Οι εκλογές στο Ισραήλ και το πείσμα των Αράβων

Διαβάζεται σε 5'
Οι εκλογές στο Ισραήλ και το πείσμα των Αράβων
Associated Press

Πολύωρες αναμονές στα εκλογικά τμήματα, διακοπές ρεύματος και καταγγελίες για παρεμπόδιση της ψηφοφορίας σε αραβικές κοινότητες. Η αυξημένη κινητοποίηση των Αράβων πολιτών του Ισραήλ και ο καθοριστικός ρόλος τους στην εκλογική αναμέτρηση.

Περίμεναν έως και πέντε ώρες για να φτάσουν στην κάλπη.

Σε πόλεις της ερήμου Νεγκέβ έμειναν για ώρες χωρίς ρεύμα. Στην Ιερουσαλήμ, πολίτες που απείχαν επί χρόνια από τις εκλογές αποφάσισαν αυτή τη φορά να ψηφίσουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΙΤΣΑΡΔΑΚΗΣ

Η συμμετοχή των Αράβων πολιτών του Ισραήλ στις εκλογές μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το πολιτικό μέλλον του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σε μια αναμέτρηση που ήταν οριακή, η ψήφος τους απέκτησε ιδιαίτερο βάρος.

Το αν θα συμβάλει στην απομάκρυνση του πρωθυπουργού θα φανεί μετά την τελική καταμέτρηση και τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Μετά την καταμέτρηση του 50,1% των ψήφων, το κόμμα Λικούντ (δεξιά) του Μπενιαμίν Νετανιάχου και οι σύμμαχοί του φαίνεται να εξασφαλίζουν 56 έδρες από τις 120 έδρες του ισραηλινού κοινοβουλίου, της Κνεσέτ, συγκριτικά με 49 για τη συμμαχία της αντιπολίτευσης και 15 για τα αραβικά κόμματα.

Τα μερικά αυτά αποτελέσματα μπορεί να αλλάξουν, καθώς πολλές δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά την έξοδο των ψηφοφόρων από εκλογικά τμήματα εμφάνιζαν τις δύο παρατάξεις στήθος με στήθος και χωρίς αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο.

Τα exit polls που δημοσιοποιήθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης την Τρίτη (27/10) αποτυπώνουν ένα εξαιρετικά αμφίρροπο αποτέλεσμα, προμηνύοντας παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και νέα προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα με τα νεότερα exit polls των τηλεοπτικών δικτύων Kan 11 και Channel 13, οι δύο συμμαχίες συγκεντρώνουν από 51 έδρες, ενώ το Channel 12 δίνει οριακό προβάδισμα στο στρατόπεδο του Νετανιάχου, με 52 έναντι 49 εδρών.

Και στις τρεις περιπτώσεις, οι δύο πλευρές παραμένουν μακριά από τις 61 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία στην Κνέσετ, το ισραηλινό κοινοβούλιο των 120 εδρών.

Επιμονή και υπομονή στις κάλπες

Στη βεδουινική πόλη Σεγκέβ Σαλόμ, ψηφοφόροι περίμεναν έως και πέντε ώρες για να μπουν σε εκλογικό τμήμα που λειτουργούσε σε λύκειο, σύμφωνα με αναφορές που επικαλέστηκε η Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ.

Η οργάνωση προειδοποίησε την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για υποψίες σκόπιμων καθυστερήσεων σε εκλογικά τμήματα αραβικών κοινοτήτων.

Όπως ανέφερε στην προσφυγή της, η ψηφοφορία διεξαγόταν με αργούς ρυθμούς χωρίς εξήγηση, ενώ ζήτησε να σταλούν παρατηρητές για να διαπιστωθεί αν οι καθυστερήσεις ήταν σκόπιμες.

Την ίδια ώρα, διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στην Κουσέιφε και στην Αράρατ αν-Νακάμπ, δύο κοινότητες Βεδουίνων στο νότιο Ισραήλ.

Στην πρώτη, η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε περίπου μισή ώρα αργότερα. Στη δεύτερη, η διακοπή συνεχιζόταν για περισσότερες από δύο ώρες.

Η Ραάμ, η Ενωμένη Αραβική Λίστα του Μανσούρ Αμπάς, κατηγόρησε παράγοντες της Δεξιάς ότι προκάλεσαν σκόπιμα τις διακοπές για να στερήσουν ψήφους από το κόμμα σε περιοχές όπου έχει ισχυρή εκλογική επιρροή.

Η καταγγελία δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

Associated Press

Το κόμμα κατήγγειλε επίσης ότι η ισραηλινή αστυνομία κατάσχεσε κάλπες στην Αράρα, στη Νεγκέβ.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, υπήρχαν αναφορές ότι η αστυνομία εμπόδιζε τη συνέχιση της ψηφοφορίας στην περιοχή.

Για άλλους, η απόφαση να επιστρέψουν στην κάλπη συνδέεται με την αίσθηση ότι η άκρα δεξιά αποτελεί πλέον άμεση απειλή για τη ζωή στις αραβικές κοινότητες.

Ο Σάλεμ Σαλίμπι, δήμαρχος της Ματζντ αλ-Κρουμ στο βόρειο Ισραήλ, ψήφισε έπειτα από χρόνια αποχής.

Όπως είπε στη Haaretz, θεωρούσε επί μακρόν ότι το κόστος της πολιτικής συμμετοχής, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης του εβραϊκού χαρακτήρα του κράτους, ήταν μεγαλύτερο από τα οφέλη της.

Αυτή τη φορά, όμως, αντιμετώπισε την ψήφο ως εργαλείο. Ένα από τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Παλαιστίνιοι.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο αγώνα, συμπεριλαμβανομένης της Κνεσέτ, για να απομακρύνουμε αυτή τη φασιστική δεξιά», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόπειρα εποίκων τον περασμένο μήνα να δημιουργήσουν νέο οικισμό κοντά στη Ματζντ αλ-Κρουμ ώθησε περισσότερους κατοίκους προς τις κάλπες.

Ανάμεσά τους και νέους χωρίς προηγούμενη πολιτική ένταξη, οι οποίοι, όπως είπε, «αισθάνθηκαν έναν υπαρξιακό κίνδυνο».

Associated Press

Την ώρα που τα αραβικά κόμματα επιδιώκουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Κνεσέτ, ο Νετανιάχου επιχειρεί να συσπειρώσει τη δική του εκλογική βάση.

Το απόγευμα της Τρίτης, με τις κάλπες ανοιχτές, σε συνάντηση με τον ακροδεξιό υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, κάλεσε τους συμμάχους του να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους και να περιορίσουν τις διαρροές προς αντίπαλα κόμματα.

Η έκβαση παραμένει ανοιχτή.

Όμως, η εικόνα ψηφοφόρων που περιμένουν επί ώρες δείχνει ότι, για πολλούς Άραβες, αυτή η αναμέτρηση αφορά κάτι πολύ περισσότερο από την κατανομή των εδρών στην Κνεσέτ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα