξεις το 2019 ήταν μετρημένες και απολύτως ζυγισμένες.

Όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέλεξε να αφήσει μία χαραμάδα φωτός μέσω συνέντευξής του στο Bloomberg τονίζοντας πως η ευθύνη για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι ανήκει πλέον στην κυβέρνηση.

“Είναι δική μας υπόθεση με ποια μέσα θα φθάνουμε τους στόχους “ ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα μιλώντας για τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5%.

Γίνεται σαφές πως στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου έχει ξεκινήσει μία μεγάλη συζήτηση για το πώς η κυβέρνηση θα διαχειριστεί το επόμενο διάστημα τις ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις. Υπάρχουν πάντα και τα αντίμετρα ύψους 1% όμως ο Αλέξης Τσίπρας για λόγους συμβολισμού και μόνο δεν θέλει να προχωρήσει η κυβέρνησή του στις περικοπές.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως θα χρησιμοποιήσει ως “όπλο” της στην σχετική συζήτηση που θα ανοίξει με τους ευρωπαίους εταίρους ακριβώς την δυνατότητά της να επιτυγχάνει πλεονάσματα ακόμη μεγαλύτερα από τον στόχο του 3,5%. Και θα θυμίσει στις διαβουλεύσεις που θα κάνει σε θεσμικό επίπεδο ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε συνδυασμό με την εφαρμογή μέτρων ύψους 1% στο ασφαλιστικό υιοθετήθηκαν για να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ το οποίο έκανε από την αρχή λανθασμένες εκτιμήσεις ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους. Επομένως από την στιγμή που η χώρα θα “κατακτά” τους δημοσιονομικούς στόχους δεν συντρέχει λόγος να εφαρμοστούν τα μέτρα (περικοπές στις συντάξεις) που ψηφίστηκαν για να νιώθει ασφάλεια το ΔΝΤ.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ενδεχομένως η συζήτηση που θα ανοίξει να καταλήξει σε μία παράταση της εφαρμογής του μέτρου για κάθε χρόνο που η χώρα επιτυγχάνει τα υψηλά πλεονάσματα του 3,5%. Οι ίδιες πηγές ωστόσο εκτιμούν πως μπορεί να γίνει μία συνολική διαπραγμάτευση για μη εφαρμογή του μέτρου.

Προς το παρόν η κυβέρνηση ετοιμάζει τα “ισχυρά της χαρτιά” για τις εξαγγελίες της στην ΔΕΘ και σχετικές εισηγήσεις για παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο περιμένει και από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως οι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών, αρχής γενομένης από εκείνον του 2019, όχι μόνο δεν θα έχουν νέες περικοπές, αλλά θα περιέχουν θετικές εκπλήξεις!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα