Ιράν: Το κίνημα κατά της ακρίβειας εξαπλώνεται – Φοιτητές διαδηλώνουν στην Τεχεράνη και το Ισφαχάν
Διαβάζεται σε 2'
Η οργή στο Ιράν για το κύμα ακρίβειας στην αγορά δεν μπορεί πλέον να κρυφθεί.
- 30 Δεκεμβρίου 2025 21:30
Mετά τους εμπόρους, οι φοιτητές: το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της ακρίβειας και της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης επεκτείνεται στο Ιράν, όπου ο πρόεδρος δήλωσε ότι «ακούει τις νόμιμες απαιτήσεις» των διαδηλωτών.
Tην Τρίτη (30/12), τρίτη ημέρα αυτού του αυθόρμητου κινήματος, φοιτητές διαδήλωσαν στην Τεχεράνη και το Ισφαχάν, μετέδωσε το πρακτορείο Ilna, επικαλούμενο έναν δημοσιογράφο του. Διαδηλώσεις οργανώθηκαν αυθόρμητα σε επτά πανεπιστήμια της Τεχεράνης και σε ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης του Ισφαχάν.
Στην πρωτεύουσα, κάποια από τα εμπορικά καταστήματα που τη Δευτέρα είχαν μείνει κλειστά, την Τρίτη επαναλειτούργησαν.
Τη Δευτέρα, οι έμποροι κατέβασαν τα ρολά για να καταγγείλουν με αυτόν τον τρόπο τον οικονομικό μαρασμό που επιτείνεται από τη ραγδαία υποτίμηση του νομίσματος, με φόντο τις διεθνείς κυρώσεις.
Οι διαδηλώσεις είχαν ξεκινήσει την Κυριακή από τη μεγαλύτερη αγορά κινητών τηλεφώνων της Τεχεράνης. Αν και επεκτάθηκαν, παραμένουν περιορισμένες στο κέντρο της πόλης, όπου βρίσκονται πολλά εμπορικά. Σε άλλες περιοχές, περισσότερα καταστήματα λειτουργούσαν κανονικά.
«Ζήτησα από το υπουργείο Εσωτερικών να ακούσει τις νόμιμες απαιτήσεις των διαδηλωτών, κάνοντας διάλογο με τους εκπροσώπους τους ώστε η κυβέρνηση να μπορέσει να ενεργήσει και να επιλύσει τα προβλήματα», ανέφερε ο πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.
Ο Ιρανός πρόεδρος συναντήθηκε με εκπροσώπους συνδικάτων και πρότεινε διάφορα δημοσιονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, μετέδωσε το πρακτορείο Mehr.