Σκοπιανό: Εν τω άμα…

Σκοπιανό: Εν τω άμα…
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ Eurokinissi

Τις επόμενες ημέρες κρίνεται η τύχη της συμφωνίας για το Σκοπιανό. Το Μαξίμου πάντως περιμένει το τηλεφώνημα Ζάεφ, αργά απόψε ή αύριο. Με διακριτικό τρόπο παρακολουθεί η κυβέρνηση την διοργάνωση των συλλαλητηρίων, προκαλεί όμως το Μητσοτάκη να πάρει θέση.

Ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους κρατά η κυβέρνηση απέναντι στα προγραμματισμένα για σήμερα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό.

Γενικώς το Μαξίμου δεν επιθυμεί να οξύνει τα πνεύματα και επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι σέβεται τις ανησυχίες του ελληνικού λαού και το δικαίωμα των πολιτών στην διαδήλωση και την διαμαρτυρία.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, δηλώνει πως δεν τίς υποτιμά, όμως από την άλλη εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην Συμφωνία για την ΠΓΔΜ εάν αυτό είναι εφικτό. Εξ αυτού του λόγου επιτίθεται με σφοδρότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζοντας πανικό στον Κ. Μητσοτάκη μπροστά στο ενδεχόμενο επίλυσης του ονοματολογικού.

Ο Νίκος Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 σχολίασε πως οι συγκεντρώσεις για το Μακεδονικό αποτελούν ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη. “Ας ανέβει επιτέλους στην εξέδρα των συλλαλητηρίων να εξηγήσει την θέση του, αλλά και ποιο όνομα προωθούνταν παλαιότερα” είπε χαρακτηριστικά.

Οι πληροφορίες μέχρι χθες το απόγευμα συνέκλιναν στο ότι ο Ζόραν Ζάεφ είναι σχεδόν έτοιμος να κάνει το περίφημο “αποφασιστικό βήμα” και να τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να επισφραγιστεί η συμφωνία. Όμως φαίνεται πως την τελευταία στιγμή η σκοπιανή πλευρά έθεσε νέα ζητήματα ως προς τις διατυπώσεις στο κείμενο της Συμφωνίας που προκάλεσαν μία νέα μίνι εμπλοκή. Πάντως, οι πληροφορίες του News 24/7 επιμένουν ότι το κείμενο της συμφωνίας βρίσκεται στα χέρια του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς ο οποίος και βάζει τις τελικές διατυπώσεις στο περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με όσα έχει πει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ το τηλεφώνημα προς το Μέγαρο Μαξίμου και τον ομόλογό του θα γίνει πολύ σύντομα. Οι εκτιμήσεις στις οποίες προχωρούν κυβερνητικά στελέχη συντείνουν ότι εφόσον ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια διατηρείται η πιθανότητα η επικοινωνία να επιδιωχθεί αύριο ή αργά απόψε. Αν δεν ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις είναι αμφίβολο το εάν θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία.

Στην πράξη το τηλεφώνημα θα σηματοδοτήσει και την επισφράγιση της Συμφωνίας. Η επικοινωνία του Ζόραν Ζάεφ θα σημαίνει- λένε αρμόδιες πηγές- πως η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ θα είναι έτοιμη να αποδεχτεί το περιεχόμενό της και όλα όσα έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Μετά το τηλεφώνημα θα είναι θέμα χρόνου το να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες όπου και θα μπουν οι υπογραφές. Περιμένοντας πάντως να διαπιστώσει εάν θα υπάρξει τηλεφωνική επαφή με τον κ. Ζάεφ το Μαξίμου εμφανίζεται ιδιαίτερα προσεκτικό ως προς τις εκτιμήσεις του και επαναλαμβάνει απλώς πως τις επόμενες ημέρες θα φανεί εάν θα κλείσουν όλα, δηλαδή εάν υπάρξει Συμφωνία ή εάν θα παγώσουν όλα και η διαπραγμάτευση θα παγώσει.

Πάντως η Συμφωνία θα στηρίζεται κατά τις πληροφορίες στην αρχή της αιρεσιμότητας. Εφόσον η πλευρά της ΠΓΔΜ δεν θα υλοποιεί όλα όσα θα έχουν συμφωνηθεί στην βάση ενός οδικού χάρτη δεν θα προχωρούν από την άλλη οι δεσμεύσεις που θα έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα