Στα χέρια του Ζάεφ η λύση

Στα χέρια του Ζάεφ η λύση
Σόφια ο πρόεδρος των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο πρωθυπουργός της FYROM θα βολιδοσκοπήσει αν μπορεί να “περάσει” στη χώρα του τη λύση που συμφωνήθηκε χθες στη Σόφια. Εάν το μπορέσει, θα έχει συνάντηση Τσίπρα- Ζάεφ το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. “Διαφορετικά, πάλι φίλοι θα είμαστε” διαμηνύει ο έλληνας πρωθυπουργός. Αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας η συνάντηση Κοτζιά- Ντιμιτρόφ.

Στο ξενοδοχείο “Μαρινέλα” της Σόφιας Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, μετά από σχεδόν ολονύχτια συζήτηση, κατέληξαν προχθές το πρωί σε εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά στη λύση του σκοπιανού προβλήματος, λύσεις που επισφραγίστηκαν στη συνάντηση που είχαν το πρωί χθες.

Οι δυο ηγέτες δεν είχαν επιλέξει τυχαία να μείνουν στο ίδιο ξενοδοχείο. Είχαν συνεννοηθεί να επιδιώξουν οι ίδιοι να επιλύσουν τα όποια προβλήματα είχαν απομείνει από τη διαπραγμάτευση που είχαν στο Σούνιο οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Τσίπρας και Ζάεφ συζήτησαν, όπως αποκαλύπτει το news24/7, το βασικό θέμα που έχει απομείνει, αλλά και που είναι και το πλέον δύσκολο: Πώς θα γίνει η συνταγματική αναθεώρηση και πώς θα διασφαλιστεί το erga omnes, πώς δηλαδή και στο εσωτερικό της FYROM θα ισχύει η διεθνής της ονομασία.

Στη συζήτηση- και με νομικούς- όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το news24/7 συζητήθηκαν αρκετά σενάρια, συμφωνήθηκαν ως βάση συζήτησης κάποια από αυτά και ο Ζόραν Ζάεφ θα πρέπει τώρα να διαπιστώσει εάν αυτά “περνούν” και στο εσωτερικό της χώρας του. Αν μπορεί, δηλαδή, να τα επιβάλλει. Η Άγκελα Μέρκελ, με την οποία συναντήθηκε στη Σόφια ο πρωθυπουργός της FYROM, φέρεται αποφασισμένη να πιέσει την εθνικιστική αντιπολίτευση των Σκοπίων, ώστε να περιορίσει τις αντιδράσεις της.

Εφόσον ο Ζ. Ζάεφ μπορεί να περάσει τη λύση στο εσωτερικό του, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα ώστε να ανακοινωθεί η συμφωνία. Η συνάντηση σε μια τέτοια περίπτωση, θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 10 Ιουνίου, ώστε η συμφωνία να έχει ψηφιστεί από τα κοινοβούλια των δυο χωρών και ο Ζ. Ζάεφ -όπως αποκάλυψε χθες το news24/7- να κληθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συζητήσει στις 28 και 29/6 την ενταξιακή προπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ούτως ή άλλως οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας (μετά την επιστροφή του έλληνα ΥΠΕΞ από τις ΗΠΑ) ώστε να συζητήσουν τα νέα δεδομένα και να επιλύσουν τις όποιες διαφορές. Εάν δεν υπάρξει λύση … “και πάλι φίλοι θα είμαστε” όπως  χαρακτηριστικά είπε στον Ζάεφ ο Αλ. Τσίπρας!…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα