Μια παραδοχή για τις δημοτικές εκλογές και τα ΣΥΡΙΖΟ-αδιέξοδα

Διαβάζεται σε 4'

Όταν η αντιπολίτευση της Κουμουνδούρου είναι στριμωγμένη και η κυβέρνηση ομολογεί το γιατί αλλάζει τους όρους των δημοτικών εκλογών

Τιμωρητική ψήφος

Το «παλεύει» – δεν λέμε- η κυβέρνηση και ο υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος αλλά δύσκολα μπορούν να πείσουν ότι είναι «ιστορικοί» οι λόγοι που έφεραν νομοσχέδιο το οποίο καταργεί τον 2ο γύρο στις δημοτικές εκλογές.

Μάλιστα ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, ο Γιωργος Κωστός, φαίνεται πως… άφησε να του ξεφύγει ο πραγματικός λόγος που προωθείται μια τέτοια ρύθμιση.

Μεταξύ άλλων είπε ότι η κατάργηση του δεύτερου γύρου «αποτρέπει την τιμωρητική ψήφο των εκλογέων που παρατηρούνταν την δεύτερη Κυριακή»!

Μπορεί κανείς να φανταστεί κάποιον λόγο που η «τιμωρητική ψήφος» είναι κακό πράγμα;

Καλύτερα να το πουν ευθέως από την Νέα Δημοκρατία: Καταργούμε το σύστημα γιατί με αυτό έχασε την δημαρχία της Αθήνας ο Κώστας Μπακογιάννης…

Δύσκολη θέση

Η αλήθεια είναι πως βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση το Μαξίμου αυτή την περίοδο με την υπόθεση Αβραμόπουλου. Για πολλούς λόγους.

Ο ένας είναι πως οι συνθήκες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας είναι αρκετά «εύφλεκτες» για να προστεθεί ένα ακόμη δυσαρεστημένο μεγαλο- στέλεχος. Πολύ περισσότερο κάποιος που  έχει θητεύσει ευρωπαίος επίτροπος.

Επίσης – υποθέτουμε- πώς στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη σκέφτονται πως δεν είναι και η καλύτερη ιδέα, σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο να παραμείνει ενεργή μια κόντρα Αβραμόπουλου – Χρυσοχοϊδη.

Ξέρετε σε αυτές τις καταστάσεις τα νεύρα οξύνονται. Κι όταν αυτό συμβαίνει μπορεί να ξεφύγει και «καμιά κουβέντα παραπάνω». Που στην παρούσα συγκυρία μπορεί να αποβεί αρκετά επιζήμια.

Κανονικά σε αυτές τις περιπτώσεις παρεμβαίνουν «πυροσβεστικά» οι γραμματείς των κομμάτων. Όταν όμως στην θέση αυτή βρίσκεται – πλέον- κάποιος σαν τον Κώστα Κυρανάκη τα πράγματα μάλλον θα γίνουν χειρότερα.

Ενδιαφέρουσα παρατήρηση

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση έκανε χθες στην συνέντευξη που έδωσε στον ALPHA ο Αλέξης Τσίπρας. Προκειμένου να εξηγήσει την εκτίμησή του ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση του πολιτικού σκηνικού, αποκάλυψε ότι «διαβάζει» τις δημοσκοπήσεις, όχι με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2026 αλλά με βάση τα όσα ίσχυαν… 10 χρόνια πρίν.

Όπως σημείωσε «μπαίνουμε σε μία νέα φάση στο πολιτικό σύστημα και μία νέα φάση όχι από το 23, αλλά από το 2016 και μετά. Από το 2016, παρότι κυβερνούσαμε, ήμουνα πρωθυπουργός και κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του κ. Μητσοτάκη. πήρε ένα προβάδισμα δημοσκοπικό άνω των δέκα μονάδων και από τότε ως τις προχθεσινές μετρήσεις αυτό είχε διατηρηθεί».

Συνέχισε λέγοντας πως «σήμερα λοιπόν, για πρώτη φορά φαίνεται ότι η ψαλίδα κλείνει. Κάποιες μετρήσεις έδειξαν και κάτω από 7 μονάδες»!

Εμείς πάντως θυμόμαστε πως από το 2016 ο Αλέξης Τσίπρας είχε εισάγει την λογική του προοδευτικού και του συντηρητικού πόλου ως τα βασικά συστατικά στοιχεία του πολιτικού σκηνικού της χώρας.

Αδιέξοδο

Για «στρατηγικό αδιέξοδο» κατηγορεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα Πολάκη – Παππά. Όπως λένε η απόφαση να μην κατέβει το κόμμα στις εκλογές «κόντρα» στην ΕΛ.Α.Σ του Τσίπρα δεν οδηγεί πουθενά!

Θα μπορούσε να το συζητήσει ίσως κανείς το θέμα αν το πρότεινε κάποιος άλλος.

Γιατί η συγκεκριμένη ομάδα ζητά να (ξανα)γίνει συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να (επανα)καταθέσει την πρόταση που είχε καταθέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση της 6ης Ιούνη. Μια πρόταση που απορρίφθηκε με ποσοστά της τάξης του 75-80% κατά!

Το να ζητάς κάτι τέτοιο, άραγε, δεν είναι ο.. ορισμός του αδιεξόδου;

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα