ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Αμερικανιές, fusion και παιδική νοσταλγία σε 5 διευθύνσεις στην πρωτεύουσα. 

Ο τρόπος με τον οποίο αναφερόμαστε στο φαγητό μπορεί να είναι πολύ συναισθηματικός. Αγαπάμε ορισμένα γεύματα, ανυπομονούμε να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας φαγητά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, περιγράφουμε τα φαγητά που μας αρέσουν ως «ένοχες απολαύσεις».

Αυτά που θεωρούμε ένοχες απολαύσεις τείνουν να είναι κι αυτά που προσπαθούμε να περιορίσουμε και που θα επιτρέψουμε στον εαυτό μας να απολαύσει σε ειδικές περιστάσεις. Ταυτόχρονα, έχουμε στρέψει ξεκάθαρα το ενδιαφέρον μας σε πιο υγιεινές επιλογές, με τη συζήτηση να εστιάζει γύρω από την ποιότητα, την πρώτη ύλη αλλά και με το πώς νιώθουμε μετά από ένα γεύμα.

Lobster Bun στο Doodle Doo NEWS 24/7

Η σχέση μας με το φαγητό χτίζεται όμως πάνω στην ειλικρίνεια – χωρίς ενοχές και μαθαίνοντας να ακούμε τον οργανισμό μας. Σε αυτόν τον διάλογο, πάντα υπάρχει χώρος για κάτι comfort, αρκεί – όπως το κάθε τι – να ειναι με μέτρο. 

ΤΗΓΑΝΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, Doodle Doo

Άνοιξε πρόσφατα στον Χολαργό και πίσω από το εγχείρημα βρίσκονται τρεις παιδικοί φίλοι που μεγάλωσαν στην περιοχή και θέλησαν να δημιουργήσουν μια σοβαρή, ποιοτική πρόταση για casual φαγητό, με πρωταγωνιστή το κοτόπουλο. Για να δώσουν στο project τη γαστρονομική του ταυτότητα, συνεργάστηκαν με τον chef Αριστοτέλης Ζέρβας, ο οποίος διαθέτει σημαντική εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο chef Αριστοτέλης Ζέρβας, NEWS 24/7

Η φιλοσοφία του Doodle Doo είναι ξεκάθαρη: καλό κοτόπουλο, σωστή τεχνική και καθαρές γεύσεις, χωρίς υπερβολές. Το κοτόπουλο είναι ελληνικό, από μικρή φάρμα έξω από τη Χαλκίδα, φτάνει νωπό καθημερινά και αξιοποιείται στο σύνολό του. Όλα παρασκευάζονται in-house από το μηδέν και η λογική είναι ένα φαγητό αρκετά καλό ώστε να μπορείς να το φας χωρίς δεύτερες σκέψεις – και να το δώσεις στο παιδί σου. Το μενού κινείται ανάμεσα στο γνώριμο και το σύγχρονο, ενσωματώνοντας διεθνείς αναφορές.

 

H ξακουστή βάφλα με τηγανητό κοτόπουλο NEWS 24/7

Τα τραγανά tenders και τα μαριναρισμένα drumsticks συνυπάρχουν με το spatchcock κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο (που γαρνίρεται απλώς με λαδολέμονο), ενώ το classic chicken & waffle φέρνει την αμερικανική παράδοση στο τραπέζι. 

Ωδή στο τηγανητό κοτόπουλο και στα deeps NEWS 24/7
Τα μίλκσεικ του Doodle Doo. NEWS 24/7

Τα sandwiches με τραγανό φιλέτο κοτόπουλο σε potato bun είναι το απόλυτο comfort food, ενώ για όσους θέλουν μια εναλλακτική υπάρχει το double smash beef burger από ελληνικό dry aged μοσχάρι 40 ημερών. Τα συνοδευτικά, τα σπιτικά dips, τα milkshakes που φτιάχνονται μόνο με ελληνικό παγωτό και αγελαδινό πλήρες γάλα, αλλά και τα cocktails συμπληρώνουν την εικόνα ενός σύγχρονου casual χώρου.

25ης Μαρτίου 22, Χολαργός

Deep Dish pizza, ΣΤΗΒΣ Α.Ε.

Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα/Oneman.gr Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Σύμφωνα με τον μύθο που διαιωνίζεται από την Pizzeria Uno στο Σικάγο, ο Ike Sewell, ο αρχικός ιδιοκτήτης της Uno, εφηύρε την deep dish το 1943. Άλλοι υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε από τον Rudy Malnati ή/και τη μαγείρισσα Alice May Redmond. Η φήμη της εξαπλώθηκε από την Αμερική σε όλο τον κόσμο και αυτή η βουτυράτη ζύμη που γεμίζει με ένα παχύ στρώμα τυριού και γέμισης, αποτελεί την επιτομή της ένοχης απόλαυσης. Το ταψί λαδώνεται για να μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα και επίσης δημιουργεί ένα εφέ τηγανίσματος στις άκρες της κρούστας. Όσον αφορά τις γεμίσεις, αυτές τοποθετούνται σε στρώσεις με αντίστροφη σειρά, με το τυρί στο κάτω μέρος, τυχόν κρέας και λαχανικά στη μέση και τη σάλτσα ντομάτας στην κορυφή.

Αυτό γίνεται για να μην καεί το τυρί καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος ψησίματος. Από το Σικάγο στον Κεραμεικό και συγκεκριμένα στο Steve’s Deli Tavern απολαμβάνεις την πιο ορίτζιναλ εκδοχή. Στο μενού βρίσκεις έξι διαφορετικές συνταγές, από την κλασική Μαργαρίτα μέχρι πιο ιδιαίτερες επιλογές.

Σαλαμίνος 42, Κεραμεικός και Σωτήρος Διός 54, Πειραιάς

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΦΟΥΡΝΟΥ, Normandia

Από το 1977 λειτουργεί η οικογενειακή πιτσαρία στου Ζωγράφου και φροντίζει να κρατάει την ποιότητα και τη νοστιμιά στα προϊόντα της. Εκτός από την πίτσα ταψιού, πρωταγωνίστρια εδώ είναι και η μακαρονάδα φούρνου. Αυτή που πιθανότατα θυμάσαι ως παιδί, με τα πλούσια λιωμένα τυριά να δημιουργούν μια τραγανή κρούστα στις άκρες, την κρέμα γάλακτος (πριν δαιμονοποιηθεί), το μπέικον και το ζαμπόν. Η Μπολονέζ φτιάχνεται εδώ και χρόνια με την οικογενειακή συνταγή, με φρέσκο κιμά από επιλεγμένο κομμάτι κρέατος.

Εξίσου, αγαπητή είναι και η Caruso, μία εναλλακτική εκδοχή της Καρμπονάρα, με κιμά, μπέικον, μανιτάρια και κρέμα γάλακτος. Αν πάλι δε θέλεις κρέας και σου αρέσουν τα καυτερά, δοκίμασε την Arrabiata. Στο σερβίρισμα έρχεται πάντα επιπλέον τυρί τριμμένο για το πλάι, αφού όταν θα φας την πρώτη στρώση, θα θέλεις πάντα λίγο ακόμα.

Γρηγορίου Αυξεντίου 49, Ζωγράφου

American soft cookies, The Cookie Dude

Cookie Dude, μαγαζί στο Μαρούσι. Δημήτρης Βάτης και Τζέιμι Βαζάκας. Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023. Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Όποιος είχε τον αριθμό του τηλεφώνου του Cookie Dude είχε και το χρυσό εισιτήριο για τα εθιστικά μπισκότα του, που η φήμη τους κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα. Πριν από δύο χρόνια, τα αυθεντικά american soft cookies βρήκαν κι επίσημα ένα σπίτι στο Μαρούσι. Όλη η παραγωγή γίνεται στο εργαστήριο καθημερινά και τα cookies μπαίνουν στη βιτρίνα, για να εξαφανιστούν χωρίς πολλά – πολλά. 

Θα βρείτε chocolate chip με διπλή σοκολάτα, choc choc με λευκή, μαύρη και γάλακτος, red velvet με βανίλια και δύο διαφορετικές σοκολάτες, soft double brownie cookies – με λιγότερο αλεύρι στη ζύμη και μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο – και μία vegan συνταγή με βρώμη, σταφίδες και μαύρη σοκολάτα. Βουτήξτε τα στο γάλα, συνδυάστε τα με παγωτό, απολαύστε τα απλώς σκέτα. 

Ρόδου 4, Μαρούσι

Korean Mac and Cheese, Lisa Athens

Φημίζεται για την πίτσα της η Lisa στην Κυψέλη αλλά η έκπληξη είναι το κορεάτικο Mac and Cheese. Οφείλει την ελαφρώς χρυσαφένια κρούστα του στο φλόγιστρο, ενώ για την πληθωρική, κρεμώδη μπεσαμέλ χρησιμοποιούν τυρί προβολόνε και τα τρίμματα της παρμεζάνας που μπαίνει στην πίτσα.

Τα Tteok-bokki, όπως λέγονται τα συγκεκριμένα κορεάτικα ζυμαρικά που φτιάχνονται με ρύζι ή με σιτάρι, εδώ χρησιμοποιούν πατάτα, καλαμποκάλευρο και ταπιόκα, και τα φτιάχνουν καθημερινά φρέσκα. Η αψάδα, που σπάει τη λιπαρότητα της μπεσαμέλ, οφείλεται στο gochujang, μια πάστα που είναι πλήρως ταυτισμένη με την κορεάτικη κουζίνα. Το πιάτο πασπαλίζεται με gochugaru, μια σκόνη πιπεριάς που χρησιμοποιείται εκτενώς για το παραδοσιακό κορεάτικο κίμτσι.

Φωκίωνος Νέγρη 25, Κυψέλη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα