Δεκέμβριος και μουσικές σκηνές – Πού θα δούμε αγαπημένους καλλιτέχνες
Διαβάζεται σε 10'
Ο Δεκέμβριος φέρνει με τη ζεστασιά του και την ανάγκη να ξαναβρεθούμε σε κλειστούς μουσικούς χώρους που αγαπάμε. Είναι ο μήνας που οι μουσικές σκηνές της πόλης γεμίζουν ξανά με τραγούδια που κουβαλούν μνήμες. Πού θα συναντήσεις τον Δεκέμβρη αγαπημένους Έλληνες καλλιτέχνες και τραγούδια που μας συνδέουν όπως παλιά;
- 08 Δεκεμβρίου 2025 06:32
Ο Δεκέμβριος πάντα έρχεται με εκείνη τη γνώριμη ζεστασιά των γιορτών, τη στιγμή που ο χρόνος μαζεύει τις τελευταίες του ανάσες και η πόλη ανάβει τα φώτα της. Είναι ο μήνας που μας φέρνει πιο κοντά σε ανθρώπους, σε στιγμές και σε όσα θέλουμε να κρατήσουμε πριν γυρίσει η σελίδα του χρόνου.
Και μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα, οι μουσικές σκηνές ξαναγίνονται το καταφύγιό μας – χώροι οικείοι, “φωτεινοί”, όπου η ζωντανή ελληνική μουσική ενώνει όσα η καθημερινότητα σκορπά. Αγαπημένοι καλλιτέχνες, εορταστική ατμόσφαιρα και πολύτιμα ελληνικά τραγούδια μας παίρνουν από το χέρι και μας οδηγούν στη νέα χρονιά.
Γιώργος Νταλάρας & Βασίλης Παπακωνσταντίνου με Οδυσσέα Ιωάννου στο VOX
Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, με συνοδοιπόρο τον Οδυσσέα Ιωάννου, επιστρέφουν στο VOX για μια παράσταση που δύσκολα θα μπορούσε να μην συνεχιστεί για δεύτερη χρονιά. Η επιμονή του κοινού για την επανάληψή της επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση των δύο εμβληματικών καλλιτεχνών κέρδισε την καρδιά όλων.
Χρόνια μετά τη σύμπραξή τους στο θρυλικό ΑΤΤΙΚΟΝ, οι δύο τραγουδοποιοί άκουσαν την προσδοκία του κοινού και ενώθηκαν ξανά τον περσινό χειμώνα για τέσσερις μήνες στο VOX, σε μια σειρά παραστάσεων που έμοιαζαν να ξεπηδούν κατευθείαν από τις σελίδες της ελληνικής μουσικής μνήμης.
Φέτος επέστρεψα, με μερικά καινούργια τραγούδια, ενώ στο πλευρό τους επί σκηνής βρίσκεται και πάλι ο Οδυσσέας Ιωάννου, ο οποίος υπογράφει τα κείμενα της βραδιάς. Με τη γνώριμη ποιητική και στοχαστική του ματιά, αφηγείται στιγμές από προσωπικές και συλλογικές ιστορίες, φωτίζοντας την κληρονομιά τραγουδιών που παραμένουν ζωντανά και πάντα επίκαιρα. Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή από 4 Δεκεμβρίου.
Δήμητρα Γαλάνη – Ελένη Τσαλιγοπούλου στο VOX
Δύο από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες του ελληνικού τραγουδιού, η Δήμητρα Γαλάνη και η Ελένη Τσαλιγοπούλου, συναντιούνται ξανά στη σκηνή, έχοντας δίπλα τους την ιστορική Ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου. Μια μουσική παράσταση που υπόσχεται τη ζεστασιά και την οικειότητα των τραγουδιών και των φωνών που καθόρισαν γενιές ακροατών.
Η Δήμητρα Γαλάνη προέρχεται από τον κόσμο του Τσιτσάνη και του λαϊκού τραγουδιού, με τη βαθιά γνώση εκείνου που έχει μαθητεύσει σε αυτή τη μεγάλη παράδοση, ενώ η Ελένη Τσαλιγοπούλου φέρει τη δική της διαδρομή από την παράδοση και το σμυρναίικο, με ρίζες που ακουμπούν στη Μικρά Ασία, εκεί όπου πάλλεται η καρδιά του τραγουδιού μέσα από τον καημό και τη γλύκα. Μαζί αγκαλιάζουν όλο το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού μέχρι το σήμερα και αφήνουν χώρο για το απρόσμενο και την έκπληξη,
Από την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου και κάθε Τετάρτη στο VOX έρχονται μαζί με τον Βασίλη Προδρόμου, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της νεότερης γενιάς.
Οι Πυξ Λαξ για τις “Παλιές Αγάπες”
Οι Πυξ Λαξ επέστρεψαν στη χειμερινή σκηνή του VOX μετά από χρόνια, παρουσιάζοντας μια παράσταση που συνομιλεί με όσα έζησαν οι γενιές που μεγάλωσαν με τα τραγούδια τους. Ο τίτλος «Για τις παλιές αγάπες…» γίνεται αφετηρία για μια βραδιά όπου οι μελωδίες, οι στίχοι και οι αναμνήσεις τους συναντούν την ενέργεια δύο αγαπημένων καλλιτεχνών: του Γιάννη Ζουγανέλη και του Δημήτρη Σταρόβα.
Μια σκηνική διαδρομή γεμάτη οικειότητα, χιούμορ, στιγμές αναγνώρισης και μικρές συγκινήσεις που ανασύρουν το κοινό σε εποχές που σημάδεψαν τη συλλογική μας μνήμη. Τα τραγούδια που έγιναν σύνθημα και παρηγοριά βρίσκουν ξανά τον χώρο τους, θυμίζοντας τη δύναμη που έχει η μουσική να ενώνει.
Το νέο άλμπουμ «Λίγο χρώμα για τα σκούρα» μπλέκεται με το κλασικό ρεπερτόριο του συγκροτήματος, ενώ η καλλιτεχνική ματιά, το χιούμορ και η ζωντανή παρουσία των δύο καλεσμένων ρίχνουν τις βραδιές σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Σάββατα στο VOX.
Θοδωρής Βουτσικάκης – Λίνα Νικολακοπούλου στο Gazarte
Ένα χρόνο μετά τις ξεχωριστές βραδιές στο Gazarte Roof Stage, ο Θοδωρής Βουτσικάκης και η Λίνα Νικολακοπούλου συναντούν ξανά το κοινό τους, δίνοντας το νέο χειμερινό ραντεβού τους με όσους αγαπούν τη μουσική αφήγηση και τις προσεκτικές επιλογές ρεπερτορίου. Ο τίτλος «Παράβλεψη» – ή skip στη διεθνή ορολογία – επιλέχθηκε, όπως λένε, με την ευγενική διάθεση να δοθεί χώρος στο ακροατήριο: κάποια τραγούδια μπορεί να τα αγαπήσει βαθιά, άλλα να θελήσει να τα προσπεράσει. Όμως θα ήταν δική τους «παράβλεψη» να μην τα συμπεριλάβουν. Το πρόγραμμα είναι πλούσιο, με τα νέα τους τραγούδια αλλά και μια επιλογή από εκείνα τα «κλασικά» του ελληνικού ρεπερτορίου που, όσο κι αν περνούν τα χρόνια, κανείς δεν μπορεί πραγματικά να παραβλέψει. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λίνα Νικολακοπούλου – Κυριακές 14 , 21, 28 Δεκεμβρίου 2025 & Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026.
Μάρθα Φριντζήλα & Καλογεράκια στο Κύτταρο
Ο Δεκέμβριος στο Κύτταρο ξεκίνησε με το Kubara Project της Μάρθας Φριντζήλα κάθε Δευτέρα (μέχρι 29/12), συνεχίζει με τα Γυμνά Καλώδια (14/12) και κορυφώνεται με τη Μυρτώ Βασιλείου παρουσιάζοντας τον νέο της δίσκο “30” στις 18 Δεκεμβρίου. Η Μάρθα Φριντζήλα ανεβαίνει ξανά στη σκηνή του Κυττάρου τις Δευτέρες του Δεκέμβρη, παρέα με τους υπερήρωες που έχει για μπάντα και φυσικά με τα αγαπημένα της Καλογεράκια! Έρχονται να στήσουν ένα οδόφραγμα, έναν κόσμο ήχων, αγαπημένων προσώπων, ποίησης, αλληλεγγύης κι ανθρωπιάς, έναν κόσμο να χωρά το γέλιο και τον σπαραγμό, την τρυφερότητα και τον ηλεκτρισμό, την σιωπή και τον καταιγισμό. Τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της Μάρθας, τα τραγούδια των αδερφών Καλογεράκη και των άλλων αδερφών μας, παλιά και ολοκαίνουργια, υπεραγαπημένα.
Αγαπημένες φωνές στον Σταυρό του Νότου
Ο Σταυρός του Νότου γιορτάζει φέτος 30 χρόνια και κατακλύζει τον Δεκέμβριο με αγαπημένους καλλιτέχνες σε όλες τις σκηνές του: ο Γιάννης Κότσιρας συνεχίζει τις σταθερές λαϊκές βραδιές του κάθε Σάββατο (κεντρική σκηνή), η Ιουλία Καραπατάκη επιστρέφει με sold out Πέμπτες και Παρασκευές (κεντρική σκηνή), ενώ ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης εμφανίζεται στις 17 Δεκεμβρίου. Ο Νίκος και ο Αντώνης Ξυλούρης, λίγο πριν φύγουν για περιοδεία σε Αυστραλία και Ευρώπη, επισκέπτονται την Αθήνα για τέσσερις εμφανίσεις στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου, τις Δευτέρες του Δεκέμβρη. Στο Club έχουμε πολλές επιλογές καλλιτεχνών όπως τον Δημήτρη Μπάκουλη (17/12), τη Νεφέλη Φασούλη (24/12), τον Γ.Ν Ζερβάκη με Βιολέτα Ίκαρη (26/12). Η Plus Σκηνή ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα Σάββατα (από 13/12) “Τα τραγούδια της ζωής μας” με Παπαδόπουλο, Γιοκαρίνη, Ζιώγαλα και Καζούλη, τον Χρήστο Δάντη και την Ευρυδίκη (τις Παρασκευές), αλλά και τη Σοφία Κουρτίδου για τη δική της δυναμική επιστροφή (7/12). Δες αναλυτικά όλα τα live στο στο stn.gr
Νοσταλγία στο Θέατρο Άλσος
Στο Θέατρο Άλσος, ο εορταστικός Δεκέμβριος περιλαμβάνει ένα νοσταλγικό πάρτι του Πασχάλη κάθε Παρασκευή, το «Ροκ το Ελληνικό» των Τουρνά – Τσακνή τα Σάββατα και τις Δευτέρες της Αλέκας Κανελλίδου με τον Χρήστο Θηβαίο. Η Αλέκα Κανελλίδου, η διαχρονική τραγουδίστρια με το ξεχωριστό ηχόχρωμα και στιλ συναντά επί σκηνής τον τραγουδοποιό Χρήστο Θηβαίο, μία από τις πιο ευαίσθητες φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής και η ένωση τους δημιουργεί μια μουσική τρυφερή ατμόσφαιρα στην ερμηνεία των τραγουδιών τους. Μαζί τους ο Γιάννης Γιαννουσάκης, που συστήθηκε στο κοινό πριν από ένα χρόνο. Ξεδιπλώνει το ταλέντο του ενώ κυκλοφορεί το πρώτο του τραγούδι – ντουέτο με την Αλέκα Κανελλίδου την πρώτη διασκευή του «Ροζ», του κομματιού του Γιαννη Μηλιώκα.
Νίκος Πορτοκάλογλου στο θέατρο Παλλάς
Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ «Ανάμεσα», ο Νίκος Πορτοκάλογλου παρουσιάζει δύο μεγάλες συναυλίες στο Θέατρο Παλλάς, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025.
Μαζί του, σε δύο ξεχωριστά βράδια γεμάτα συγκίνηση και μουσική, θα βρεθούν σπουδαίοι καλλιτέχνες και φίλοι του τραγουδοποιού, για να μοιραστούν τη σκηνή και να δημιουργήσουν ένα μοναδικό μουσικό γεγονός. Οι συναυλίες «Ανάμεσα σε φίλους» σηματοδοτούν τη ζωντανή πρεμιέρα του νέου δίσκου, ο οποίος περιλαμβάνει καινούργιο, πρωτότυπο υλικό και συνεργασίες με αγαπημένους ερμηνευτές. Παράλληλα, ο Νίκος Πορτοκάλογλου θα παρουσιάσει τα πιο γνωστά τραγούδια από την πλούσια δισκογραφία του, σε ένα ταξίδι που ενώνει το παρελθόν με το παρόν της ελληνικής μουσικής σκηνής. Πρόκειται για μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών, με σύγχρονη αισθητική, πλούσιες ενορχηστρώσεις και έντονο συναισθηματικό φορτίο, που αποτυπώνει την ώριμη δημιουργική φάση ενός από τους πιο αγαπητούς και σημαντικούς τραγουδοποιούς της χώρας. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ζήσει μια μοναδική μουσική εμπειρία – μια συνάντηση «ανάμεσα» στο χθες και το σήμερα, ανάμεσα σε φωνές, ιστορίες και ήχους που μας ενώνουν.
Ρακιντζής – Χαριτοδιπλωμένος στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Τις Παρασκευές, οι δύο εμβληματικοί εκπρόσωποι της ελληνικής ποπ σκηνής στήνουν μια σειρά εμφανίσεων που λειτουργεί σαν άσκηση αναζωογόνησης. Οι επιτυχίες τους —από τα 80s μέχρι σήμερα— γίνονται η πρώτη ύλη για ένα καθαρόαιμο μουσικό πάρτι. Ένα χορταστικό σερί από τραγούδια που μεγάλωσαν γενιές, πέρασαν από κασέτες, πικάπ και playlists, κι έχουν χαραχτεί στα προσωπικά μας soundtrack.