Οι πυρηνικές δοκιμές αποκάλυψαν την ηλικία του μεγαλύτερου ψαριού στον κόσμο

Οι πυρηνικές δοκιμές αποκάλυψαν την ηλικία του μεγαλύτερου ψαριού στον κόσμο
Φαλαινοκαρχαρίας Ap Images

Επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να υπολογίσουν την ηλικία του φαλαινοκαρχαρία - Ήταν ένα άλυτο μυστήριο που έκρυβε μια ανατροπή.

Οι φαλαινοκαρχαρίες αποτελούν το μεγαλύτερο ψάρι των ωκεανών, φτάνοντας σε μήκος σχεδόν τα 20 μέτρα, ωστόσο αποτελούν και ένα μεγάλο μυστήριο για τους επιστήμονες

Ούτε την ηλικία τους δεν ήξεραν πως να υπολογίσουν οι επιστήμονες, όμως φαίνεται πως μια ομάδα ερευνητών κατάφερε να δώσει απάντηση. Κι αυτό το πέτυχε μέσω ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα στους σπονδύλους που είχε παραμείνει από τις πυρηνικές δοκιμές κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. 

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έκαναν εγκάρσια τομή σε σπόνδυλο και μέσω των ομόκεντρων αυξητικών δακτυλίων καθόριζαν την ηλικία τους. Ωστόσο,δεν ήταν σίγουροι αν αυτοί οι δακτύλιοι σχηματίζονταν μία ή δύο φορές το χρόνο. Έτσι, χρησιμοποίησαν απομεινάρια άνθρακα από πυρηνικές δοκιμές για να βρουν την απάντηση.  

 

Με αυτή τη νέα μέθοδο χρονολόγησης, κατέληξαν πως οι δακτύλιοι των σπονδύλων σχηματίζονται μία φορά ετησίως κι όχι δύο. Επιχείρησαν διατομές σε δύο φαλαινοκαρχαρίες, έναν 10 μέτρων που είχε ξεβραστεί το 2012 στο Πακιστάν και ένα δεύτερο μικρότερο που εντοπίστηκε νεκρός στην Ταϊβάν το 2005. Πήραν δείγμα από τους σπονδύλους τους και μέτρησαν την ποσότητα ραδιοάνθρακα. Έπειτα, συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα επίπεδα άνθρακα-14 που είχε εντοπιστεί σε υλικό του οποίου την ηλικία είχαν επιβεβαιώσει και σύντομα διαπίστωσαν πως οι δύο φαλαινοκαρχαρίες ήταν 50 και 35 χρόνων, αντιστοίχως.

Πριν από όλα αυτά οι επιστήμονες πίστευαν πως οι φαλαινοκαρχαρίες μπορούν να ζήσουν μέχρι και 100 χρόνια. Ωστόσο αυτό ακόμα δεν έχει διαψευστεί, μιας και οι δύο που μελέτησαν ήταν αρκετά μικροί σε σχέση με το μέγεθος που μπορεί κανονικά να φτάσει αυτό το ζώο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα