Τρίτος πόλος ο Σκανδαλίδης

Τρίτος πόλος ο Σκανδαλίδης

Την απόφασή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης, λέγοντας ότι πρόθεσή του είναι να ενώσει

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Η τρίτη υποψηφιότητα για την προεδρία του Κινήματος προήλθε από τον Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος με μια αιφνιδιαστική κίνηση κάλεσε τους δημοσιογράφους στο γραφείο του, το μεσημέρι της Παρασκευής και ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος προκειμένου να αποφευχθεί η πόλωση.  

Ο πρώην γραμματέας του κόμματος και υπουργός δήλωσε ότι καταθέτει την υποψηφιότητά του, αναλαμβάνοντας το χρέος και την ευθύνη που του αναλογεί απένανι στους αγώνες και την ιστορική διαδρομή της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.

“Έχω ισχυρή πεποίθηση ότι μια τέτοια υποψηφιότητα την επιθυμεί η βάση του κόμματος, τα μέλη και οι φίλοι του κινήματος, όλοι όσοι παρακολουθούν ανήσυχοι τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες” είπε ο κ.Σκανδαλίδης τονίζοντας ότι στόχος του δεν είναι να διασπάσει αλλά να ενώσει και να συνθέσει.

“Θέλω να είμαι φορέας ενότητας, σύνθεσης και προοπτικής, φορέας νέων ιδεών και προτάσεων, για την ενότητα της ριζοσπαστικής Αριστεράς,  να νιώσουν και οι νέοι ότι η πολιτική έχει ουσία” σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκεται απέναντι ούτε από το Γιώργο Παπανδρέου ούτε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. “Τους τιμώ και τους σέβομαι -είμαι μαζί τους και νιώθω συμμαχητής και σύντροφος” τόνισε, ενώ ανέφερε ότι δεν επιζητά δηλώσεις στήριξης ούτε τον κάνουν αυτάρεσκο οι στρατοί, “τους οποίους ποτέ δεν υπηρέτησα και δεν θα υπηρετήσω” όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υποψήφιος πρόεδρος και κλείνοντας την ανακοίνωσή του, έκανε αναφορά στον πατέρα του, στον Ανδρέα Παπανδρέου και την οικογένειά του λέγοντας ότι όλοι αυτοί “με έμαθαν να ζω με περηφάνια και αξιοπρέπεια, να ακολουθώ την ψυχή μου και αυτό κάνω και τώρα”.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης κοινοποίησε την απόφασή του το βράδυ της Πέμπτης στους δύο συνυποψηφίους του ενώ το πρωί της Παρασκευής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Αμέσως μετά σε ανακοίνωσή του ο κ.Βενιζέλος χαιρέτισε την υποψηφιότητα Σκανδαλίδη λέγοντας ότι τη δέχθηκε με αγάπη και σεβασμό, σημειώνοντας ότι είναι μια καθαρή θέση και ένα σαφές μήνυμα για την ανάγκη σεβασμού της ενότητας  και την ύπαρξη ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου. Πολιτικά καλοδεχούμενη χαρακτηρίζεται η υποψηφιότητα από τη Χαριλάου Τρικούπη και τονίζεται ότι προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος.

Μετά την ανακοίνωση της τρίτης υποψηφιότητας, γρίφος παραμένει τι πρόκειται να κάνει η Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς μέχρι σήμερα πληροφορίες την έφεραν να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα ωστόσο δεν αποκλείεται οι νεότερες εξελίξεις να λειτουργήσουν αποτρεπτικά.

Βενιζέλος εφ’όλης της ύλης

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Αντέννα το βράδυ της Πέμπτης, ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε κριτική στον τρόπο που έγινε η διαδοχή Σημίτη αλλά δεν παρέλειψε την αυτοκριτική για το πως αντέδρασε στην περίπτωση με τον καφέ έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη. “Έκανα λάθη και είχα μια εσφαλμένη αντίδραση που υπερέβη το αναγκαίο μέτρο αλλά είναι δυσάρεστο όταν πηγαίνει κανείς στο κόμμα του να χρειάζεται αστυνομική προστασία” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαμήνυσε ότι θα υποταχθεί στο αποτέλεσμα που θα δείξει η κάλπη για την εκλογή προέδρου αλλά ζήτησε και από το Γιώργο Παπανδρέου να διαβεβαιώσει ότι θα κάνει το ίδιο. Ο βουλευτής απάντησε και στις κατηγορίες που θέλουν συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης να τον στηρίζουν, λέγοντας ότι πρόκειται για αστειότητες. Αναρωτήθηκε μάλιστα εάν έχουμε κοντή μνήμη, σημειώνοντας ότι τα ίδια συμφέροντα υποστήριξαν το Γιώργο Παπανδρέου στις εκλογές αλλά και την περίοδο της διαδοχής Σημίτη, το 2004.

Αναφερόμενος τέλος στο ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών, δήλωσε ότι τιμά τις συμφωνίες και δεν θέτει τέτοιο ζήτημα. Το θέμα αυτό πάντως το θέτουν εμμέσως πλην σαφώς αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας φόβους ότι το κόμμα δεν αντέχει μια παρατεταμένη κρίση. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος έστειλε επιστολή στο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκο Αθανασάκη, ζητώντας πιο σύντομες διαδικασίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα