Φωτιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης: Εκκενώνεται το Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων
Διαβάζεται σε 3'
Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η φωτιά που ξέσπασε στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για καμένα σπίτια και επιχειρήσεις.
- 04 Ιουλίου 2026 21:08
Εξακολουθεί να μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σήμερα αργά το απόγευμα σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, στη Θεσσαλονίκη.
Οι φλόγες έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πλησιάζουν την περιοχή της Φιλοθέης.
Δείτε βίντεο:
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, γνωστοποίησε ότι βάσει πρωτοκόλλου, εκκενώνεται και το Κέντρο Χρόνιων Παθήσεων το «Ίδρυμα Άγιος Παντελήμονας» όπου υπάρχουν 157 τρόφιμοι, οι οποίοι μεταφέρονται σε άλλες νοσοκομειακές μονάδες. Αυτή τη στιγμή, η φωτιά δείχνει να κατευθύνεται προς τα νότια και την περιοχή της Νέας Ευκαρπίας».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ακούγονται εκρήξεις που πιθανότατα σχετίζονται με επιχειρήσεις που παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για καμένα σπίτια, χωρίς ακόμη να έχει επιβεβαιωθεί αυτό. Στο σημείο υπάρχουν πολλές βιοτεχνίες με εύφλεκτες ύλες.
Μήνυμα του 112 για εκκένωση
Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20:30 και έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω και των ισχυρών ανέμων. Στις 20:52 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 μέσω του οποίου διατάχθηκε η εκκένωση της Ανθούπολης καλώντας τους κατοίκους της να κινηθούν προς το ΤΙΤΑΝ.
Οι φλόγες καίνε κοντά σε σπίτια με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν τιτάνια προσπάθεια για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο. Στο σημείο επιχειρούν 74 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 2ης ΕΜΟΔΕ, 28 οχήματα και εθελοντές.
Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Θεσσαλονίκης, έχει μεταβεί στην περιοχή της πυρκαγιάς για την διερεύνηση των αιτίων της.
Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κάνουν εξαιρετικά δύσκολη τη μάχη για τον περιορισμό της φωτιάς.
Έκτακτη ανακοίνωση από τον Δήμο Παύλου Μελά
Με έκτακτη ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο Δήμος Παύλου Μελά, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών και απηύθυνε σύσταση προς τους κατοίκους της Ευκαρπίας να μην κυκλοφορούν άσκοπα και να κλείσουν τα παράθυρα των σπιτιών τους.
Η σχετική ανακοίνωση:
Λόγω μεγάλης φωτιάς, η οποία σύμφωνα με την Πυροβεστική ξεκίνησε από την Ανθούπολη Ωραιοκάστρου και επεκτείνεται προς τα όρια του Δήμου μας, παρακαλούνται όλοι οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Οι κάτοικοι της Δημοτικής Κοινότητας Ευκαρπίας παρακαλούνται να μην κυκλοφορούν άσκοπα και να κλείσουν τα παράθυρα των σπιτιών τους.
Σύμφωνα με το voria.gr, κάτοικοι του Ωραιοκάστρου αποχωρούν οικειοθελώς από την περιοχή καθώς οι φλόγες πλησιάζουν, ενώ η Αστυνομία κλείνει σταδιακά τους δρόμους. Το ίδιο σκηνικό και στην περιοχή της Φιλοθέης, στον δήμο Παύλου Μελά που γειτνιάζει με την Ανθούπολη.