Μάσκες για “γίγαντες”: Κανείς επίσημος φορέας δεν ξέρει ποιος φταίει

Μάσκες για “γίγαντες”: Κανείς επίσημος φορέας δεν ξέρει ποιος φταίει
Μάσκα σε σχολείο ΑΜΠΕ

"Υπήρξε μια παρεξήγηση ως προς το μέγεθος της μάσκας" είπε ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης - Η κ. Κεραμέως ζήτησε να δούμε τη "μεγάλη εικόνα" - Τι απαντά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν την ημερήσια ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα ήταν η αστοχία σχετικά με τις μάσκες στα δημοτικά σχολεία και το μεγάλο μέγεθος πολλών εξ αυτών που δυσκόλεψε τα παιδιά.

Γενικότερα, σχετικά με την απόδοση της χρήσης μάσκας ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι το μέτρο έχει αποδόσει, αλλά χρειάζεται εντονότερη επιδημιολογική συρρίκνωση. “Σε βάθος χρόνου αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό θα είναι χειρότερα τα πράγματα. Τονίζω και πάλι πως πρέπει να φτιάξουμε “φούσκες”, μέχρι να έρθουν τα εμβόλια”, είπε χαρακτηριστικά.

Για το μέγεθος των μασκών στα σχολεία, ανέφερε πως “ό,τι γίνεται είναι με βάση τα δεδομένα και με κριτήρια που αξιολογούνται καθημερινά. Προφανώς ακούγονται πολλά, αλλά από την πρώτη στιγμή έχουμε συγκεκριμένη στρατηγική και πορευόμαστε με αυτή”.

Από τη δική του μεριά ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε πως η έναρξη της σχολικής χρονιάς “πήγε πάρα πολύ καλά. Πράγματι υπήρξε ένα πρόβλημα σε ο,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Αυτό θα διορθωθεί. Άλλωστε η επιτροπή θα δώσει διευκρινήσεις επί των προδιαγαφών. Να τονίσω πως οι προδιαγραφές είναι οι ίδιες, δεν αλλάζουν τα μεγέθη αυτά. Και η κυβέρνηση έχει πει πως θα δώσει δύο μάσκες ανά μαθητή, επομένως οι επόμενες θα είναι οι σωστές”, τόνισε, αναφέροντας πως αρμόδιοι για το μέγεθος ήταν το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ.

Σε ερώτηση αν υπήρξε έλεγχος των μασκών πριν φτάσουν στους μαθητές, ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι το υπουργείο Υγείας διαβίβασε τις προδιαγραφές στην αρμόδια Αρχή διενέργειας του διαγωνισμού, και δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πρόσθεσε ότι την ευθύνη των διαγωνιστικών διαδικασιών την είχε η ΚΕΔΕ και ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών.

Μιλώντας το πρωί άλλωστε στον ΣΚΑΪ, η κυρία Κεραμέως δήλωσε αναρμόδια για το θέμα των μασκών, καθώς όπως είπε το θέμα το χειρίστηκε το υπουργείο Υγείας και το διεκπεραίωσε η ΚΕΔΕ. Ανέφερε δε ότι δόθηκαν εξηγήσεις από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, ενώ σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να μη μείνουν σχολεία χωρίς μάσκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, δρομολογείται η χορήγηση μασκών μιας χρήσης στους μαθητές που έλαβαν μάσκες μεγάλων διαστάσεων. Οπως είπε, όλοι οι αρμόδιοι φορείς καταβάλλουν κάθε προσπάθεια. Η κυρία Κεραμέως επέμεινε πάντως ότι δεν πρέπει να στεκόμαστε τόσο στο θέμα των ακατάλληλων μασκών και ζήτησε να δούμε τη “μεγάλη εικόνα”, η οποία, όπως είπε, είναι ότι η πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας εφάρμοσε υποδειγματικά τα μέτρα.

Το υπουργείο Υγείας “δείχνει” ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ για τις μάσκες

Από τη δική του μεριά πάντως, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, “δείχνει” το υπουργείο Υγείας ως υπεύθυνο για το λάθος μέγεθος στις μάσκες των μαθητών, μιλώντας στο δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ.

Υποστήριξε ότι το υπουργείο Υγείας και η επιτροπή των γιατρών που λειτουργεί στο υπουργείο, είχαν την ευθύνη για τις προδιαγραφές και τα μεγέθη των μασκών για τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου, οπότε και έδωσαν οδηγίες στις εταιρίες που ανέλαβαν την κατασκευή.

Τόνισε δε ότι έγινε διαγωνισμός για την ανάδειξη του κατασκευαστή, που δεν ήταν μία εταιρία αλλά δέκα, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου στον σχετικό διαγωνισμό την ευθύνη του οποίου είχε η ΚΕΔΕ συμμετείχαν πάνω από 90 εταιρίες.

Πηγές της τοπικής αυτοδιοίκησης, μιλώντας πάντως τη Δευτέρα στο News24/7, έλεγαν ότι οι προδιαγραφές και διαστάσεις καθορίστηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από σχετική εισήγηση της επιτροπής λοιμοξιολόγων… Και η ευθύνη συνεχίζει να πηγαίνει “βόλτα” την ώρα που το ελληνικό δημόσιο διέθεσε 6,2 εκ ευρώ σε καιρούς πανδημίας για να ψάχνουμε πάλι τι πήγε λάθος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα