Το avocado hand στέλνει κόσμο στα επείγοντα – Ένας γιατρός εξηγεί τι συμβαίνει

Διαβάζεται σε 3'
Το avocado hand στέλνει κόσμο στα επείγοντα – Ένας γιατρός εξηγεί τι συμβαίνει
Η κατανάλωση του αβοκάντο έχει εκτοξευθεί παγκοσμίως, όπως και οι περιπτώσεις avocado hand. iStock

Γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το “χέρι του αβοκάντο”, όνομα που έχουν δώσει στον πιο τραυματισμό που σχετίζεται με το φρούτο.

Κατ’ αρχάς τι είναι το αβοκάντο;

Λαχανικό ή φρούτο;

Επειδή έχεις και δουλειές, ας προχωρήσουμε στην απάντηση. Από βοτανικής απόψεως, το αβοκάντο είναι φρούτο. Τα φρούτα προσδιορίζονται ως «καρπός που αναπτύσσεται από το άνθος του φυτού και περιέχει σπόρους».

Το αβοκάντο λοιπόν, είναι σαν μεγάλο μούρο, με έναν μεγάλο σπόρο στη μέση, μεγαλώνει σε δέντρο και κρέμεται σε κλαδιά.

Αγρότης συλλέγει αβοκάντο. iStock

Μαγειρικά, θεωρείται λαχανικό, καθώς το βάζουμε σε σαλάτες, κρέμες και σάντουιτς.

Σε όποια λίστα και αν το τοποθετήσετε, είναι superfood. Είναι και ο λόγος αυτοτραυματισμού χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, με τον καθηγητή Eric Wagner του Emory School of Medicine, να έχει δηλώσει πως πρόκειται για τον -μακράν του δεύτερου- πιο συνήθη τραυματισμό, με την εκτόξευση της κατανάλωσης να έχει παίξει το ρόλο της,

Ο όγκος των περιστατικών ήταν ο λόγος που ο τραυματισμός απέκτησε δικό του όνομα: το avocado hand.

Η προειδοποίηση χειρουργού για τα αβοκάντο

Πολλοί γιατροί έχουν εκδώσει ανακοινώσεις και προειδοποιήσεις για το avocado hand, το οποίο απασχολεί επί οκτώ συναπτά έτη τους Αμερικανούς (στο πικ είχαν 70.000 τραυματισμούς σε μια χρονιά).

Φέτος, πριν την ετήσια συνάντηση χειρουργών χεριών στο Βανκούβερ, η Δρ Erin Nance έκρουσε εκ νέου, τον κώδωνα του κινδύνου, εξηγώντας πως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αυτοτραυματίζονται, προσπαθώντας να καθαρίσουν το φρούτο, που είναι μαλακό εξωτερικά και έχει σκληρό, ολισθηρό κουκούτσι στο κέντρο.

Συνήθως λοιπόν, κρατάμε το αβοκάντο στη μια παλάμη και κόβουμε ή στρίβουμε το μαχαίρι με το άλλο χέρι, κάτι που συχνά οδηγεί σε γλίστρημα της λεπίδας και βαθύ κόψιμο, στο χέρι ή στα δάχτυλα.

Ανάλογα με το βάθος των τομών, μπορεί να πειραχτούν τένοντες, νεύρα ή αιμοφόρα αγγεία και να χρειαστεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση.

Το ασφαλές κόψιμο μας θέλει να τοποθετούμε το αβοκάντο σε μια επιφάνεια και να το κόβουμε περιμετρικά με το μαχαίρι, περιστρέφοντας το φρούτο με το άλλο χέρι. Βγάζουμε το “κουκούτσι” τοποθετώντας απαλά το μαχαίρι πάνω και περιστρέφοντας, ελαφρώς. Ή χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Ή μπορείτε να το κόψετε στα τέσσερα και να πέσει το κουκούτσι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα