ΕΕ: Είμαστε ενωμένοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας
Διαβάζεται σε 7'
Για «καλή» πρόοδο στις συζητήσεις της Γενεύης σχετικά με τις ειρηνευτικές προσπάθειες για την Ουκρανία, έκαναν λόγο η πρόεδρος της Επιτροπής και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
- 24 Νοεμβρίου 2025 15:09
Για ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία έκαναν λόγο η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, μετά την άτυπη συνάντηση των ηγετών της Ένωσης, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – Αφρικανικής Ένωσης στην Ανγκόλα.
«Υπάρχει σταθερή βάση για να προχωρήσουμε» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν και τόνισε πως «παρόλο που απομένει ακόμη δουλειά, υπάρχει πλέον μια σταθερή βάση για να προχωρήσουμε. Καθώς προχωρούμε, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να συνεχίσουμε να θέτουμε τα συμφέροντα της Ουκρανίας στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Πρόκειται για την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας, τώρα και στο μέλλον. Η σημερινή συνάντηση στη Λουάντα επιβεβαίωσε ότι είμαστε ενωμένοι στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».
«Η αποτελεσματική και συντονισμένη ευρωπαϊκή δέσμευση, καθώς και η ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία στη Γενεύη, μας επέτρεψαν να σημειώσουμε καλή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
«Οι βασικές ευρωπαϊκές μας αρχές για το μέλλον είναι οι εξής: η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας πρέπει να γίνονται σεβαστές. Μόνο η Ουκρανία, ως κυρίαρχο κράτος, μπορεί να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις της· η επιλογή του μέλλοντός της βρίσκεται αποκλειστικά στα δικά της χέρια. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω τον κεντρικό ρόλο της Ευρώπης στο μέλλον της χώρας. Αύριο θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας από τον Συνασπισμό των Προθύμων. Τέλος, σήμερα έθιξα ξανά το ζήτημα των απαχθέντων και αγνοουμένων παιδιών της Ουκρανίας. Κάθε ένα από αυτά πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του. Χάρηκα που είδα ότι αυτό το θέμα βρήκε απήχηση στους ηγέτες», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι «η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να παρέχει στον Πρόεδρο Ζελένσκι όλη την υποστήριξη που χρειάζεται: διπλωματική, στρατιωτική και οικονομική» και πρόσθεσε ότι «η ΕΕ δεσμεύεται να υλοποιήσει την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία», ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι η ΕΕ χαιρετίζει τις «εποικοδομητικές» συζητήσεις και την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη Γενεύη, μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας και εξήρε τις προσπάθειες του Προέδρου Ζελένσκι και του Προέδρου Τραμπ και των αντιπροσωπειών τους εκεί. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «είναι σαφές ότι τα ζητήματα που αφορούν άμεσα την ΕΕ, όπως οι κυρώσεις, η διεύρυνση ή τα ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, απαιτούν την πλήρη συμμετοχή και λήψη αποφάσεων από την ΕΕ».
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία συνεργαζόμενοι στενά με την ΕΕ και σε στενό συντονισμό με την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», είπε ο Α. Κόστα και πρόσθεσε ότι «αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να προχωρήσουμε ως εταίροι, ενωμένοι προς τον κοινό μας στόχο», που είναι ο τερματισμός του πολέμου και η διασφάλιση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης για την Ουκρανία. «Η ειρήνη δεν μπορεί να είναι μια προσωρινή εκεχειρία, πρέπει να είναι μια λύση με διάρκεια», δήλωσε.
Η Δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
«Μια αποτελεσματική και συντονισμένη ευρωπαϊκή εμπλοκή, καθώς και ισχυρή ευρωπαϊκή παρουσία στη Γενεύη, μας επέτρεψαν να σημειώσουμε καλή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία. Παρόλο που μένει ακόμη δουλειά, υπάρχει πλέον στέρεα βάση για να προχωρήσουμε. Καθώς το κάνουμε, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να διατηρήσουμε το συμφέρον της Ουκρανίας στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Πρόκειται για την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας, τώρα και στο μέλλον.
Και η σημερινή συνάντηση στην Λουάντα επιβεβαίωσε ότι είμαστε ενωμένοι στην υποστήριξή μας προς την Ουκρανία.
Η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας πρέπει να γίνονται σεβαστά. Μόνο η Ουκρανία, ως κυρίαρχο κράτος, μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για τις ένοπλες δυνάμεις της. Η επιλογή του πεπρωμένου της βρίσκεται στα δικά της χέρια. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω την κεντρικότητα της Ευρώπης στο μέλλον αυτής της χώρας. Αύριο θα συνεχίσουμε την εμπλοκή μας με τους εταίρους της Συμμαχίας των Προθύμων. Και τέλος, σήμερα έθεσα ξανά το ζήτημα των απαχθέντων και αγνοούμενων Ουκρανών παιδιών.
Το καθένα από αυτά πρέπει να γυρίσει σπίτι του. Χάρηκα που είδα ότι το θέμα αυτό βρήκε απήχηση στους ηγέτες.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Η Δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα
«Μόλις ολοκληρώσαμε συνεδρίαση των 27 ηγετών της ΕΕ μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάναμε απολογισμό των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.
Υπάρχει νέα δυναμική στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η χθεσινή συνάντηση στη Γενεύη μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ουκρανίας, θεσμικών οργάνων της ΕΕ και ευρωπαίων εκπροσώπων σηματοδότησε σημαντική πρόοδο.
Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία μας ενημέρωσαν ότι οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και ότι επιτεύχθηκε πρόοδος σε αρκετά ζητήματα. Χαιρετίζουμε αυτό το βήμα προς τα εμπρός. Μερικά ζητήματα παραμένουν να επιλυθούν, αλλά η κατεύθυνση είναι θετική.
Επαινούμε τις προσπάθειες των Προέδρων Ζελένσκι και Τραμπ και των ομάδων τους.
Είναι επίσης σαφές ότι τα ζητήματα που αφορούν άμεσα την ΕΕ –όπως οι κυρώσεις, η διεύρυνση ή τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία– απαιτούν την πλήρη εμπλοκή και την απόφαση της ΕΕ.
Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία, συνεργαζόμενοι στενά εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε στενό συντονισμό με την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.
Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να προχωρήσουμε ως εταίροι, ενωμένοι από τον κοινό μας στόχο: να σταματήσουμε αυτός ο πόλεμος, να σταματήσουν οι δολοφονίες ανθρώπων, να σταματήσει αυτός ο επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας και να εξασφαλιστεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη για τον ουκρανικό λαό.
Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στο να συνεχίσει να παρέχει στον Πρόεδρο Ζελένσκι όλη την αναγκαία υποστήριξη – διπλωματική, στρατιωτική, οικονομική.
Αυτό αφορά ιδιαίτερα την οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία. Όπως θυμάστε, δεσμευτήκαμε να την παράσχουμε τον Οκτώβριο. Και θα το κάνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.
Επιτρέψτε μου να τονίσω καταληκτικά: η ειρήνη δεν μπορεί να είναι μια προσωρινή εκεχειρία, πρέπει να είναι μια διαρκής λύση. Η Ουκρανία επέλεξε την Ευρώπη και η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας.
Σας ευχαριστώ.»
Επιστρέφουν στο Κίεβο οι διαπραγματευτές της Ουκρανίας για το ειρηνευτικό σχέδιο, λέει ο Ζελένσκι
Η επίσημη αντιπροσωπεία της Ουκρανίας, η οποία βρισκόταν στη Γενεύη για συνομιλίες σε σχέση με το ειρηνευτικό σχέδιο, επιστρέφει στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν σύντομα.
«…Αναμένω μια πλήρη έκθεση το απόγευμα, σχετικά με την πρόοδο των συνομιλιών στη Γενεύη και τα βασικά σημεία που έθεσαν οι εταίροι μας», δήλωσε ο Ζελένσκι. «Με βάση αυτές τις αναφορές, θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα. Θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε με την Ευρώπη και άλλους εταίρους σε όλο τον κόσμο».
Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Ουκρανίας έχουν καταρτίσει ένα «βελτιωμένο ειρηνευτικό πλαίσιο» και σχεδιάζουν να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στο ειρηνευτικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου τις επόμενες ημέρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη της ΕΕ
Στην άτυπη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης -σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση- υπήρξε συναντίληψη για την πρόοδο που σημειώθηκε στις χθεσινές συναντήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας στη Γενεύη, ενώ χαιρετίστηκαν οι προσπάθειες των Προέδρων Τραμπ και Ζελένσκι. Επιπλέον, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε απόφαση εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ θα συζητηθεί άμεσα με τα μέλη της ΕΕ και θα χρειαστεί να συμφωνηθεί από αυτά.