Υπόθεση Άντριου: Η αστυνομία παραδέχεται ότι τα εντάλματα έρευνας ήταν “παράνομα”
Διαβάζεται σε 2'
Τα εντάλματα έρευνας που χρησιμοποίησε για να ερευνήσει τις κατοικίες του Άντριου Μαουντμπάτεν – Ουίνδσορ νωρίτερα φέτος δεν ήταν νομικά ορθά, παραδέχθηκε η βρετανική αστυνομία.
- 08 Οκτωβρίου 2026 17:16
Τα εντάλματα έρευνας που χρησιμοποίησε για να ερευνήσει τις κατοικίες του Άντριου Μαουντμπάτεν-Ουίνδσορ νωρίτερα φέτος δεν ήταν νομικά ορθά, παραδέχθηκε η βρετανική αστυνομία όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αγγλίας.
Η αστυνομία της Κοιλάδας του Τάμεση (Thames Valley Police) αναγνώρισε, σύμφωνα με το BBC, ότι οι πληροφορίες που είχαν δοθεί στο ποινικό δικαστήριο του Ολντ Μπέιλι για την έκδοση των ενταλμάτων, τα οποία αφορούσαν την απόφασή της να ερευνήσει την κατοικία του πρώην πρίγκιπα Άντριου στο Σάντρινγκχαμ και το Royal Lodge στο Ουίνδσορ, ήταν ανακριβείς.
Ο Άντριου συνελήφθη από την Αστυνομία της Κοιλάδας του Τάμεση τον Φεβρουάριο, ως ύποπτος για παράβαση καθήκοντος κατά την άσκηση δημόσιου αξιώματος. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε παράνομη πράξη.
Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης τα εντάλματα έρευνας
Τα εντάλματα είχαν εκδοθεί πριν από τη σύλληψή του και οι δικηγόροι του αμφισβητούν τη νομιμότητά τους.
Έχουν προσφύγει στη διαδικασία δικαστικού ελέγχου, αμφισβητώντας τις ενέργειες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης και του Κεντρικού Ποινικού Δικαστηρίου.
Η υπόθεση Έπσταϊν και η σύλληψη του πρώην πρίγκιπα
Η σύλληψή του τον Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφων από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, τα οποία υποδήλωναν ότι ο Άντριου είχε διαβιβάσει εμπιστευτικές πληροφορίες στον καταδικασμένο για σεξουαλικά αδικήματα Τζέφρι Έπσταϊν, την περίοδο που υπηρετούσε ως εμπορικός απεσταλμένος του Ηνωμένου Βασιλείου, το 2010.
Ο ίδιος έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε παράνομη πράξη σε σχέση με τον Έπσταϊν.
Κατασχέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικές συσκευές
Κατά την ακροαματική διαδικασία της Πέμπτης έγινε γνωστό ότι η Αστυνομία της Κοιλάδας του Τάμεση κατέσχεσε έγγραφα και ηλεκτρονικές συσκευές κατά τη διάρκεια των ερευνών στις κατοικίες του Άντριου.
Μία από τις προϋποθέσεις για την έκδοση των ενταλμάτων ήταν να υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρείται ότι δεν θα κατασχεθούν έγγραφα τα οποία χρησιμοποιούνταν για επιχειρηματικούς σκοπούς ή στο πλαίσιο αμειβόμενης ή μη αμειβόμενης δραστηριότητας, για την οποία είχε αναληφθεί υποχρέωση εμπιστευτικότητας.
Η Αστυνομία παραδέχεται πλέον ότι ο δικαστής που εξέδωσε τα εντάλματα δεν μπορούσε να είναι βέβαιος ότι πληρούνταν αυτή η προϋπόθεση.