Τσίπρας σε Ποροσένκο: Η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Τσίπρας σε Ποροσένκο: Η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

Τι συζήτησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης Τρίπρα στην Ουκρανία

Τήρηση του διεθνούς δικαίου και στήριξη της νέας προοπτικής στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία, είναι το δίπτυχο των ελληνικών θέσεων, έτσι όπως διατυπώθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Αναφερόμενος, έτσι, στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ο πρωθυπουργός είπε πως είναι σαφές για την Ελλάδα, με τις ιδιότητες της ευρωπαϊκής χώρας και του μέλους του ΟΑΣΕ και του μέλους του Οργανισμού του Εύξεινου Πόντου, ότι «οι εξελίξεις στην Παρευξείνια “γειτονιά” μάς επηρεάζουν». Ειδικότερα, «επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας, τις σχέσεις της ΕΕ στη “γειτονιά” της, τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή». Ενώ, στην περίπτωση της Ελλάδας ειδικότερα, «μας επηρεάζουν γιατί αφορούν και την πολυάριθμη ελληνική κοινότητα στην περιοχή».

Επαναλαμβάνοντας την ανησυχία του για τις συνέπειες της πρόσφατης κλιμάκωσης στους κατοίκους, στάθηκε με έμφαση στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης. Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε στα ελληνικά μέτρα (ανθρωπιστική βοήθεια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη).

Όπως συγκεκριμένα δήλωσε ο πρωθυπουργός, συζήτησε με τον Πρόεδρο Ποροσένκο τη δυνατότητα εξεύρεσης «σταθερής και βιώσιμης λύσης μέσα από το διπλωματικό δρόμο», επαναλαμβάνοντας τις ελληνικές θέσεις, που είναι: σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, με σταθερό γνώμονα την τήρηση του διεθνούς δικαίου.

«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας και κυρίως την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ», ανακοίνωσε με έμφαση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάτι που αποτελεί σταθερή θέση της ελληνικής διπλωματίας. Άλλωστε, η Ελλάδα στηρίζει όλες τις σχετικές διαμεσολαβητικές προσπάθειες, θύμισε, και ως μια χώρα που «πάντοτε πρεσβεύει την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και την ειρήνη και τη συνεργασία, μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο».

Όμως, η κρίση στην Ουκρανία -όπως είχε την ευκαιρία να απαντήσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας σε σχετικό ερώτημα που του υποβλήθηκε- «έχει επηρεάσει συνολικά τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία». Και προσέθεσε: «Πρέπει να κινήσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να υπάρξει ένας σαφής οδικός χάρτης υπέρβασης της κρίσης».

Και, συμπερασματικώς, «η Ελλάδα, μια χώρα με αντικειμενικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή, θέλει να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κατεύθυνση εξομάλυνσης της κρίσης πάντοτε υπηρετώντας αρχές, την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου, την προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Σε ερώτηση από Ουκρανό δημοσιογράφο για το εάν είναι υπό εξέταση η σκλήρυνση των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε την εξής απάντηση: «Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και παρά το γεγονός ότι είχε ιδιαίτερο οικονομικό συμφέρον να υπάρξει άμεσα διευθέτηση της κρίσης και η άρση των κυρώσεων που επηρέασαν εξαιρετικά οδυνηρά την ελληνική οικονομία, εν τούτοις εμείς δεν διασπάσαμε την ευρωπαϊκή ενότητα».

Επικαλούμενος ωστόσο τη διεθνή εμπειρία από τις κυρώσεις, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «από τη μια κατανοούμε την ανάγκη αποφασιστικής στάσης, από την άλλη πιστεύουμε ότι αυτή η αποφασιστική στάση πρέπει να συνοδεύεται και από κίνητρα προς την άλλη πλευρά, προκειμένου να κάνει βήματα. Ταυτόχρονα (πρέπει να συνοδεύεται) από τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και διαλόγου, διπλωματίας δηλαδή, για την εξεύρεση λύσης και διεξόδου. Αυτή είναι η θέση και η στάση μας. Και βεβαίως, μιλώντας για τη διεθνή εμπειρία, σε άλλες περιπτώσεις όπου επιλέχθηκε μονάχα η αποφασιστική στάση χωρίς τα κίνητρα και τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, δεν είχαμε ουσιαστικά αποτελέσματα». Υπ’ αυτή την έννοια, η ελληνική στάση μπορεί να είναι χρησιμότερη από εκείνη άλλων κρατών της ΕΕ, παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Ένα ειδικό θέμα της κλιμακούμενης έντασης είναι η ασφάλεια των Ελλήνων της περιοχής: για το σκοπό αυτό σε λίγες ημέρες θα μεταβεί στη Μαριούπολη ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός.

Στην κατ’ αρχήν τοποθέτηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια συνάντηση πολύ ουσιαστική, μια επίσκεψη πολύ ουσιαστική», και αφού θύμισε ότι είχε υποσχεθεί εδώ και καιρό να επισκεφθεί το Κίεβο, «ωστόσο ίσως είναι προτιμότερο που έρχομαι σήμερα, καθώς έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων και εξελίξεων σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν και το κρύο είναι ασυνήθιστο για μας, εν τούτοις η ατμόσφαιρα ήταν πολύ ζεστή και ουσιαστική».

Ξεκινώντας από μια αναδρομή στο παρελθόν (αρχαιότητα, βυζαντινή αυτοκρατορία, ελληνικές παροικίες), ο πρωθυπουργός κατέδειξε τους δεσμούς (ιστορικούς, πολιτισμικούς, πνευματικούς και οικονομικούς) που ο ελληνικός λαός διατηρεί με την Παρευξείνια “γειτονιά”. Μίλησε όμως και για τις δύο “γέφυρες” μεταξύ των δύο χωρών, την ελληνική κοινότητα στην Ουκρανία και την αντίστοιχη ουκρανική στην Ελλάδα.

Στη βάση των δεσμών αυτών, κατά τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών εξετάσθηκε η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων με έμφαση στους τομείς, όπως τους παρέθεσε ο πρωθυπουργός, των κατασκευών, των έργων υποδομών, της ενέργειας και του τουρισμού.

Χθες, εξάλλου, έγινε ένα σημαντικό επιχειρηματικό forum, αλλά «το σημαντικότερο από όλα είναι ότι αποφασίσαμε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο το 6ο μεικτό διυπουργικό συμβούλιο Ελλάδας -Ουκρανίας». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήρε τη σημασία ενίσχυσης των πολιτιστικών και πνευματικών δεσμών, για παράδειγμα μέσω της διατήρησης των εδρών ελληνικών σπουδών στα ουκρανικά πανεπιστήμια.

Πέραν των άλλων θεμάτων και καθώς τον μήνα αυτό η Ουκρανία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Π. Ποροσένκο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία των συνομιλιών. Τέλος, μετέφερε το μήνυμα της Κομισιόν -τυγχάνει άλλωστε ο αρμόδιος Επίτροπος για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Ουκρανούς πολίτες να είναι Έλληνας (σ.σ. ο Δημήτρης Αβραμόπουλος), παρατήρησε ο πρωθυπουργός- το μήνυμα ότι έχει υπάρξει πρόοδος στο θέμα.

Από την πλευρά του, ο γεννημένος στην Οδησσό -όπως θύμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός- Πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την πάγια θέση της Ελλάδας στο ουκρανικό και τη μη αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας, όπως ευχαρίστησε και την ΕΕ για τη συνέχιση της πολιτικής κυρώσεων ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα, όπως ανέφερε.

Ταυτοχρόνως ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επικύρωσαν τη σύνδεση με την ΕΕ, ενώ υποσχέθηκε, χαριτολογώντας, ότι όταν συμφωνηθεί το καθεστώς ελεύθερης μεταφοράς πολιτών με την ΕΕ, θα είναι από τους πρώτους που θα ταξιδέψουν στη χώρα μας. Από την ουκρανική πλευρά υπογραμμίσθηκε εξάλλου η ανάγκη να επισπευστεί η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, που έχει να συνεδριάσει από το 2011.

Ερωτηθείς δε, από Ουκρανό δημοσιογράφο, είπε πως η τηλεφωνική συνομιλία που είχε με το νέο Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ήταν «πολύ φιλική» και συζήτησαν ευρωπαϊκά θέματα αλλά και εκείνο της ρωσικής επιθετικότητας.

Στη συνάντηση των αντιπροσωπειών, από ελληνικής πλευράς, εκτός του πρωθυπουργού, συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ και ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα