Δωρεάν το Σαββατοκύριακο: Καλοκαίρι στην Αθήνα και μια βιωματική “Μετάβαση”
Διαβάζεται σε 7'
Ας ανακαλύψουμε μαζί τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε αυτό το Παρασκευο-σαββατοκύριακο, 10 με 12 Ιουλίου.
- 10 Ιουλίου 2026 06:41
Μπήκε ο Ιούλιος ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού και εμείς συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε δωρεάν εκδηλώσεις – συναυλίες, εκθέσεις τέχνης και ενδιαφέρουσες αφορμές για έξοδο – ειδικά αν δεν θέλεις να ξοδέψεις χρήματα.
Συναυλίες στην πόλη, εκθέσεις και μικρές πολιτιστικές αποδράσεις που δεν κοστίζουν τίποτα – μόνο λίγο χρόνο και διάθεση. Δες όσα μπορείς να απολαύσεις δωρεάν το Παρασκευο-σαββατοκύριακο, 10 με 12 Ιουνίου στο κλεινόν άστυ.
Καλοκαίρι στην Αθήνα 2026
31 ημέρες, 50 σημεία, 63 πολυποίκιλες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για όλους. Το φεστιβάλ “Καλοκαίρι στην Αθήνα 2026” ξεκινά με αφιέρωμα στον Carl Maria von Weber από τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων και περιλαμβάνει εκδηλώσεις όπως πικνίκ, εργαστήρια, εκθέσεις και μουσικές παραστάσεις στο πλαίσιο του Refugee Week Greece.
Συναυλίες, χορωδιακές διαδρομές, μουσικά αφιερώματα σε Έλληνες δημιουργούς, καθώς και εμφανίσεις συγκροτημάτων όπως η Athens Big Band και η Metropolitan Youth Orchestra της Νέας Υόρκης αποτελούν μέρος του προγράμματος. Περιλαμβάνονται επίσης πάρτι, καντάδες, stand-up comedy και θεατρικές παραστάσεις. Αναλυτικά το πρόγραμμα στο cultureisathens.gr/event/kalokairi-stin-athina-2026/
Παρασκευή 10 Ιουλίου 2026
21:00 | Γήπεδο Μπάσκετ Ελληνορώσων (Βλάχου και Εφταλιώτη)
Κυρίες του ρεμπέτικου
Συναυλία με τη Μπέττυ Χαρλαύτη και τη Φωτεινή Βελεσιώτου
21:00 | Πλατεία Ελευθερίας (Κουμουνδούρου)
Stand – up Comedy στις γειτονιές της Αθήνας
Σάββατο 11 Ιουλίου 2026
21:00 | Πάρκο Δρακόπουλου
Πατήσια: Δύο φωνές για τη Μαρία
21:00 | Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης, Κεραμεικός
Angelika Dusk Live – Ένα Ταξίδι στον Κόσμο των 80s
Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
20:00 | Πλατεία Αγίου Θωμά, Γουδή
1000 λόγοι για να τσακωθείς – Διαδραστική μουσικοθεατρική παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα Τικ Τακ Ντο, όπου τα παιδιά ανακαλύπτουν την αναγκαιότητα της ύπαρξης και αποδοχής όλων των συναισθημάτων.
*Στην παράσταση παρέχονται υπηρεσίες προσβασιμότητας.
21:00 | Πλατεία Αγίων Ασωμάτων,Θησείο
IDRA KAYNE: Το κορίτσι απ’ την Κυψέλη
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου live στο Θέατρο Άλσους Βεΐκου
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στις 11 Ιουλίου παρουσιάζει ένα μουσικό πρόγραμμα που συνδυάζει τις μεγάλες επιτυχίες της με λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια, καθώς και βαλκανικούς ήχους. Θα παρουσιαστούν επίσης νέα τραγούδια από τον δίσκο “Ριγιόυνιον” σε συνεργασία με τον Κώστα Λειβαδά. Συμμετέχει νέα ομάδα μουσικών με νέες ενορχηστρώσεις και φρέσκες προσεγγίσεις.
Μετάβαση: Μια εικαστική έκθεση στο Δημόσιο Απολυμαντήριο Αθήνας
Η ομαδική έκθεση «Μετάβαση» παρουσιάζει έργα εργαζομένων από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας και Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και 42 φοιτητές και φοιτήτριες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Η έκθεση αποτελεί το επόμενο κεφάλαιο της περιοδεύουσας εικαστικής δράσης «Κάθαρσις», η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2025 στο χώρο του Απολυμαντηρίου και συνέχισε τη διαδρομή της στη Θεσσαλονίκη, στο Κτίριο Κ3 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έναν χρόνο μετά, το εγχείρημα επιστρέφει στο σημείο αφετηρίας του, το πρώην Δημόσιο Απολυμαντήριο, μετασχηματισμένο από τις εμπειρίες, τις συναντήσεις και τα νέα έργα που προέκυψαν κατά τη διαδρομή του.
Η ιδέα της εικαστικής δράσης γεννήθηκε μετά από πρόσκληση της ΟΣΥΑΠΕ προς τους Συλλόγους Υπαλλήλων των Περιφερειών, σε συνέχεια των εικαστικών δράσεων του ΣΥΠΑ, διάλογο και αποδοχή από εννέα εργαζόμενους στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Νοτίου Αιγαίου και Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι, μέσα από βιωματική, αρχειακή και καλλιτεχνική έρευνα, δημιουργούν εικαστικά έργα με τη γενική επιμέλεια της εικαστικού και υπαλλήλου της Περιφέρειας Αττικής Κωνσταντίνας Καραχάλιου.
“Θάλαττα, Θάλαττα!!” στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων
Η πρωτοβουλία “Θάλαττα, Θάλαττα!” παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση με εικαστικά έργα και ποίηση, με στόχο την ανάδειξη της ανάγκης προστασίας της θάλασσας μέσω βιωματικής εμπειρίας και τέχνης. Συμμετέχουν δώδεκα εικαστικοί και δώδεκα ποιητές. Το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) συμβάλλει με επιστημονικό περιεχόμενο και εκπαιδευτικές δράσεις για τη βιοποικιλότητα και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Θα εκδοθεί συλλεκτικό λεύκωμα με τη χορηγία των Εκδόσεων Καστανιώτη.
Η έκθεση δημιουργήθηκε από την Ιφιγένεια Χριστοδουλίδου, εικαστικό και ιδρύτρια του IC Art & Cultural Projects (IC Ανάπτυξη Τέχνης & Πολιτισμού) και υλοποιείται σε συνεργασία με το Δίκτυο Ποιητών Μεσογείου (Mediterranean Poets Network) στο πλαίσιο υποστήριξης της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Restore our Ocean and Waters by 2030”.
Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του ΕΟΤ.
Dreaming was not enough
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Βραζιλιάνου καλλιτέχνη Douglas Knesse στην Ελλάδα, με τίτλο “Dreaming was not enough”. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο φιλοξενίας του καλλιτέχνη στην Αθήνα κατά τον Ιούνιο και Ιούλιο 2026.
Ο Knesse διερευνά την έννοια του παραδείσου και της ουτοπίας, εμπνεόμενος από το Ρίο ντε Τζανέιρο και την Αθήνα. Μέσα από τη ζωγραφική του, με κυρίαρχα μοτίβα τους φοίνικες και τα φραγκόσυκα, δημιουργεί έναν διάλογο ανάμεσα στις δύο πόλεις, εξετάζοντας κοινωνικές ανισότητες και συλλογικές φαντασιώσεις.
Η νέα ενότητα έργων περιλαμβάνει ακουαρέλες με ηλιοβασιλέματα και ανατολές, καθώς και παραστατικές απεικονίσεις αρχαίων ελληνικών αγγείων, με έμφαση στον πλούτο των χρωμάτων και τις ατμοσφαιρικές συνθέσεις.
Γιατί κελαηδά το πουλί στο κλουβί
Το Just ART project, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), διοργανώνει ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο “Γιατί κελαηδά το πουλί στο κλουβί” στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων.
Η έκθεση παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και διερευνούν ζητήματα ταυτότητας, μνήμης, μετακίνησης και συλλογικότητας. Εμπνευσμένη από το έργο της Maya Angelou “I Know Why the Caged Bird Sings”, η έκθεση προσεγγίζει το θάρρος ως συλλογική δυνατότητα και πράξη αντίστασης.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χλόη Ακριθάκη, Κανέλλα Αράπογλου, Βένια Δημητρακοπούλου, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Στέλλα Καπεζάνου, Βάσω Κατράκη, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Βένια Μπεχράκη, Ρίκα Πανά, Έφη Χαλιορή, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Doreida Xhogu, Farida El Gazaar, Kalos & Klio, Silvina Der Meguerditchian
Φεστιβάλ In Orbit
Το In Orbit είναι φεστιβάλ που παρουσιάζει τη σύγχρονη εναλλακτική μουσική σκηνή της πόλης, λειτουργώντας ως πλατφόρμα διαλόγου και δημιουργικής ανταλλαγής. Η φετινή διοργάνωση στο ΚΠΙΣΝ περιλαμβάνει επιμέλεια από ανεξάρτητα δισκοπωλεία και δισκογραφικές της πόλης, τα οποία διαμορφώνουν προγράμματα που αντικατοπτρίζουν τον παλμό της τοπικής μουσικής σκηνής.
- 10/07: Επιμέλεια Dum Dum Records με τους The Model Spy, ta toy boy, METAMAN, Viceroy.
- 11/07: Επιμέλεια Veego Records με τους Kukuraxa, Kolida Babo, MOb, LEDELOUE.
- 12/07: Επιμέλεια Syd Records με τους Demi Spriggs, Valisia Odell, Super Stereo, ΠΙΕΒ x VIKTORAS (+Guests). Το Syd Records είναι ανεξάρτητο δισκοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας με ρεπερτόριο από jazz έως electronic και rock.