“Καρφιά” Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία και μηνύματα στους Συμμάχους

“Καρφιά” Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία και μηνύματα στους Συμμάχους
Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη Eurokinissi

Αποστολή του ΝΑΤΟ είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου όλα τα μέλη πρέπει να εφαρμόζουν τις κυρώσεις στη Ρωσία, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σαφή μηνύματα στην Τουρκία, αλλά και τους συμμάχους, έστειλε στην τοποθέτηση του κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης στην τοποθέτηση του επικεντρώθηκε στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου του ΝΑΤΟ και δεν αναφέρθηκε ευθέως στα ελληνοτουρκικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ο πρωθυπουργός ανέδειξε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Συμμαχία επέδειξε ενότητα, ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη ότι θα πρέπει να συνεχίσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι παρά πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, “καρφώνοντας” έτσι την Τουρκία που παίζει διπλό παιχνίδι με τη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας και επεσήμανε με νόημα ότι “η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα.”

Η τελευταία αυτή φράση αποτέλεσε και ένα σαφές μήνυμα προς τους Συμμάχους, αλλά και προειδοποίηση προς την Τουρκία, ότι δε μπορεί να αμφισβητηθεί η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, όπως απειλούσε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Επίσης ο πρωθυπουργός καλωσόρισε τη Φινλανδία και τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ικανοποίησή του που ξεπεράστηκαν οι όποιες δυσκολίες, καθώς χθες η Τουρκία ήρε το βέτο. Από την κυβερνητική πλευρά υποστήριζαν ότι η Τουρκία δεν πήρε για την άρση του βέτο κάποιο αντάλλαγμα όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα