Φέτος το Φεστιβάλ Δράμας υπόσχεται κάτι νέο και συναρπαστικό

Φέτος το Φεστιβάλ Δράμας υπόσχεται κάτι νέο και συναρπαστικό

Παρόντες δημιουργοί ανερχόμενοι, με εντυπωσιακό σύνολο δουλειάς ήδη στον χώρο του μικρού μήκους, που ξεχωρίζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πρωτότυπες, συναισθηματικές, προσωπικές, αντισυμβατικές δουλειές.

Γράφαμε πρόσφατα στο Magazine του News247 για την εκπληκτικά ταλαντούχα νέα γενιά Ελλήνων σκηνοθετών που υπάρχει αυτή τη στιγμή, μια γενιά που «δεν σταματάει να κερδίζει». Δημιουργοί ανερχόμενοι, με εντυπωσιακό σύνολο δουλειάς ήδη στον χώρο του μικρού μήκους, που ξεχωρίζουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πρωτότυπες, συναισθηματικές, προσωπικές, αντισυμβατικές δουλειές.

Και κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ενός εκ των σημαντικότερων παγκοσμίως για τα short films, γινόμαστε μάρτυρες κάθε νέας τέτοιας φουρνιάς έργων. Έτσι και φέτος, στην 44η διοργάνωση, που ξεκίνησε την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 18 (όμως το κοινό θα μπορεί να απολαμβάνει τις ταινίες για αρκετές μέρες μετά ακόμα, θα τα πούμε αυτά).


Υπό τη διεύθυνση του σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη (“Amerika Square”), το Φεστιβάλ ανανεώνεται και γίνεται πιο προσβάσιμο. Η πρώτη χρονιά του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή ήταν περυσι, μια ομολογουμένως και για προφανείς λόγους δύσκολη συγκυρία, που όμως έκανε ήδη πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η επιλογή των ταινιών έγινε πιο σφιχτή από προηγούμενα χρόνια, δίνοντας πλέον ένα σαφέστερο στίγμα των τάσεων και των ταλέντων, ενώ μέσω της πλατφόρμας οι ταινίες είναι διαθέσιμες στο κοινό.

Μεγάλη νικήτρια πέρυσι ήταν η εξαιρετική “Bella” της Θέλγιας Πετράκη, που στη συνέχεια κέρδισε και το αντίστοιχο βραβείο Ίρις Μικρού Μήκους Ταινίας, στα βραβεία της ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ερχόμαστε στην φετινή, 44η διοργάνωση.

Το Φεστιβάλ, με νέα οπτική ταυτότητα και με αέρα ανανέωσης, παρουσιάζει 158 ταινίες από περισσότερες από 50 χώρες, με 5 διαγωνιστικά τμήματα και μια ταυτόχρονη φυσική και online διοργάνωση.

Στην τελετή έναρξης ο Γιάννης Σακαρίδης αναφέρθηκε στους Έλληνες μικρομηκάδες που κατακτούν ξανά και ξανά τον διεθνή κινηματογραφικό κόσμο. Κάτι που, συμπληρώνουμε εμείς, κάνει εκ των πραγμάτων τη Δράμα ένα κομβικό σημείο για την ανάδειξη και την εξέλιξη του ελληνικού σινεμά. Ο Σακαρίδης συμπλήρωσε πως το Φεστιβάλ αποκτά έναν ισχυρότερο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με νέα διαγωνιστικά τμήμα: Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα ταινιών περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Short and Green, ενδεικτικό των οικολογικών ανησυχιών όλων μας, το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα animation, και το Cinematherapy. Ενώ το Σπουδαστικό τμήμα έλαβε, κατά τον επικεφαλής του προγράμματος Θανάση Νεοφώτιστο, τις τριπλάσιες αιτήσεις σε σχέση με πέρυσι, ένα εντυπωσιακό δείγμα για το μέλλον που έρχεται.

Στο φετινό Εθνικό Διαγωνιστικό έχουμε φέτος συνολικά 30 ταινίες, ενώ για πρώτη φορά περισσότερες είναι οι γυναίκες δημιουργοί από ό,τι άντρες (19 έναντι 14). Ανάμεσά τους το “Motorway 65” της Εύης Καλογεροπούλου που επιλέχθηκε πέρυσι από τις Κάννες και το “Brutalia, Days of Labour” του Μανώλη Μαυρή το οποίο βραβεύτηκε στην φετινή Εβδομάδα Κριτικής των Καννών.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό έχουν επιλεγεί 23 ταινίες, ανάμεσα στις οποίες 3 ελληνικές. Στην κριτική επιτροπή θα συμμετάσχει η διάσημη ελληνογαλλίδα ηθοποιός και επίσημη προσκεκλημένη του Φεστιβάλ, Άννα Μουγκλαλίς.

ΑΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Η πλατφόρμα των ταινιών για το κοινό έχει ήδη ανοίξει για όσους θεατές επιθυμούν να παρακολουθήσουν το 44ο DISFF online. Στην πλατφόρμα https://disff.cine.gr και ακολουθώντας τις οδηγίες, μπορεί κανείς να αποκτήσει πρόσβαση στις ταινίες των 5 διαγωνιστικών τμημάτων αλλά και των ενοτήτων Cinematherapy και Zagoriwood. Συνολικά οι θεατές θα μπορούν να παρακολουθήσουν πάνω από 110 ταινίες με ένα ενιαίο εισιτήριο.

Το βασικό πακέτο θέασης κοστίζει 15 ευρώ και δίνει πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του Φεστιβάλ, ενώ οι βραβευμένες ταινίες θα παραμείνουν διαθέσιμες μέχρι και τις 23.59 στις 26 Σεπτεμβρίου. Η τιμή του πακέτου θα μειωθεί στα 5 ευρώ στις 20 Σεπτεμβρίου, συμπεριλαμβάνοντας μόνο τις βραβευμένες ταινίες.

THE PLEASURE OF KILLING BUGS

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Εκτός από διαδικτυακά, το 44ο Φεστιβάλ Δράμας θα διεξαχθεί στον κινηματογράφο Ολύμπια και το Δημοτικό Ωδείο Δράμας (Αίθουσα Αντώνης Παπαδόπουλος), στο θερινό κινηματογράφο Αλέξανδρος, στο Drive-in Cinema που θα λειτουργήσει αποκλειστικά για την εβδομάδα του Φεστιβάλ, στο καφέ-πολυχώρο Ελευθερία (συμβολή των οδών Βενιζέλου και Κουντουριώτου). Όπως κάθε χρόνο, θεατές και δημιουργοί θα συναντηθούν στη διάρκεια αυτών των ημερών δημιουργώντας ένα υπέροχα σινεφιλικό κλίμα.

Αργότερα, η επιλογή του φετινού Φεστιβάλ Δράμας θα επισκεφθεί και την Αθήνα. Από 22-28 Οκτωβρίου, το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς καθώς και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Φυσικά, η είσοδος στις κλειστές αίθουσες θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο.

VR CINEMA EXPERIENCE

Παράλληλα, και πρωτοπορώντας για μια ακόμη φορά, το Φεστιβάλ Δράμας παρουσιάζει την πρώτη και μοναδική εμπειρία ταυτόχρονης απομακρυσμένης θέασης σε εικονικό περιβάλλον (Co-Watching VR Cinema Experience). Τόσο η πλατφόρμα, όσο και η VR εμπειρία έχουν αναπτυχθεί βασιζόμενες στην πρωτοποριακή πλατφόρμα video streaming cine.gr της εταιρείας Arx.Net η οποία υποστηρίζει την πολυκαναλική ψηφιακή προβολή κινηματογραφικών φεστιβάλ.

Η παρουσίαση του Co-Watching VR Cinema Experience θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του 44ου Φεστιβάλ Δράμας, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στις 17:00 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας: ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Γιάννης Σακαρίδης θα παρακολουθήσει την επίκαιρη μικρού μήκους ταινία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη «Χιονίζει μέσα τη νύχτα» με τον διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ορέστη Ανδρεαδάκη από την Αθήνα και τον συγγραφέα, σκηνοθέτη και μουσικό παραγωγό Αστέρη Κούτουλα από το Βερολίνο. Και οι τρεις θα φορούν VR γυαλιά που θα επιτρέπουν στα avatar τους να «συνυπάρχουν» σε έναν κοινό virtual χώρο, μια εικονική αίθουσα κινηματογράφου. Την ίδια στιγμή, το κοινό του Φεστιβάλ Δράμας, θα παρακολουθεί την συζήτηση και την ταινία στην αίθουσα.

*Το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (DISFF) πραγματοποιείται από τις 12 ‘έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα