Βουλή: Εγκρίθηκε στην Επιτροπή η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

Βουλή: Εγκρίθηκε στην Επιτροπή η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια
Εγκρίθηκε στην Επιτροπή η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια Eurokinissi

ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι υπερψηφίζουν το επίμαχο άρθρο 8. Επιφυλάχθηκε η ΔΗ.ΣΥ που κατέθεσε δέσμη προτάσεων ενώ έγινε γνωστό ότι η Φώφη Γεννηματά στηρίζει τη ρύθμιση. Απόσυρση της διάταξης ζητά η ΝΔ. Όχι λένε ΑΝΕΛ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, Χρυσή Αυγή

Με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού να λένε «ναι» στο δικαίωμα αναδοχής των ομόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής το σχετικό νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής με ευρεία πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι) αλλά στο επίκεντρο βρέθηκε για μία ακόμη φορά η διάταξη που αναγνωρίζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να γίνονται ανάδοχοι γονείς. Τη σχετική διάταξη (άρθρο 8) στήριξαν μόνον οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη εξέφρασε επιφύλαξη για την Ολομέλεια καταθέτοντας ταυτόχρονα βελτιωτικές προτάσεις τις οποίες αποδέχτηκε σε μεγάλο βαθμό η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. 

Παράλληλα, η κυρία Φωτίου σε συζήτηση με κοινοβουλευτικούς συντάκτες εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το άρθρο 8 θα υπερψηφιστεί στην Ολομέλεια παρά τις αντιρρήσεις περίπου 10 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες παιδιά να μεγαλώσουν σε οικογενειακή θαλπωρή και όχι σε ιδρύματα.

Μαυρωτάς: Πυξίδα μας το συμφέρον των παιδιών, όχι οι προκαταλήψεις της κοινωνίας

Το Ποτάμι διαφοροποιήθηκε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και είπε ξεκάθαρο «ναι» στη διάταξη για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μάλιστα ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς επικαλέστηκε τις θέσεις των αρμόδιων φορέων και της επιστημονικής κοινότητας που διαβεβαιώνουν ότι οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να είναι το ίδιο καλοί γονείς όσο και οι ετεροφυλόφιλοι. Επικαλέστηκε δε τις επιστημονικές έρευνες που σημειώνουν ότι «είτε ετερόφυλο είναι το ζευγάρι είτε ομόφυλο, το παιδί θα αναπτυχθεί σωστά αν βρει εκεί αγάπη και φροντίδα.

«Αυτό πρέπει να είναι η μέριμνά μας, όχι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των αναδόχων» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού και απάντησε και στο επιχείρημα της ΝΔ και των ΑΝΕΛ ότι η κοινωνία «δεν είναι έτοιμη» για κάτι τέτοιο. «Η πλειοψηφία δεν πρέπει να περιορίζει ατομικά δικαιώματα ούτε τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις μπορούν να περιορίζουν το πραγματικό συμφέρον των παιδιών» συμπλήρωσε ο κ. Μαυρωτάς.

ΔΗ.ΣΥ: Υπέρ της αναδοχής από ομόφυλους η Φώφη Γεννηματά

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια λόγω εσωκομματικών ισορροπιών αλλά, όπως, έγινε γνωστό από στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη η ίδια η Φώφη Γεννηματά τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών να γίνονται ανάδοχοι. Σε αυτό το πνεύμα η εισηγήτρια Εύη Χριστοφιλοπούλου ζήτησε να υπάρξει ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο στην Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1992 και κατέθεσε δέσμη βελτιωτικών προτάσεων όπως: α) να επιλέγεται μεταξύ αναδόχων το πρόσωπο που κρίνεται περισσότερο κατάλληλο στην συγκεκριμένη περίπτωση με βάση το συμφέρον του ανήλικου, β) να υπάρξει ειδική ρύθμιση για την συγγενική αναδοχή και να τεθούν ειδικές (ευνοϊκότερες) προϋποθέσεις, γ) να διατηρηθεί η δυνατότητα και υποψήφιων με ειδικές ανάγκες να αναδέχονται παιδιά εφόσον κρίνονται κατάλληλοι και ικανοί προς τούτο, δ) να προβλεφθεί ως επιβαρυντική περίσταση η τέλεση ποινικών αδικημάτων σε βάρος του τέκνου από τους θετούς γονείς ή τους αναδόχους, ε) να τεθούν ειδικές δικλείδες ασφαλείας και να προβλεφθούν ειδικοί έλεγχοι και εποπτεία, κατά τρόπο συστηματικό και περιοδικό, στις περιπτώσεις επαγγελματικής αναδοχής, στ) να υπάρξει ειδική πρόνοια, τόσο για την βραχεία όσο και για την μόνιμη αναδοχή, στις περιπτώσεις αλλοδαπών ασυνόδευτων ανηλίκων. Η κυρία Φωτίου αποδέχτηκε την πρόταση για τη Σύμβαση του 1992 και στάθηκε θετικά στις περισσότερες από τις άλλες θέσεις της ΔΗ.ΣΥ

Στον αντίποδα η ΝΔ, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή τάχθηκαν κατά του άρθρου 8. Η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Μάρκου ζήτησε μάλιστα την απόσυρση της διάταξης για τα ομόφυλα ζευγάρια ενώ σύσσωμα τα κόμματα που διαφωνούν με αυτή τη ρύθμιση υποστήριξαν ότι η ελληνική κοινωνία “δεν είναι έτοιμη” για ένα τέτοιο βήμα και προειδοποίησαν ότι τα παιδιά που θα μεγαλώνουν με ομόφυλους ανάδοχους γονείς θα υφίστανται “μπούλινγκ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα