Μουντιάλ: Οι άδειες εξέδρες στην πρεμιέρα και η κριτική στη FIFA για αποκλεισμό των απλών φιλάθλων

Διαβάζεται σε 3'
Μουντιάλ: Οι άδειες εξέδρες στην πρεμιέρα και η κριτική στη FIFA για αποκλεισμό των απλών φιλάθλων
Εξέδρες στο ματς της Νότιας Κορέας με την Τσεχία AP Photo/Moises Castillo

Κάθε άλλο παρά κατάμεστες ήταν οι κερκίδες στη Γουαδαλαχάρα για το δεύτερο ματς της πρώτης ημέρας του Μουντιάλ, όπου η Νότια Κορέα επικράτησε με 2-1 της Τσεχίας.

Η αυλαία του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπορεί να ανέβηκε σε πανηγυρικό κλίμα στην Πόλη του Μεξικού, με ένα κατάμεστο στάδιο να οδηγεί τους οικοδεσπότες στη νίκη, όμως στο δεύτερο κιόλας παιχνίδι της διοργάνωσης οι άδειες θέσεις σε όλο το γήπεδο ήταν εμφανείς.

Οι εικόνες αυτές στη Γουαδαλαχάρα έρχονται να προστεθούν στον προβληματισμό των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με τη ζήτηση στο μεγαλύτερο Μουντιάλ της ιστορίας. Πρόκειται για ανησυχίες που τροφοδοτούνται τόσο από τις υψηλές τιμές των εισιτηρίων όσο και από την εμπορική στρατηγική της FIFA.

Αν και αναμενόταν ότι περισσότεροι από 80.000 ενθουσιώδεις οπαδοί θα γέμιζαν το Στάδιο Αζτέκα για να δουν το Μεξικό να επικρατεί με 2-0 της Νότιας Αφρικής, το ματς που ακολούθησε λίγες ώρες αργότερα αφορούσε δύο ομάδες που βρίσκονται εκτός της πρώτης 25άδας της παγκόσμιας κατάταξης.

Έτσι, οι κενές θέσεις ήταν διάσπαρτες στο χωρητικότητας 46.000 θέσεων στάδιο, παρόλο που η επίσημη προσέλευση ανακοινώθηκε στους 44.985 θεατές.

Εδώ και μήνες, οι φίλαθλοι διαμαρτύρονται έντονα για τις υπερβολικές τιμές των εισιτηρίων, καθώς και για το δυσβάσταχτο κόστος διαμονής και αεροπορικών μετακινήσεων ανάμεσα στις τρεις συνδιοργανώτριες χώρες (ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς).

Σύμφωνα με ανάλυση του NBC News για το οικονομικό βάρος που καλείται να σηκώσει ένας μέσος Αμερικανός οπαδός, προκύπτει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά διαθέσιμα εισιτήρια και δωμάτια για τα πρώτα παιχνίδια. Ωστόσο, ανάλογα με τον αγώνα, το κόστος για να βρεθεί κανείς στις εξέδρες μπορεί να ισούται με το ενοίκιο ενός μήνα στο Σικάγο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, υπεραμύνθηκε της τιμολογιακής πολιτικής νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας ότι οι τιμές κινούνται στα επίπεδα των υπόλοιπων μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Ανέφερε μάλιστα ότι έχουν ήδη πουληθεί πάνω από 6 εκατομμύρια εισιτήρια και ότι η ζήτηση ξεπέρασε τις προσδοκίες κατά τουλάχιστον δέκα φορές.

«Το φθηνότερο εισιτήριό μας κοστίζει 60 δολάρια. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή εκκίνησης σε σχέση με οποιοδήποτε αμερικανικό άθλημα σε φάση πλέι-οφ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ινφαντίνο.

Ωστόσο, αρκετές ενώσεις φιλάθλων αμφισβητούν ανοιχτά αυτή τη θέση.

Η ένωση Football Supporters Europe κατέθεσε τον Μάρτιο καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατηγορώντας τη FIFA ότι αποκλείει τους απλούς φιλάθλους από τη διοργάνωση επιβάλλοντας απλησίαστες τιμές, που ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες των προηγούμενων Παγκοσμίων Κυπέλλων. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι τα εισιτήρια των 60 δολαρίων που διαφημίζει η Ομοσπονδία ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτα και εξαντλήθηκαν πριν καν ανοίξει η διάθεση για το ευρύ κοινό.

Παράλληλα, τον περασμένο μήνα, οι γενικοί εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσεϊ εξέδωσαν κλήτευση προς τη FIFA, ζητώντας εξηγήσεις για τις πρακτικές της. Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα που θέλουν τους φιλάθλους να έχουν παραπλανηθεί για την ακριβή τοποθεσία των θέσεων που αγόραζαν, αλλά και υπόνοιες ότι οι δημόσιες ανακοινώσεις της FIFA και ο τρόπος σταδιακής διάθεσης των εισιτηρίων συνέβαλαν στην κατακόρυφη αύξηση των τιμών.

Θέση πήρε μέχρι και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε συνέντευξή του στη New York Post άσκησε δριμεία κριτική για το υψηλό κόστος των εισιτηρίων.

Το NBC News ζήτησε επίσημο σχόλιο από τη FIFA για την αρνητική εικόνα με τις άδειες εξέδρες στον αγώνα της Πέμπτης, και για το αν αυτή σχετίζεται με την ακρίβεια, τα έξοδα μετακίνησης ή τα γραφειοκρατικά εμπόδια στην έκδοση βίζας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα