Πώς κινείται η αγορά κατοικίας στην Κρήτη

Πώς κινείται η αγορά κατοικίας στην Κρήτη
Sooc

Μία από τις πιο ελκυστικές αγορές της χώρας. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις νέες άδειες

Η αγορά ακινήτων κατοικιών της Κρήτης ήταν και παραμένει μια από τις πιο ελκυστικές αγορές της χώρας καθώς συνδυάζει την εξαιρετική τοποθεσία της Κρήτης στη Μεσόγειο με το εύκρατο κλίμα, την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τις συνδέσεις του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό με τα αεροδρόμια και τους λιμένες που διαθέτει το νησί.

Τις ιδανικές συνθήκες επενδύσεων τις οποίες προσφέρει το νησί, έχουν εκμεταλλευτεί Έλληνες αλλά και πολλοί ξένοι επενδυτές κυρίως από την βόρεια Ευρώπη οι οποίοι σε πολλά μέρη του νησιού έχουν επενδύσει σε μόνιμες ή εξοχικές κατοικίες.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της αγοράς με τις νέες οικοδομικές άδειες που εκδίδονται υπάρχει αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας στο νησί κάτι το οποίο βρίσκεται σε αρμονία με την οικοδομική δραστηριότητα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι παράγοντες που ωθούν στην αναζωπύρωση της οικοδομής και της αγοράς κατοικίας είναι πολλοί αλλά κυρίως αφορούν την αυξημένη ζήτηση νέων κατοικιών καθώς τα χρόνια της οικονομικής κρίσης η οικοδομική δραστηριότητα είχε υποστεί καθίζηση κάτι το οποίο συνεχίστηκε και την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 όπου σημειωθεί πάγωμα των δραστηριοτήτων.

Η αναστολή του ΦΠΑ για νεόδμητα κτίρια μέχρι το τέλος του 2022 την οποία έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που ωθεί στην αναβίωση της οικοδομής τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ωστόσο η υψηλή τουριστική κίνηση των πόλεων της Κρήτης έχει οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών ακινήτων στο νησί να προχωρήσουν σε προώθηση διαμερισμάτων και μονοκατοικιών που έχουν στην κατοχή τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με αποτέλεσμα οι ελεύθερες κατοικίες προς ενοικίαση να είναι περιορισμένες στις τουριστικές περιοχές του νησιού.

Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στην εξαιρετικά τουριστική πόλη των Χανίων όπου οι τιμές ενοικίασης κατοικιών είναι από τις υψηλότερες στη χώρα μαζί με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτηριστικά, σε ότι αφορά την ενοικίαση σε κατοικίες 25 έως 35 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της πόλης οι τιμές ξεκινάνε από 300 ευρώ φτάνοντας τα 600 ευρώ ανάλογα την χρονολογία κατασκευής του κτιρίου ενώ τριάρια ή και μεγαλύτερες κατοικίες, αν και δυσεύρετες, ξεκινάνε από 600 ευρώ και μπορούν να αγγίξουν τα 1.200 ευρώ στα πιο καινούργια κτίρια.

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες που έχουν εφαρμοστεί, σημαντική άνοδο σημείωσαν οι τιμές πώλησης σε πολλές περιοχές της Κρήτης με κάποιες να κρατάνε τα ηνία όπως η Χερσόνησος Ηρακλείου όπου οι αυξήσεις στις τιμές ακουμπάνε ακόμα και το 75%.

Σε ότι αφορά τον νομό Ηρακλείου πιο συγκεκριμένα οι υψηλότερες τιμές εντοπίζονται στο Ηράκλειο όπου κυμαίνονται από 1.000 έως 2.250 ευρώ ανά τ.μ., στην Χερσόνησο από 600 μέχρι 2.000 ευρώ ανά τ.μ., και στην Αλικαρνασσό από 900 έως 1.400 ευρώ ανά τ.μ.

Ακολουθούν η Καλλιθέα από 600 μέχρι 1.200 ευρώ ανά τ.μ., το Γάζι από 700 έως 1.550 ευρώ ανά τ.μ., τα Μάλια από 600 μέχρι 1.600 ευρώ ανά τ.μ., οι  Γούβες και το Τυμπάκι με 650 έως 1.300 ευρώ ανά τ.μ και οι Μοίρες από 650 έως 1.050 ευρώ.

Οι πιο υψηλές τιμές σημειώθηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης με 2.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ενώ ακολουθούν αμέσως μετά το Ρέθυμνο με 2.200 ευρώ, το Λασίθι με 2.050 ευρώ και τελευταία τα Χανιά με 1850 ευρώ.

Οι τιμές σε κεντρικές περιοχές των Χανίων όπως κοντά στα Δικαστήρια της πόλης βρίσκονται στα 1.850 ευρώ ανά τ.μ., ωστόσο σε τουριστικές παραθαλάσσιες περιοχές έξω από την πόλη των Χανίων όπως στην περιοχή του Πλατανιά οι τιμές φτάνουν τα 1.900 ευρώ ανά τ.μ.

Στην ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου εκτός κέντρου παραθαλάσσιες περιοχές όπως του Πλατανιά – Τσεσμέ, κινούνται στα 1.100 ευρώ ανά τ.μ ενώ σε περιοχές της κεντρικής Σητείας οι τιμές κινούνται στα 900 με 950 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην τουριστική περιοχή της Παλαιόχωρας στα νότια παράλια του νομού Χανίων οι τιμές κυμαίνονται από 950 έως 1.200 ευρώ ανά τ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία παραγόντων της αγοράς ακινήτων στην Κρήτη, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές στρέφονται σε επιλογές ακινήτων είτε 20ετίας είτε 30ετίας τα οποία αποτελούν μια προσβάσιμη και οικονομική λύση σε σχέση με τα νεόδμητα κτίρια τα οποία αν και ελκυστικές επιλογές σε ένα τουριστικό νησί του βεληνεκούς της Κρήτης, απέχουν από το budget πολλών αγοραστών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα