Φρίκη στις ΗΠΑ: Θιβετιανός διαδηλωτής αυτοπυρπολήθηκε έξω από τον ΟΗΕ

Διαβάζεται σε 2'
Φρίκη στις ΗΠΑ: Θιβετιανός διαδηλωτής αυτοπυρπολήθηκε έξω από τον ΟΗΕ
X

Ένας άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από τον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κινεζική κυριαρχία στο Θιβέτ.

Ένας άνδρας αυτοπυρπολήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (2/7)  σε μικρή απόσταση από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του, όπως έκανε γνωστό η αστυνομία της αμερικανικής μητρόπολης.

Η αστυνομική διεύθυνση Νέας Υόρκης εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έλαβε τηλεφωνική κλήση στις 18:32 (τοπική ώρα· 01:32 ώρα Ελλάδας) για την αυτοπυρπόληση του άνδρα κοντά στην έδρα του ΟΗΕ.

«Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο Μπέλβιου», στο Μανχάταν, πρόσθεσε η αστυνομία, η οποία διενεργεί έρευνα.

Δεν έκανε καμιά εκτίμηση για τα κίνητρα του απονενοημένου διαβήματος, πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ταμπλόιντ New York Post, ο άνδρας, με περιβολή θιβετανού μοναχού, έστησε κοντά του σημαία του Θιβέτ προτού αυτοπυρποληθεί, διαμαρτυρόμενος για την κινεζική κατοχή στο Θιβέτ. 

Μάλιστα, ο ίδιος, όπως φαίνεται σε βίντεο  στο X, άφησε τρικάκια που έγραφαν “China out of Tibe”.

Ο διαδηλωτής, που αναγνωρίστηκε από έναν φίλο του ως Λόμπγκα Ράνγκτσεν, ήταν 42 ετών, ζούσε στις ΗΠΑ περίπου 20 χρόνια και εργαζόταν ως οδηγός Uber. Ένας φίλος του, επίσης οδηγός Uber, είπε ότι ο Ράνγκτσεν υποστήριζε ειρηνικές διαμαρτυρίες και ότι ήθελε «ένα πλήρως ελεύθερο Θιβέτ».

Όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο για να τους ζητήσει σχόλιο, τα Ηνωμένα Έθνη δεν απάντησαν αμέσως.

Το περιστατικό σημειώνεται στο πλαίσιο του κινήματος “Free Tibet”, το οποίο ζητά την αποκατάσταση της αυτονομίας ή ανεξαρτησίας της περιοχής του Θιβέτ από την Κίνα. Σύμφωνα με οργανώσεις υπέρ του Θιβέτ, από το 2009 πάνω από 150 άνθρωποι έχουν αυτοπυρποληθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα