Alpha Bank – UniCredit: Μήνυμα εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ελλάδας
Διαβάζεται σε 9'
Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον διοικητή της ΤτΕ, είχαν οι Andrea Orcel και Βασίλης Ψάλτης, στο πλαίσιο επίσκεψης του Group CEO UniCredit στην Ελλάδα.
- 24 Ιουνίου 2025 07:14
Ξεκάθαρο μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης καθώς και στον ανερχόμενο ρόλο της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό τοπίο, έστειλε, κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στην Αθήνα, ο Group CEO της UniCredit.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Alpha Bank, o Andrea Orcel και ο CEO του Ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης έγιναν δεκτοί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ νωρίτερα σήμερα, παρακάθησαν σε γεύμα εργασίας με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.
Οι συζητήσεις εστίασαν στη στρατηγική σημασία της συνεργασίας μεταξύ Alpha Bank και UniCredit, στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και στον διευρυνόμενο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη αναπτυξιακή πορεία της Ευρωζώνης και στην προσπάθεια για προώθηση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ότι η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί κρίσιμο πυλώνα σταθερότητας, ιδίως σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και περιφερειακής αβεβαιότητας. Η ενίσχυση των διακρατικών συνεργασιών, όχι μόνο εδραιώνει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά και μεγιστοποιεί την ικανότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποτελεσματικά σε εξωτερικούς κλυδωνισμούς.
Η επίσκεψη του Andrea Orcel στην Αθήνα έρχεται σε συνέχεια της πρόσφατης αύξησης της συμμετοχής της UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, μία επένδυση που αναγνωρίστηκε από πολιτικούς και θεσμικούς φορείς ως κίνηση στρατηγικής σημασίας για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Μητσοτάκης: η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Καλώς ήρθατε και συγχαρητήρια. Με χαροποιεί ιδιαίτερα η απόφασή σας να αυξήσετε σημαντικά το μερίδιό σας στην Alpha Bank. Πάντα πίστευα ότι η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρότερες και πιο ανταγωνιστικές τράπεζες. Σε αυτό το πνεύμα, κάθε διασυνοριακή συνεργασία θα πρέπει να είναι προς όφελος όχι μόνο των μετόχων, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων τραπεζών.
Πιστεύω ότι βλέπετε προφανώς τις σημαντικές δυνατότητες στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και αυξάνετε επίσης το μερίδιό σας σε μια περίοδο που τόσο η ελληνική όσο και η ιταλική οικονομία φαίνεται να τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από ό,τι πολλοί πίστευαν. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα συνεργασία μεταξύ χωρών του νότου, η οποία μπορεί να εξέπληξε ορισμένους από τους φίλους μας, ορισμένους από τους φίλους μας στον βορρά, όσον αφορά στις οικονομικές μας επιδόσεις.
Με ενδιαφέρει επίσης πολύ να συζητήσουμε νέες ευκαιρίες, νέα προϊόντα και πώς η Alpha Bank μπορεί να συμβάλλει περισσότερο στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας την εξειδίκευσή σας και τα στοιχεία του ισολογισμού σας. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Είμαι πολύ χαρούμενος, να το ξαναπώ, για την απόφασή σας και σας συγχαίρω».
Απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Andrea Orcel σημείωσε πως «η σταθερά ηγετική στάση σας στην προσέλκυση μεγαλύτερων επενδύσεων στην Ελλάδα και στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης – ιδίως σε ό,τι αφορά την προώθηση της τραπεζικής ένωσης και της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών- υπήρξε καθοριστική. Η Ελλάδα επιδιώκει εμφανώς να εδραιωθεί ως ισχυρά αναπτυξιακή οικονομία, ενεργός παράγοντας του ευρωπαϊκού συστήματος και, βεβαίως, πυλώνας σταθερότητας στην Νότια Ευρώπη. Στην UniCredit, ταυτιζόμαστε πλήρως με αυτό το όραμα».
Ο κ. Orcel υπογράμμισε τη θετική στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην πορεία διαμόρφωσης της στρατηγικής σχέσης με την Alpha Bank, σημειώνοντας ότι αυτή ενίσχυσε περαιτέρω την αμοιβαία εμπιστοσύνη και έθεσε τα θεμέλια μίας μακροπρόθεσμης συνεργασίας. «Από την πρώτη στιγμή, πριν ακόμη την αρχική μας επένδυση στην Alpha Bank, αναπτύξαμε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο. Η θερμή υποδοχή που λάβαμε από εσάς πραγματικά έδωσε τον τόνο για το μέλλον. Έκτοτε, η συνεργασία μας με την Alpha Bank ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι ισχυρές επιδόσεις και η μελλοντική προοπτική της Alpha Bank μάς έδωσαν την αυτοπεποίθηση να εξελιχθούμε σε στρατηγικό της μέτοχο και να συνεργαζόμαστε στενά μεταξύ μας για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικής κοινότητας». «Είμαστε υπερήφανοι που στεκόμαστε δίπλα στην Alpha Bank, με στόχο τη διαμόρφωση μίας νέας προοπτικής για το ελληνικό και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, και ενισχύουμε τη δέσμευσή μας στην ελληνική αγορά με απόλυτη εμπιστοσύνη και ενθουσιασμό», κατέληξε ο κ. Orcel.
Ψάλτης: «Συνεργασία που φέρνει νέες δυνατότητες για πολίτες και για επιχειρήσεις»
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης τόνισε: «Όπως ανέφερε και ο Andrea, η συνεργασία μας έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες. Τα λόγια του, ως επικεφαλής μίας από τις ισχυρότερες και με το πιο εκτεταμένο δίκτυο τράπεζες στην Ευρώπη, αποτελούν ισχυρό κίνητρο για όλους μας. Η διεύρυνση αυτής της συνεργασίας δεν δημιουργεί μόνο νέες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, δίνοντας τους πρόσβαση στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά, αλλά παράλληλα φέρνει, πιο κοντά στους πολίτες της χώρας μας, την πολύτιμη εμπειρία της UniCredit στη διαμόρφωση προϊόντων που ενισχύουν την καινοτομία και στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Και πρόσθεσε: «Η συνεργασία αυτή, η πρώτη του είδους της στην Ελλάδα μετά την οικονομική κρίση, αποτελεί έμπρακτη έκφραση εμπιστοσύνης στο μέλλον της χώρας μας, και τοποθετεί σταθερά την Ελλάδα στον πυρήνα μίας ισχυρότερης και πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης. Η αναγνώριση από πλευράς UniCredit ότι η συνεργασία μας συνεχίζει να εξελίσσεται ιδιαιτέρως αποδοτικά είναι η ισχυρότερη επιβεβαίωση της δυναμικής και των προοπτικών της Alpha Bank».
Κοινωνικές πρωτοβουλίες
Η Alpha Bank προωθεί δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται σε σημαντικές κοινωνικές ανάγκες, αξιοποιώντας και τη σχετική τεχνογνωσία της UniCredit. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ψάλτης, η Τράπεζα εστιάζει σε δύο τομείς:
Προσιτή Στέγαση
Η Alpha Bank εκπονεί μία ειδική μελέτη, η οποία θα υποβληθεί στην ελληνική κυβέρνηση, με στόχο να αναδείξει προτάσεις πολιτικής για την ενίσχυση της προσφοράς και τη διευκόλυνση των πολιτών στην προσπάθεια απόκτησης κατοικίας.
Χρηματοοικονομική Ένταξη και Περιφερειακή Ανάπτυξη
Η Alpha Bank δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην χρηματοοικονομική συμπερίληψη, με λύσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε υποεξυπηρετούμενες ή απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ψάλτης σημείωσε: «Μέσα και από τη στρατηγική μας συνεργασία με τα ΕΛΤΑ και αξιοποιώντας την εκτεταμένη εμπειρία της UniCredit στην προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης στην Ευρώπη, εστιάζουμε στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της ισότιμης πρόσβασης σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και της δημιουργίας ευκαιριών ανάπτυξης στις τοπικές κοινότητες».
Οι πρωτοβουλίες αυτές, όπως τόνισε και ο κ. Orcel, αντικατοπτρίζουν τον κοινό σκοπό της συμμαχίας των δύο τραπεζικών ομίλων: «Διαθέτοντας παρουσία σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, είμαστε ενθουσιασμένοι που μοιραζόμαστε την τεχνογνωσία μας με την Alpha Bank και συνεργαζόμαστε για την ανάπτυξη καινοτόμων χρηματοοικονομικών λύσεων, που ανταποκρίνονται σε βασικές κοινωνικές ανάγκες – όπως η προσιτή στέγαση και η χρηματοοικονομική ένταξη κοινωνικών ομάδων με περιορισμένη πρόσβαση – όπως έχουμε κάνει στην Ιταλία, μέσα από θεματικά και περιφερειακά προγράμματα για τον τουρισμό και τον αγροτικό κλάδο».
Συμμαχία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, βασισμένη σε κοινές αξίες
Ο Group CEO της UniCredit, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, είχε συναντήσεις με το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank καθώς και με ομάδες στελεχών που συμμετέχουν σε κοινές εμπορικές ή άλλες στρατηγικές πρωτοβουλίες των δύο Τραπεζών. Οι Andrea Orcel και Βασίλης Ψάλτης είχαν επίσης την ευκαιρία συνομιλήσουν και με ταλαντούχα στελέχη από όλο το εύρος του οργανισμού, με τα οποία μοιράστηκαν το κοινό τους όραμα για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του τραπεζικού κλάδου. Στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, οι δύο CEOs συζήτησαν τον εξελισσόμενο ρόλο των τραπεζών στην κοινωνία, τη σημασία της συμπεριληπτικής ανάπτυξης και την αξία της “ηγεσίας με σκοπό”.
Ενθάρρυναν μάλιστα τη νέα γενιά τραπεζικών στελεχών να ενεργήσουν ως φορείς αλλαγής, ενώ υπογράμμισαν την κοινή τους δέσμευση στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού, στην υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων.
«Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας μακράς και δημιουργικής πορείας, που θεμελιώνεται πάνω σε κοινές αξίες, αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη συλλογική φιλοδοξία για βιώσιμη ανάπτυξη», δήλωσε ο Andrea Orcel, με τον Βασίλη Ψάλτη να συμπληρώνει: «Είμαστε περήφανοι που εξελίσσουμε τη συνεργασία μας με την UniCredit, της οποίας η διοικητική ομάδα μοιράζεται μαζί μας κοινές αξίες αλλά και ένα μακρόπνοο όραμα. Προσβλέπουμε στη συνέχεια της συνεργασίας μας για να επιτύχουμε τον μετασχηματισμό του ελληνικού τραπεζικού.
Η επίσκεψη του κ. Orcel στην Αθήνα ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη, με την από κοινού με τον κ. Ψάλτη συνάντησή τους με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη.
Τσιτσιράγκος: Η Alpha Bank πρωταγωνιστεί στην ανάκαμψη της Ελλάδας
Νωρίτερα χθες το απόγευμα κατά τη ομιλία του στη Έκτακτη Γενική Συνέλευση, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alpha Bank Δημήτρης Τσιτσιράγκος χαρακτήρισε τη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε., από την 100% θυγατρική της Alpha Τράπεζα Α.Ε. κίνηση στρατηγικής ωρίμανσης και αυτοπεποίθησης, «που ενισχύει την αξία για τον Μέτοχο, μειώνει τη δομική πολυπλοκότητα, ενισχύει τη διαφάνεια, και αναδεικνύει το νέο πρόσωπο της Alpha Bank, μιας Τράπεζας που έχει γυρίσει σελίδα, που πρωταγωνιστεί στην ανάκαμψη της χώρας και που χτίζει σε στέρεες βάσεις το μέλλον της.
Όπως τόνισε ο κ. Τσιτσιράγκος, η συγχώνευση αυτή δεν είναι απλώς μία οργανωτική ή νομική πράξη, αλλά μία πράξη με έντονο συμβολισμό και ουσιαστικό περιεχόμενο, καθώς σηματοδοτεί το οριστικό πέρας της μακράς περιόδου κρίσης. «Σήμερα, αφήνουμε πίσω αυτό το κεφάλαιο και εδραιώνουμε μια Τράπεζα πιο ενιαία, πιο ισχυρή, πιο αποτελεσματική, με ξεκάθαρη στόχευση στο μέλλον», υπογράμμισε ο Πρόεδρος το Δ.Σ., για να συμπληρώσει ότι η απόφαση υλοποιείται σε μία περίοδο ισχυρών επιδόσεων για τον Όμιλο, με ιστορικά υψηλή κερδοφορία και συνεχή πρόοδο στην εφαρμογή της στρατηγικής του, συνοδευόμενη από την ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης της UniCredit που επέλεξε να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμετοχή της στην Τράπεζα.