Καφούνης: Υποτονική η αγορά λόγω Μέσης Ανατολής – Σε προ πολέμου επίπεδα οι τιμές ενόψει Πάσχα

Διαβάζεται σε 4'
Καταστήματα την περίοδο του Πάσχα
Καταστήματα την περίοδο του Πάσχα INTIME

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε ότι ειδικά σε υπόδηση, ένδυση και άλλους κλάδους πέραν των καυσίμων ή τα σούπερ μάρκετ, οι τιμές είναι ανταγωνιστικές. Κάλεσε, δε, τους καταναλωτές να στηρίξουν τα εμπορικά καταστήματα και τις ΜμΕ.

Με φόντο την ένταση στη Μέση Ανατολή και ένα ήδη αδύναμο ξεκίνημα της χρονιάς, το λιανεμπόριο εισέρχεται στην κρίσιμη πασχαλινή περίοδο με συγκρατημένες προσδοκίες και έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της κατανάλωσης.

«Η κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους και έχει παγώσει την αγορά, μετά από ένα κακό πρώτο δίμηνο. Επιπλέον, η όξυνση στη Μέση Ανατολή σημειώθηκε σε μια περίοδο που ούτως ή άλλως δεν αναμέναμε ισχυρή κίνηση, καθώς ο Μάρτιος δεν συγκαταλέγεται στους δυνατούς μήνες», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης, στο περιθώριο παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης του ελληνικού εμπορίου, το πρωί της Τρίτης.

Όπως σημείωσε, ο εμπορικός κόσμος αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα την πασχαλινή περίοδο: «Είμαστε προβληματισμένοι για το Πάσχα. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις, ωστόσο ευελπιστούμε να περιοριστούν οι απώλειες στο ελάχιστο δυνατό». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τα καταστήματα διαθέτουν επάρκεια προϊόντων χωρίς αυξήσεις τιμών, διευκρινίζοντας πως «τυχόν ανατιμήσεις δεν έχουν περάσει στα ράφια».

Την ίδια στιγμή, αυξανόμενη πίεση ασκεί η διείσδυση ασιατικών ηλεκτρονικών πλατφορμών στην ευρωπαϊκή αγορά. Το 2025, οι αποστολές δεμάτων προς την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 26%, φτάνοντας τα 5,8 δισεκατομμύρια, κυρίως μέσω πλατφορμών όπως Temu και Shein.

Κανόνες

Ο κ. Καφούνης επανέλαβε ότι ο εμπορικός κόσμος στηρίζει το ανοιχτό εμπόριο, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης σαφών κανόνων. «Υποστηρίζουμε την ελεύθερη αγορά, αλλά με όρους. Το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τα μικροδέματα είναι ένα βήμα, έως ότου καταργηθεί οριστικά το καθεστώς de minimis, που λειτουργεί ως “κερκόπορτα”, επιτρέποντας την είσοδο δισεκατομμυρίων δεμάτων χωρίς ελέγχους, επιβαρύνσεις ή φορολόγηση, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», σημείωσε.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η παρουσία ασιατικών προϊόντων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, επηρεαζόμενη και από τη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ.

Παράλληλα, επισημάνθηκαν οι αυξανόμενες πιέσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε ένα περιβάλλον όπου «η αβεβαιότητα τείνει να γίνει κανονικότητα» και βασικός στόχος πλέον είναι η επιβίωση. Το υψηλό λειτουργικό κόστος, η περιορισμένη ρευστότητα και η διαχείριση των ανατιμήσεων αποτελούν τα βασικά εμπόδια για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Αιτήματα για ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η ΕΣΕΕ ζητά στοχευμένα μέτρα στήριξης των συνεπών επιχειρήσεων, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, μείωση ασφαλιστικών εισφορών, κατάργηση επιβαρύνσεων όπως το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου, καθώς και αποσύνδεση του εμπορίου από το τεκμαρτό εισόδημα. Παράλληλα, προτείνεται ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις, άμβλυνση περιφερειακών ανισοτήτων και ευκολότερη πρόσβαση των ΜμΕ στη χρηματοδότηση.

Ν. Μαραβέγιας: Πρώτο βήμα τα κυβερνητικά μέτρα

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, Ναπολέων Μαραβέγιας, αναγνώρισε τη σοβαρότητα των προκλήσεων, τονίζοντας ότι «οι διαδοχικές κρίσεις έχουν εξαντλήσει την κοινωνία». Χαρακτήρισε την κρίση στη Μέση Ανατολή ως μία από τις πιο σημαντικές των τελευταίων ετών και σημείωσε ότι τα κυβερνητικά μέτρα —όπως το πλαφόν, τα fuel pass και η επιδότηση στο ντίζελ— αποτελούν ένα αρχικό βήμα αντιμετώπισης.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι απαιτείται ευρωπαϊκή στήριξη, καθώς «η χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνη της». Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες βελτίωσης της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Σημαντική αλλά πιεσμένη η συμβολή του εμπορίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το ελληνικό εμπόριο παραμένει ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, καλύπτοντας το 17,3% της απασχόλησης, ενώ συνεισφέρει περίπου το 11% στο ΑΕΠ. Παρά τη σημασία του, ωστόσο, η επίδραση του πληθωρισμού απορροφά σχεδόν πλήρως την ετήσια αύξηση του κύκλου εργασιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα