Μετέωρη η επόμενη μέρα στο Ισραήλ: Συσπειρώνεται το μπλοκ Νετανιάχου, πιέζεται η αντιπολίτευση

Διαβάζεται σε 3'
Στιγμιότυπο από το Τελ Αβίβ πριν τις εκλογές της 27ης Οκτώβρη
Στιγμιότυπο από το Τελ Αβίβ πριν τις εκλογές της 27ης Οκτώβρη AP Photo/David Goldman

Η κάλπη στο Ισραήλ δεν έδωσε καθαρό κυβερνητικό δρόμο. Ο Νετανιάχου έχασε την πλειοψηφία, επιχειρεί να κρατήσει ενωμένους τους ακροδεξιούς συμμάχους του, ενώ η αντιπολίτευση πιέζεται να αποφασίσει αν θα συνεργαστεί με τα αραβικά κόμματα.

Το πολιτικό μέλλον του Ισραήλ εξακολουθεί να είναι αβέβαιο με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την μέχρι τώρα καταμέτρηση των ψήφων την Τετάρτη (28/10), με το μόνο σίγουρο πλέον αν είναι πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε χάσει την κυβερνητική του πλειοψηφία.

Η πολιτική του τύχη εξαρτάται πλέον από το αν το μπλοκ της αντιπολίτευσης είναι διατεθειμένο να συγκροτήσει κοινό μέτωπο με τα αραβικά κόμματα, τα οποία ενισχύθηκαν σημαντικά στις εκλογές της Τρίτης.

Προσπάθεια συσπείρωσης Νετανιάχου, Σμότριτς, Μπεν Γκβιρ

Ο Νετανιάχου είχε απόψε συνομιλίες με τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς του εταίρους, τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, στους οποίους υποσχέθηκε ότι θα διατηρήσει ενωμένο το μπλοκ τους, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Το μπλοκ του Νετανιάχου —στο οποίο συμμετέχουν το Λικούντ, τα υπερορθόδοξα κόμματα, καθώς και το Otzma Yehudit του Μπεν Γκβιρ και ο Θρησκευτικός Σιωνισμός του Σμότριτς— αναμένεται να κερδίσει 53 έδρες στις χθεσινές εκλογές, αρκετά κάτω από τις 61 που απαιτούνται για κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Οι αντίπαλοι του Νετανιάχου παραμένουν επίσης διχασμένοι, γεγονός που έχει εντείνει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας — ένα σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Νετανιάχου στο να εγκαταλείψει τους ακροδεξιούς συμμάχους του.

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του φιλοκυβερνητικού Channel 14, ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον Μπεν Γκβιρ και τον Σμότριτς: «Είμαστε μαζί και θα παραμείνουμε μαζί».

Προσπάθειες για συζητήσεις γύρω από τον σχηματισμό κυβέρνησης Εβραίων και Αράβων

Ο επικεφαλής του μπλοκ της αντιπολίτευσης, ο απόστρατος στρατηγός Γκάντι Άιζενκοτ, φάνηκε να αποκλείει ένα τόσο ευρύ σχήμα συνεργασίας, σε μια πρόωρη δήλωση νίκης κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάνοντας λόγο για «σιωνιστική πλειοψηφία».

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Τετάρτη στο Τελ Αβίβ, την Ιερουσαλήμ και τη Χάιφα, ζητώντας τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης Εβραίων και Αράβων μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας τις πιέσεις προς το μπλοκ του Άιζενκοτ να εγκαταλείψει τον αποκλεισμό μιας συνεργασίας με τα αραβικά κόμματα.

Ο Γιαΐρ Γκολάν, επικεφαλής των Δημοκρατών, είναι μέχρι στιγμής ο μόνος από τους ηγέτες τουαντιπολιτευόμενου μπλοκ που έχει ταχθεί δημόσια υπέρ μιας τέτοιας κυβερνητικής συνεργασίας.

Η ΗΠΑ δεν έχουν αποφασίσει αν θα επέμβουν στις διαβουλεύσεις

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει λάβει απόφαση για το αν θα παρέμβει στις προσπάθειες σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ μετά τις χθεσινές εκλογές, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στους Times of Israel, χαρακτηρίζοντας «ψευδείς και πρόωρες» τις αναφορές περί συγκεκριμένων κυβερνητικών σχημάτων που φέρεται να προτιμά η Ουάσιγκτον.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι είναι πολύ νωρίς για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το ζήτημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα