ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19

Κορονοϊός: Ένας στους τρεις πιστεύει πως μας κρύβουν το εμβόλιο και δεν κολλάει με τη Θεία Κοινωνία

Οι Έλληνες φοβούνται και ζητούν αυστηρά μέτρα
Οι Έλληνες φοβούνται και ζητούν αυστηρά μέτρα AP

Ενώ οι 2 στους 3 Έλληνες είναι αισιόδοξοι ότι σύντομα θα βρεθεί θεραπεία, το 30,5% εκτιμά ότι το εμβόλιο έχει βρεθεί αλλά "μας το κρύβουν". Ανάλογο ποσοστό και για τη Θεία Κοινωνία.

Έντονη είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με το τι ισχύει και τι δεν ισχύει ως προς την έξαρση του κορονοϊού.

Το πιο έντονο debate έχει να κάνει με τη Θεία Κοινωνία για την οποία οι ιερείς αναφέρουν πως δεν προκύπτει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου από αυτή, με τη λοιμωξιολόγο Ε. Γιαμαρέλλου να παίρνει θέση προς αυτή την κατεύθυνση προκαλώντας ευλόγως, έντονες αντιδράσεις, από την επιστημονική κοινότητα. Χθες άλλωστε συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αντικείμενο το ζήτημα του κορονοϊού και σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι πρέπει μεν να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας, ωστόσο παρά τις αντιδράσεις και τους κινδύνους, επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα μετάδοσης μέσω της Θείας Κοινωνίας.

"Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Ιερά Σύνοδος ζητά μεν "να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, κατά τις συστάσεις των αρμοδίων κρατικών Αρχών, προς τον σκοπό της διασποράς του ιού", ωστόσο τονίζει πως "η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο".

Το παραπάνω ζήτημα τέθηκε ως ερώτημα στην έρευνα κοινής γνώμης πραγματοποίησε η aboutpeople και παρουσίασε αναλυτικά το News 24/7.

Συνολικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 7 στους 10 ερωτώμενους δηλώνουν ανήσυχοι για τον κορονοϊό. Πολύ ανήσυχος δηλώνει ο ένας στους τέσσερις.

Κορονοϊός: Ένας στους τρεις πιστεύει πως μας κρύβουν το εμβόλιο και δεν κολλάει με τη Θεία Κοινωνία

Το 31,3% πιστεύει ότι ο κορονοϊός δεν κολλάει με τη θεία κοινωνία ενώ σημειώνεται πως η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

Κορονοϊός: Ένας στους τρεις πιστεύει πως μας κρύβουν το εμβόλιο και δεν κολλάει με τη Θεία Κοινωνία

Και ενώ οι 2 στους 3 είναι αισιόδοξοι ότι σύντομα θα βρεθεί θεραπεία, το 30,5% εκτιμά ότι το εμβόλιο έχει βρεθεί αλλά... "μας το κρύβουν". Φαίνεται λοιπόν πως υπάρχει μια άτυπη ταύτιση ανάμεσα στις δύο παραπάνω ομάδες ατόμων που απαντούν στα σχετικά ερωτήματα.

Κορονοϊός: Ένας στους τρεις πιστεύει πως μας κρύβουν το εμβόλιο και δεν κολλάει με τη Θεία Κοινωνία
Κορονοϊός: Ένας στους τρεις πιστεύει πως μας κρύβουν το εμβόλιο και δεν κολλάει με τη Θεία Κοινωνία

Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό

*ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ. Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό

*ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

*ΤΑΞΙΔΙΑ. Κορονοϊός και αεροδρόμια: Τι να προσέξετε.

*Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Αξίζει τέλος να αναφέρουμε πως την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), προκάλεσαν οι δηλώσεις της λοιμωξιολόγου Ελένης Γιαμαρέλλου.

Η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

"Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για δημόσιες δηλώσεις κάποιων γιατρών που με απαράδεκτο τρόπο υποτάσσουν την επιστημονική αλήθεια στις προσωπικές θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, χρησιμοποιώντας έτσι αδόκιμα τους επιστημονικούς τους τίτλους για να παραπληροφορούν την κοινή γνώμη για σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας. Όπως έχει ήδη τονιστεί, η μετάδοση των τρεχουσών εποχικών ιώσεων αναπνευστικού – κορονοϊού και γρίπης – γίνεται με σταγονίδια που εκπέμπονται από την στοματοφαρυγγική κοιλότητα και την μύτη πασχόντων. Γι’ αυτό συνιστώνται τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα. Οι συστάσεις αυτές φυσικά και δεν περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για λόγους θρησκευτικούς, μυστηριακούς ή μεταφυσικούς.

Είναι απαράδεκτο να σιωπούν για τέτοιες αντιεπιστημονικές δηλώσεις τόσο η ηγεσία του αρμόδιου κρατικού οργανισμού (ΕΟΔΥ), όσο και η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας είμαστε στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της υγείας του λαού και σε ότι αφορά την άσκηση της ιατρικής και σε ότι αφορά την αγωνιστική διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας, απολύτως δωρεάν, καθολικής, ισότιμης περίθαλψης. Θα είμαστε και στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης της επιστημονικής αλήθειας ενάντια στην μεταφυσική και στον κάθε προέλευσης σκοταδισμό".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19
SHARE: