Το “τραμπικό” ρίσκο της Λεπέν μετά την καταδίκη της

Διαβάζεται σε 5'
Το “τραμπικό” ρίσκο της Λεπέν μετά την καταδίκη της
Christian Hartmann/Pool Photo via AP

Η Μαρίν Λεπέν αυτοδιαψεύστηκε και δήλωσε ότι, παρά την επικύρωση της ενοχής της, θα κατέβει ως υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Μέσα σε ελάχιστες ώρες από τη στιγμή που το Εφετείο του Παρισιού επικύρωσε την ενοχή της Μαρίν Λεπέν για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, η ηγέτιδα της γαλλικής εθνικιστικής δεξιάς όχι μόνο δήλωσε προκλητικά ότι θα κατέβει κανονικά ως υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, αλλά ξεκίνησε αμέσως και την προεκλογική της εκστρατεία στα social media.

“Pour la France” (“Για τη Γαλλία”) γράφει η ψηφιακή της αφίσα, που τη δείχνει χαμογελαστή, με ανοιχτά τα χέρια, μπροστά από τη γαλλική σημαία.

Το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας της είναι “La Renaissance” — “Η Αναγέννηση”.

Η Λεπέν πάντα παρουσίαζε τον εαυτό της ως μια γυναίκα του λαού που ξέρει να ακούει τους πολίτες. Πολλοί στη Γαλλία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, νιώθουν βαθιά απογοητευμένοι από το πολιτικό σύστημα και τους παραδοσιακούς πολιτικούς. Βλέπουν τις κοινωνικές ανισότητες να μεγαλώνουν και διψούν για αλλαγή.

Σε αυτά τα θολά νερά η Λεπέν κολυμπάει με τεράστια άνεση. Συχνά μιλάει για τον “λαό” απέναντι στην “ελίτ των μεγάλων πόλεων”, ή για τους “πατριώτες” —τους οποίους υποστηρίζει ότι εκπροσωπεί— που παλεύουν για μια Γαλλία που θα βάζει πρώτους τους Γάλλους, κόντρα σε αυτούς που αποκαλεί υποτιμητικά “θιασώτες της παγκοσμιοποίησης”. Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκεται, φυσικά, ο μεγάλος πολιτικός της αντίπαλος, ο νυν πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Το ειρωνικό είναι ότι το κόμμα του Μακρόν ονομάζεται επίσης Renaissance. Το ότι η Λεπέν επέλεξε την ίδια λέξη για την καμπάνια της δεν είναι καθόλου σύμπτωση. Είναι ένα ξεκάθαρο “καρφί” στον άνθρωπο που, όταν εξελέγη για πρώτη φορά πριν από σχεδόν μια δεκαετία, υποσχέθηκε ότι θα κυβερνήσει έτσι ώστε κανένας Γάλλος να μην ξαναχρειαστεί να ψηφίσει τα πολιτικά άκρα.

Στο παρελθόν η Λεπέν έχασε δύο φορές από τον Μακρόν. Όμως τώρα ο νόμος απαγορεύει στον Μακρόν να είναι υποψήφιος για τρίτη συνεχόμενη θητεία, ενώ η ίδια δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο ισχυρή στις δημοσκοπήσεις.

Η Μαρίν Λεπέν
Η Μαρίν Λεπέν AP

Το δικαστικό θρίλερ και το “Τραμπικό” ρίσκο

Οι περισσότεροι στη Γαλλία πίστευαν ότι το Εφετείο την Τρίτη δεν θα επικύρωνε απλώς την ενοχή της για υπεξαίρεση χρημάτων, αλλά θα κρατούσε και την αρχική ποινή: μια πενταετή απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές. Πολλοί προέβλεπαν το οριστικό τέλος της πολιτικής της καριέρας.

Ωστόσο, επειδή η υπόθεση είχε τεράστιο πολιτικό βάρος, το δικαστήριο έκανε μια υποχώρηση: μείωσε την ποινή της απαγόρευσης, αφήνοντας ουσιαστικά την απόφαση πάνω της. Της επέτρεψε να είναι υποψήφια για την προεδρία, με τον όρο όμως να φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης για έναν χρόνο.

Η Λεπέν βγήκε αμέσως στην τηλεόραση και πέρασε στην αντεπίθεση.

“Θα είμαι υποψήφια πρόεδρος”, δήλωσε και ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας ξεκαθαρίζοντας, μάλιστα, ότι μέχρι να βγει η τελική ετυμηγορία, δεν πρόκειται να φορέσει κανένα βραχιολάκι στον αστράγαλο. Όπως είπε, ο γαλλικός λαός είναι αυτός που θα κρίνει τελικά ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.

Οι επικριτές της χαρακτηρίζουν αυτή τη συμπεριφορά “τραμπική”. Και σίγουρα είναι ένα τεράστιο ρίσκο.

Η Λεπέν και οι δικηγόροι της ποντάρουν στους παραδοσιακά αργούς ρυθμούς της γαλλικής δικαιοσύνης. Αν η τελική απόφαση καθυστερήσει μέχρι την επόμενη άνοιξη, η Λεπέν μπορεί να έχει ήδη εκλεγεί Πρόεδρος, κάτι που θα της εξασφάλιζε πλήρη ασυλία για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όμως, το δικαστήριο μπορεί και να τρέξει τις διαδικασίες λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης. Αν συμβεί αυτό, η Λεπέν ίσως αναγκαστεί να φορέσει το βραχιόλι μέσα στην τελική ευθεία του προεκλογικού αγώνα. Κάτι τέτοιο θα περιόριζε τις κινήσεις της και θα θύμιζε συνεχώς στους ψηφοφόρους ότι έχει καταδικαστεί.

Αυτό βέβαια δεν πρόκειται να πτοήσει τους φανατικούς οπαδούς της. Μπορεί όμως να τρομάξει τους πιο παραδοσιακούς, συντηρητικούς ψηφοφόρους που η ίδια προσπαθεί να κερδίσει, καθώς πολλοί από αυτούς δίνουν μεγάλη σημασία στην ηθική των πολιτικών.

“Καταδικάστηκε δύο φορές για υπεξαίρεση 4,1 εκατομμυρίων ευρώ από χρήματα των Γαλλών φορολογουμένων. Άρα, είναι ένοχη. Αυτό είναι το μόνο συμπέρασμα. Λογικά, δεν θα έπρεπε καν να έχει το δικαίωμα να κατέβει στις εκλογές”, δήλωσε την Τρίτη ο Φρανσουά Ρουφέν, επικεφαλής του αριστερού κόμματος Debout.

Γιατί η εκλογή της “παγώνει” την Ευρώπη

Το ποιος κυβερνά τη Γαλλία δεν αφορά μόνο τους Γάλλους, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

Η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πυρηνική δύναμη και διαθέτει έναν από τους πιο ισχυρούς στρατούς στην Ευρώπη. Είναι ένα πολιτικό “βαρύ πυροβολικό” σε μια εποχή που η Ευρώπη νιώθει ότι απειλείται από τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ την ίδια στιγμή νιώθει όλο και πιο απομονωμένη από τον παραδοσιακό της σύμμαχο, τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Λεπέν, αλλά και ο 30χρονος προστατευόμενός της, Ζορντάν Μπαρντελά —τον οποίο προορίζει για πρωθυπουργό αν εκλεγεί— είναι ευρωσκεπτικιστές. Δεν βλέπουν με καλό μάτι το ΝΑΤΟ, διαφωνούν με τη στρατιωτική χρηματοδότηση της Ουκρανίας και δεν θέλουν να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες της χώρας, όπως είχε υποσχεθεί ο Μακρόν.

Αυτή η προοπτική προκαλεί τεράστιο εκνευρισμό στους Ευρωπαίους συμμάχους.

Το πολιτικό μέλλον της Γαλλίας θα επηρεάσει τις εξελίξεις πολύ πιο πέρα από τα σύνορά της. Και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, παρά τα δικαστικά της μπλεξίματα, η Λεπέν έχει αυτή τη φορά πολύ σοβαρές πιθανότητες να καθίσει στο προεδρικό θώκο. Παρότι η μάχη θα είναι σκληρή μέχρι το τέλος.

Σχετικό Άρθρο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα