Η απίστευτη κυριαρχία των αγγλικών ομάδων έχει την εξήγησή της

Η απίστευτη κυριαρχία των αγγλικών ομάδων έχει την εξήγησή της
Οι παίκτες της Λίβερπουλ πανηγυρίζουν AP

Τα δύο εφετινά τρόπαια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα καταλήξουν σε αγγλικά χέρια αφού τέσσερις αγγλικές ομάδες προκρίθηκαν στους δύο τελικούς. Που, όμως, οφείλεται αυτή η κυριαρχία;

Την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του αγγλικού ποδοσφαίρου-σε συλλογικό πάντα επίπεδο-κατέδειξε με τον καλύτερο τρόπο η πρόκριση τεσσάρων αγγλικών ομάδων στους δύο εφετινούς ευρωπαϊκούς τελικούς, του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ.

Μετά τις επικές προκρίσεις της Λίβερπουλ (επί της Μπαρτσελόνα) και της Τότεναμ (επί του Αγιαξ) στη μεγάλη γιορτή του Τσάμπιονς Λιγκ (ο τελικός στη Μαδρίτη) την Πέμπτη ήταν η σειρά των Αρσεναλ (επί της Βαλένθια) και της Τσέλσι (επί της Αϊντραχτ Φραγκφούρτης) να πάρουν το εισιτήριο για το τελικό του Γιουρόπα Λιγκ που θα διεξαχθεί στο Μπακού.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ο,τι οι τέσσερις από τις πέντες ομάδες που βρίσκονται στην κορυφαία πεντάδα του αγγλικού πρωταθλήματος θα παίξουν στους τελικούς! Το ακόμα περισσότερο παράδοξο; Η ομάδα που είναι πρώτη, η Μάντσεστερ Σίτι, (βρίσκεται ένα ματ μακριά από την κατάκτηση του τίτλου), έμεινε εκτός, από τα προημιτελικά κιόλας του Τσάμπιονς Λιγκ και μάλιστα από αγγλική ομάδα (Τότεναμ).

Οι ασύλληπτες, αυτές, επιδόσεις, πρωτοφανέρωτες στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ίσως εξηγούνται από τους αριθμούς των ποσών που αρχικά εισπράττουν και εν συνεχεία επενδύουν (σε ποδοσφαιριστές και υποδομές) οι αγγλικοί σύλλογοι. Για τη σεζόν 2017-2018 οι 20 μονομάχοι της Πρέμιερ Λιγκ μοιράστηκαν το ιλιγγιώδες ποσό των 2,4 δισεκατομμυρίων λιρών, ΜΟΝΟ από την παραχώρηση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων. Ανάλογο ποσό θα μοιραστούν και εφέτος ανάλογα με τη βαθμολογική θέση που θα κατακτήσουν στο πρωτάθλημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα που θα τερματίσει τελευταία στην εφετινή Πρέμιερσιπ, η Χάντερσιφλντ, πριν αναχωρήσει για το πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ θα βάλει στο ταμείο της το ποσό των 90εκ λιρών, θα έχει δηλαδή μία σπουδαία προίκα έτσι ώστε να ετοιμάσει την επόμενη σεζόν της και να διεκδικήσει εκ νέου την άνοδο.

Τα ποσά είναι επίσης τεράστια τόσο στις χορηγίες στις φανέλες όσο από τις υπόλοιπες διαφημίσεις, ανάλογα φυσικά με το μέγεθος του συλλόγου. Η Πρέμιερσιπ είναι μακράν το πιο “πλούσιο” πρωτάθλημα στην Ευρώπη και οι επενδύσεις των ομάδων πιάνουν τόπο μέσα στο γήπεδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα