Έρευνα 20/20: Οι πολίτες δεν βλέπουν φως στο τούνελ των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας

Έρευνα 20/20: Οι πολίτες δεν βλέπουν φως στο τούνελ των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας
Shutterstock

Δύο με πέντε χρόνια εκτιμά ένας στους δύο πολίτες πως θα διαρκέσουν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7.

Άγχος και φόβο προκαλούν οι πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού στους Έλληνες, οι οποίοι τοποθετούν όλο μακρύτερα χρονικά το τέλος των επιπτώσεων αυτών.

Ένας στους δύο πολίτες(50%) που συμμετείχε στην έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7, στην συμπλήρωση ενός έτους από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην χώρα μας, θεωρεί πως οι συνέπειες μιας πιθανή οικονομικής κρίσης εξαιτίας της πανδημίας, θα διαρκέσουν από δύο έως πέντε χρόνια.

Περίπου δύο χρόνια, θεωρεί πως θα κρατήσουν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας το 32,2% ενώ περίπου ένα χρόνο απαντά το 11,2% και περίπου 6 μήνες το 2,8%.

Έτσι, φαίνεται πως ο ορίζοντας τις εξόδου από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας απομακρύνεται δραματικά για τους πολίτες, καθώς το 50% που θεωρεί πως αυτές θα έχουν διάρκεια από δύο έως πέντε χρόνια, είναι μακρά τον μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγράψει το διάστημα αυτό μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Σε σχέση με την αντιστοιχη μέτρηση της 23ης Νοεμβρίου, παρατηρείται αύξηση σχεδόν 15 μονάδων(50% έναντι 35,6%) ενώ το ποσοστό αυτό είναι κατά 9 μονάδες υψηλότερο από το αντίστοιχο μέγιστο που είχε καταγραφεί στην έρευνα της aboutpeople την 1η Νοεμβρίου.

Αντίθετα, μείωση περίπου 1,5 μονάδας καταγράφουν εκείνοι που θεωρούν πως οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα διαρκέσουν περίπου δύο χρόνια και πολύ μεγάλη μείωση 11,1 μονάδων όσοι στα τέλη Νοεμβρίου θεωρούσαν πως οι συνέπειες αυτές θα έχουν διάρκεια ενός έτους. Μειωμένο είναι επίσης το ποσοστό εκείνων που θεωρεί πως η διάρκεια των οικονομικών επιπτώσεων θα είναι περίπου 6 μήνες.

Έτσι και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το άγχος για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, παραμένει το κυρίαρχο συναίσθημα των Ελλήνων, ακολουθούμενο από τον φόβο και την ελαφριά ανησυχία, ενώ πολύ μικρό παραμένει το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν πως δεν ανησυχούν για τις τυχόν οικονομικές επιπτώσεις του νέου κορονοϊού.

Αναλυτικά, άγχος εκφράζει το 46,3% των ερωτηθέντων, φόβο το 28,8% και ελαφριά ανησυχία το 21,5%. Μόλις το 2,5% δηλώνει πως δεν ανησυχεί ενώ το 0,9% των ερωτηθέντων απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά.

Η ποσοστιαία κατάταξη των συναισθημάτων των πολιτών παραμένει ίδια, τόσο σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα στις 23 Νοεμβρίου, όσο και με όλες τις σχετικές που διεξήγαγε η aboutpeople τον τελευταίο χρόνο.

Συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη έρευνα, οι πολίτες που πλέον δηλώνουν πως αισθάνονται άγχος ανέρχονται στο 46,3%, ελάχιστα μειωμένοι σε σχέση με το 47,4% του Νοεμβρίου, και πάλι όμως από τα ψηλότερα ποσοστά που έχει καταγράψει το συναίσθημα.

Το συναίσθημα του φόβου παρουσιάζει σημαντική μείωση στις απαντήσεις των πολιτών, με 28,8% έναντι 35,3% τον Νοέμβριο, ενώ αύξηση φαίνεται σε όσους δηλώνουν ελαφριά ανησυχία.

Τέλος, εκείνοι που δηλώνουν πως δεν ανησυχούν φτάνουν στο 2,5% τρίτο υψηλότερο ποσοστό για αυτή την απάντηση από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα