Πιερρακάκης: Η Ευρώπη βρίσκεται σε στασιμοπληθωρισμό – Μέτρα προσωρινά και στοχευμένα

Διαβάζεται σε 2'
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης AP Photo/Omar Havana

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup πως η Ευρώπη βρίσκεται σε στασιμοπληθωρισμό

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup δήλωσε πως «βρισκόμαστε σε στασιμοπληθωρισμό, γεγονός που σημαίνει ότι ενημερώνουμε τις προβλέψεις μας για μείωση της ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη σε πλήρη κατάσταση στασιμοπληθωρισμού».

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης για τη σκέψη να μην υπολογίζονται στους δημοσιονομικούς κανόνες τα προσωρινά μέτρα, «με αυτά τα δεδομένα, το εύρος των μέτρων που προωθεί η Επιτροπή και αναλύονται επίσης από το ΔΝΤ, δείχνει την αξία της εφαρμογής μέτρων που είναι προσωρινά, στοχευμένα και προσαρμοσμένα». Όπως πρόσθεσε, «με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, αυτή είναι η θέση που πρέπει να υιοθετήσουμε. Αν η κατάσταση αλλάξει, φυσικά θα επανεξεταστεί. Αν όμως αλλάξει, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, αυτά που κάνουμε τώρα είναι πλήρως σύμφωνο με το πνεύμα και τη βούληση των δημοσιονομικών μέτρων που έχουμε θέσει σε εφαρμογή».

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε πως στη συζήτηση για τα μέτρα που έχουν λάβει τα κράτη, συμμετείχε και το ΔΝΤ, τονίζοντας πως η αξιολόγηση των μέτρων δεν είναι «άσπρο-μαύρο. Ορισμένα μέτρα μπορεί να είναι οριζόντια αλλά προσωρινά, και όχι μόνιμα. Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους υπουργούς Οικονομικών, που γνωρίζουν τι λειτουργεί καλύτερα βραχυπρόθεσμα».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας και Παραγωγικότητας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ξεκάθαρα πως «πράγματι, αυτό που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι ένα στασιμοπληθωριστικό σοκ, δηλαδή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης με ταυτόχρονη αύξηση του πληθωρισμού. Αυτό είναι ακριβώς το σενάριο στο οποίο βρισκόμαστε».

Τέλος, ο επίτροπος Οικονομίας υπογράμμισε ότι «από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι η ανάγκη χρήσης των υπαρχουσών ευελιξιών εντός του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αφήνοντας ταυτόχρονα τους αυτόματους σταθεροποιητές να λειτουργούν και επιτρέποντας ορισμένη δημοσιονομική χαλάρωση ακόμη και πριν εφαρμοστούν διακριτικά μέτρα από τα κράτη-μέλη», τονίζοντας, ότι η ανάγκη είναι τα μέτρα να παραμείνουν προσωρινά και στοχευμένα, ενώ «ταυτόχρονα σεβόμαστε τα υφιστάμενα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια των κρατών-μελών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα