Οι Έλληνες θέλουν καλή γειτονία με την Τουρκία, πρέπει όμως εκείνη να κάνει το πρώτο βήμα

Οι Έλληνες θέλουν καλή γειτονία με την Τουρκία, πρέπει όμως εκείνη να κάνει το πρώτο βήμα

Σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων επιθυμεί καλή συνεργασία με την Τουρκία, σύμφωνα με την έρευνα της aboutpeople για το "20/20" του NEWS 24/7.

Τα ελληνοτουρκικά παραμένουν στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης και η έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του News 24/7, καταγράφει την άποψη αλλά και την ανησυχία των πολιτών στις σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα.

Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται τη διαταραχή των σχέσεων με τη γειτονική χώρα μετά τις προκλήσεις της Άγκυρας, ως κορυφαίο ζήτημα των ημερών. Η ανησυχία για ένταση με θερμό επεισόδιο είναι μετρημένη, ωστόσο υπάρχει δυσπιστία της κοινής γνώμης κυρίως ως προς τις προθέσεις της απέναντι πλευράς.

Το 58,3% των Ελλήνων απαντά πως θα ήθελε να έχουμε καλή συνεργασία με την Τουρκία. Αντιστοίχως, μάλλον ναι απαντά το 25,8% ενώ όχι και μάλλον όχι απαντά μόλις το 13,7%.

Από την άλλη, για να υπάρξει καλή συνεργασία, το 62,6% θεωρεί πως η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις καλής θέλησης και γειτονίας.

Να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις στα ζητήματα που υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών απαντά το 29,7% ενώ το 6,7% δεν παίρνει θέση. Μόλις το 1% απαντά πως η Ελλάδα είναι εκείνη που πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις καλής θέλησης και γειτονίας, αναγνωρίζοντας έτσι την κύρια ευθύνη της Τουρκίας ως προς τη διασάλευση των ισορροπιών. Γυναίκες, νέοι, κάτοικοι Αττικής, ανώτερου μορφωτικού επιπέδου έχουν τα σχετικά ψηλότερα ποσοστά υπέρ των αμοιβαίων υποχωρήσεων.

Ωστόσο, το 52,5% απαντά “μάλλον όχι” στην πιθανότητα καλής συνεργασίας με την Τουρκία στο άμεσο μέλλον. Το 29,9% απαντά “όχι, και θετικά απαντούν μόλις το 15,3% των ερωτηθέντων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα