Στη Θεσσαλονίκη η επόμενη τετραμερής Ελλάδας- Σερβίας- Βουλγαρίας- Ρουμανίας

Στη Θεσσαλονίκη η επόμενη τετραμερής Ελλάδας- Σερβίας- Βουλγαρίας- Ρουμανίας
Andrea Bonetti

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη συνέχιση της στενής συνεργασίας των τεσσάρων χωρών στον οικονομικό τομέα, με την επόμενη τετραμερή στη συμπρωτεύουσα στα τέλη Ιούνη. Έμφαση στις μεταφορές, θερμή στήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της Σερβίας. Εμμεσο μήνυμα στα Σκόπια

Τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας- Βουλγαρίας- Ρουμανίας στον οικονομικό και όχι μόνο τομέα αποφάσισαν οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών στη συνάντηση του Βουκουρεστίου, καθώς όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την επόμενη τετραμερή σύνοδο, στη Θεσσαλονίκη στα τέλη του Ιουνίου.

Στη σύνοδο της Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν πιθανότατα και οι υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών των τεσσάρων χωρων, καθώς στη σημερινή συνάντηση οι τέσσερις ηγέτες εστίασαν ιδίως στα έργα οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης των τεσσάρων βαλκανικών γιειτόνων.

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επίσης θερμό μήνυμα στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας ενώ εμμέσως μόνο αναφέρθηκε στο Σκοπιανό, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την προοπτική ένταξης των Βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, εφόσον πληρούν τα κριτήρια των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τις προϋποθέσεις καλής γειτονίας.

“Σήμερα είναι ανάγκη να οικοδομήσουμε ένα ευρωπαικό όραμα για το μέλλον της περιοχής πάντα βέβαια με αιρεσιμότητα ως προς την πλήρωση των κριτηρίων που θέτει η ΕΕ για μεταρρυθμίσεις και διασφάλιση της καλής γειτονίας” είπε ο κ.Τσίπρας.

Δήλωσε επίσης ότι: “Στηρίζουμε ενεργά την ευρωπαική προοπτική της Σερβίας, μία χώρα που έχει εργαστεί σκληρά για αυτή την προοπτική, μία χώρα σημαντική για την ευρύτερη περιοχή και μία χώρα που τα προηγούμενα χρόνια έχει υποστεί με τον πιο έντονο τρόπο τις συνεπειες λαθεμένων επιλογών από την πλευρά της Δύσης. Και ίσως ήρθε η ωρα να ευδοωθούν αυτές οι προσπάθειες και να επουλωθού οι πληγές που χαράχθηκαν στα Βαλκάνια και στη Σερβία τα τελευταία χρόνια”.

Σημείωσε επίσης ότι συζήτησαν με  την Πρωθυπουργό της Ρουμανίας κα. Βιόριτσα Ντάντσιλα, τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, κ. Μπόικο Μπορίσοφ, τον Πρόεδρο της Σερβίας, κ. Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μία σειρά πρότζεκτ με αξία και σημασία όπως:

Η διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με Μαύρη Θάλασσα και Δούναβη με σιδηροδρομική γραμμή

Το σημαντικό πρότζεκτ της οδικής συνδεσης Θεσσαλονίκης- Σόφια- Βουκουρεστίου,  ένα έργο που θα αυξήσει τις ήδη εξαιρετικές τουριστικές ροές από Ρουμανία και Βουλγαρία και αντίστροφα

Η σιδηροδρομική διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με Βελιγράδι

Στον τομέα της ενέργειας ο IGB από Αλεξανδρούπολη προς Βουλγαρία και ο κάθετος άξονας προς Ρουμανία.

“Θα διεκδικήσουμε την άντληση κονδυλίων και από ΕΕ και από άλλους πιθανούς επενδυτές όπως η πρωτοβουλία 16 συν 1 στην οποία η Ελλάδα ως σήμερα συμμετέχει ως παρατηρητής και προτίθεται το επόμενο διάστημα να την αγκαλιάσει πιο στενά”, δήλωσε ο κ.Τσίπρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ.Μπορίσοφ, ενώ ο κ.Βούσιτς υπογράμμισε ότι η Σερβία χρειάζεται τη στήριξη των γειτόνων της ώστε να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα