Έρευνα 20/20: Ο Αντώνης Σαμαράς ισχυρός πόλος στη ΝΔ με επιρροή στην “πατριωτική δεξιά”

Έρευνα 20/20: Ο Αντώνης Σαμαράς ισχυρός πόλος στη ΝΔ με επιρροή στην “πατριωτική δεξιά”
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς AP

Τι δείχνουν τα ευρήματα της έρευνας της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7, σχετικά με τη θέση του πρώην πρωθυπουργού κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Πόσοι την επικροτούν.

Η απεικόνιση της έρευνας της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7 στο ερώτημα της συμφωνίας με την δημόσια θέση που διατύπωσε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά της έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία στην παρούσα συγκυρία, επιβεβαιώνει ένα δεδομένο που έως τώρα ήταν μία στιβαρή πολιτική εικασία: Οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού αγγίζουν ένα σημαντικό τμήμα της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά βρίσκουν ανταπόκριση και σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Θυμίζουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς, σε δύο συνεντεύξεις του εξέφρασε σαφέστατα μία διαφορετική θέση από την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης. Πριν λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή” επισήμανε πως “η έναρξη των διερευνητικών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται”. Παράλληλα σημείωσε ότι “η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Προχωράει σε απειλές χρήσης βίας”. Αφετηριακή όμως θέση του πρώην πρωθυπουργού είναι πως “τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις. Γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος. Τον επεκτατιστή μόνον αποτρεπτικά μπορείς να τον αντιμετωπίσεις. Εκείνο που χρειαζόμαστε είναι να ενισχύσουμε την αποτροπή μας έναντι της επιθετικής Τουρκίας”. Αντίστοιχη παρέμβαση είχε πραγματοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς όμως και τον περασμένο Ιούνιο με συνέντευξή του στην εφημερίδα “Τα ΝΕΑ”. Εκεί μεταξύ άλλων είχε επισημάνει για την προοπτική διαλόγου με την Τουρκία πως “διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς. Όποιος γνωρίζει σοβαρά τον διάλογο θυμάται το εξής: ότι πριν κάτσεις στο τραπέζι ο απέναντι πρέπει να σε υπολογίζει και να σε σέβεται. Αλλιώς δεν γίνεται διάλογος”. Είχε σχολιάσει μάλιστα σκωπτικά πως “κάποιοι θεωρούν εθνικιστές όσους θέλουν να υπερασπιστούν την ελληνική κυριαρχία! Και την ίδια στιγμή οι ίδιοι φλέγονται από επιθυμία να εμπλακούν σε “διάλογο” με τους πραγματικούς εθνικιστές- στην Τουρκία” εκτιμώντας πως “το έχουν λίγο μπερδεμένο στο μυαλό τους”.

Η άποψη του Αντώνη Σαμαρά φαίνεται να συσπειρώνει ένα ποσοστό που προσεγγίζει το 30% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Αν μάλιστα εικάσει – λογικά- κανείς ότι το ποσοστό αυτό όσων προτίμησαν το κυβερνών κόμμα στις τελευταίες εκλογές εκφράζεται και στην σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, τότε το ποσοστό αυτό αποκτά πολύ μεγαλύτερη “υπεραξία”. Ιδίως αν συνδυαστεί με το ότι 7 στους 10 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζουν να διαφωνούν με την Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός τάσσεται κατά της επιμονής στην εφαρμογή της.

Τα παραπάνω είναι ενισχυτικά της εκτίμησης που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πρόσφατο άρθρο του στο News 24/7 υποστηρίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας ασκείται σε καθεστώς ομηρίας από τον Αντώνη Σαμαρά.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι το εύρος της απήχησης των απόψεων Σαμαρά και σε άλλους πολιτικούς χώρους. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό ότι η θέση του κατά την διερευνητικών έχει περισσότερους υποστηρικτές στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ από ότι στην Νέα Δημοκρατία.

Αν και μοιάζει με πολιτικό παράδοξο, οφείλεται μάλλον περισσότερο στην μη αποδοχή της πολιτικής του Κ.Μητσοτάκη και όχι σε πολτική “συμπάθεια” προς τον Α.Σαμαρά. Το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής των θέσεων του Α.Σαμαρά καταγράφεται στους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους. Δείγμα του ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει πολιτική επιρροή στον χώρο της λεγόμενης “πατριωτικής δεξιάς” και σε στρώματα δεξιότερα της Ν.Δ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα