Τραγωδία στη Χίο: Με βαριές κακώσεις και τραύματα τα θύματα της τραγωδίας
Διαβάζεται σε 4'
Τραύματα και κακώσεις φέρουν οι σοροί των 15 θυμάτων της τραγωδίας στη Χίο. Οι πρώτες πληροφορίες από την ιατροδικαστική.
- 05 Φεβρουαρίου 2026 21:16
Βαριά χτυπήματα και κακώσεις διαπίστωσαν οι ιατροδικαστές στις σορούς των 15 νεκρών στην τραγωδία που σημειώθηκε στη Χίο, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων
Ειδικότερα, η ιατροδικαστική διερεύνηση στις σορούς των 15 ανθρώπων που ανασύρθηκαν νεκροί από την θάλασσα της ανοιχτά της Χίου ολοκληρώθηκε σήμερα Πέμπτη (05/02) από την ομάδα των 4 ιατροδικαστών και τριών νεκροτόμων που είχε μεταβεί από χθες στην Χίο, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, βάσει των όσων προβλέπονται στο ειδικό πρωτόκολλο διαχείρισης κρίσης, που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, από την ιατροδικαστική προκύπτει πως όλες οι σοροί φέρουν σοβαρότατα τραύματα και βαριές κακώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται ως ο θάνατός τους δεν επήλθε από πνιγμό, αλλά από τραυματισμό, καθώς τα θύματα φέρουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Επίσης, φέρουν τραύματα στον θώρακα και σε διάφορα μέρη του σώματός τους.
Αναμένεται τώρα να συνταχθεί η ιατροδικαστική έκθεση – κάτι που θα γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα – και σε αυτήν θα περιλαμβάνονται τα τραύματα ανά σορό, όπως και η αιτία θανάτου τους.
Σημειώνεται ότι πέντε τραυματίες – δύο άνδρες και τρεις γυναίκες – έχουν πάρει εξιτήριο, μετά από “πράσινο φως” του νοσοκομείου.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΔΕ που έχει διαταχθεί βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ρίξει φως στις συνθήκες της πολύνεκρης τραγωδίας, όπου έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως αύριο, Παρασκευή (06/02), ο Μαροκινός, φερόμενος ως διακινητής, θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή.
“Το σκάφος του Λιμενικού πέρασε από πάνω μας χωρίς προειδοποίηση”
«Πηγαίναμε με τη βάρκα πολύ αργά. Ήταν υπερφορτωμένη. Βρισκόμασταν πολύ κοντά στην ακτή. Ξαφνικά άναψε μπροστά μας ένας τεράστιος προβολέας. Δεν υπήρξε κανένα ηχητικό σήμα ή κάτι άλλο. Το σκάφος του Λιμενικού ανέπτυξε αμέσως ταχύτητα και πέρασε από πάνω μας».
Η παραπάνω μαρτυρία δόθηκε παρουσία διερμηνέα που παρείχε το ίδιο το νοσοκομείο της Χίου στους Γαβριήλ Σακελλαρίδη και Νάσο Ηλιόπουλο που βρέθηκαν εκεί και οι οποίοι στη συνέχεια μίλησαν στο NEWS 24/7.
Μάλιστα, αυτό συνέβη σε πλήρη συνεννόηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου, ο οποίος συνόδευσε τους δύο άνδρες μέχρι το δωμάτιο των επιζώντων.
Σημειώνεται πως, την έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας, γύρω από την οποία υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα, υπονομεύει η επιλογή του Λιμενικού να μην χρησιμοποιήσει τη θερμική κάμερα που είχε το πλωτό σκάφος που ενεπλάκη στο συμβάν, καθώς, όπως υποστήριξε “κρίθηκε ότι δεν ήταν αναγκαία η χρήση της”. Η εν λόγω απόφαση είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει καταγραφεί τίποτα από τη στιγμή της σύγκρουσης με το ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε μετανάστες.
Πηγές του Λιμενικού Σώματος επιβεβαίωσαν χθες τις εν λόγω πληροφορίες, λέγοντας:
«Το συγκεκριμένο πλωτό μέσο του Λ.Σ. διαθέτει θερμική κάμερα (σ.σ.: ηλεκτροοπτικός αισθητήρας θερμικής απεικόνισης), η οποία χρησιμοποιείται ως υποβοηθητικό εργαλείο σε συνδυασμό με το ραντάρ για τον εντοπισμό και την αναγνώριση στόχων στο θαλάσσιο πεδίο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, κατά δήλωση του κυβερνήτη, ο ειδικός εξοπλισμός δεν ενεργοποιήθηκε επειδή «η χρήση του δεν κρίθηκε αναγκαία», καθώς το ταχύπλοο σκάφος με τους μετανάστες είχε ήδη εντοπιστεί από κάμερα παρατήρησης στεριάς, αλλά και οπτικά με τη χρήση προβολέα».
Σύμφωνα με τις χθεσινές πληροφορίες του NEWS 24/7 για τις ανεπίσημες καταθέσεις των επιζώντων σε Λιμενικούς,διαρρεόταν πως άλλοι επιζώντες έλεγαν πως το σκάφος τους έπεσε πάνω σε αυτό του Λιμενικού και άλλοι πως δεν καταλαβαίνουν πώς έγινε η σύγκρουση.
Το ζήτημα που προκύπτει εδώ είναι πως στο ιστορικό του Λιμενικού υπάρχει η καταδίκη της χώρας για την υπόθεση με νεκρούς μετανάστες στο Φαρμακονήσι, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) είχε επισημάνει τις πανομοιότυπες μεταξύ τους καταθέσεις που είχε συλλέξει το Λιμενικό από τους επιζώντες και οι οποίες ήταν πολύ διαφορετικές σε σχέση με εκείνες που είχαν δώσει οι επιζώντες στους δικηγόρους τους στη συνέχεια.
Μάλιστα, με τις αρχικές καταθέσεις των επιζώντων στο Λιμενικό, η υπόθεση είχε σε πρώτη φάση μπει στο αρχείο. Τελικά, όταν το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα, χαρακτήρισε αναξιόπιστες τις καταθέσεις των επιζώντων στο Λιμενικό.