Σπύρο Μπιμπίλα, δεν οφείλεις να απολογηθείς σε κανέναν

Σπύρο Μπιμπίλα, δεν οφείλεις να απολογηθείς σε κανέναν
Ο Σπύρος Μπιμπίλας ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΑΡΙΛΑΣ / PAPADAKIS PRESS

Ήρθε η ώρα να σταθούμε στο πλευρό του Σπύρου Μπιμπίλα και να υψώσουμε τείχος απέναντι στο ομοφοβικό μίσος, χωρίς εκπτώσεις.

Ο Σπύρος Μπιμπίλας μίλησε για τη σεξουαλικότητά του κι όσα είπε έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να τα ακούσουμε και να σταθούμε σε αυτά με προσοχή για πολλούς λόγους.

Το coming out του ηθοποιού στο περιοδικό Antivirus ήταν μια τολμηρή πράξη απελευθέρωσης, την οποία οφείλουμε όχι μόνον να σεβαστούμε, αλλά οφείλουμε και να χειροκροτήσουμε.

Με το coming out του, ο Σπύρος Μπιμπίλας προκάλεσε κύμα υποστήριξης προς το πρόσωπό του για ακόμη μια φορά, ωστόσο, το “γιατί τώρα;” ακούστηκε ξανά από κάποιους, λες και δε βαρεθήκαμε να το ακούμε ως απάντηση στις θαρραλέες εξομολογήσεις των θυμάτων κακοποίησης και βίας, κατά το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

-“Γιατί να μιλήσει στα 65 για τη σεξουαλικότητά του;”

-“Γιατί να μας πει τι κάνει στο κρεβάτι του;”

-“Γιατί τώρα;”

Η απάντηση είναι απλή.

– Γιατί έτσι γουστάρει.

Μέσα σε αυτό διάστημα και ενώ το κίνημα #metoo γεννιόταν στη χώρα, ο Σπύρος Μπιμπίλας έδειξε από την αρχή μέχρι και σήμερα ήθος και αξιοπρέπεια, ενώ αγόγγυστα και ασταμάτητα πάλευε και παλεύει μέχρι και τώρα για τη δικαίωση των θυμάτων, προτρέποντας ολ@ να μιλήσουν χωρίς ντροπή, δίνοντας δύναμη σε όσ@ την χρειάζονται.

Μετά από αυτή την υποδειγματική στάση, ήρθε η ώρα όλ@ μας να σταθούμε στο πλάι του Σπύρου Μπιμπίλα και να υψώσουμε τείχος απέναντι στο ομοφοβικό μίσος, χωρίς εκπτώσεις.

“Πάντοτε πίστευα πως οι άνθρωποι μπορούμε να αγαπάμε οποιονδήποτε άνθρωπο, μέσα μου αυτό μπήκε ως φυσιολογικό. Αυτή την ηθική αξία είχα, ότι δεν υπάρχει τίποτα αφύσικο. Πάντα πίστευα πως είμαι ένας απόλυτα φυσιολογικός άνθρωπος, που έχω δικαίωμα να ερωτευτώ το άτομο που αγαπώ. Φυσικά και προσδιορίζομαι ως ΛΟΑΤΚΙ+, είμαι μέσα σε αυτή την κοινότητα και για αυτό μάχομαι και για τα δικαιώματά της. Όπως μάχομαι και για τα δικαιώματα, όλων των κοινοτήτων που περιθωριοποιούνται”.

Μια λιτή εξομολόγηση, όμως με μεγάλο νόημα και σημασία. Τόσο αυτονόητα όσα δήλωσε ο Σπύρος Μπιμπίλας, μα καθόλου δεδομένα -δυστυχώς- ακόμη και σήμερα σε μια κοινωνία που “καταδιώκει” και καταδικάζει το διαφορετικό.

Μετά τον Φώτη Σεργουλόπουλο, τον Γιώργο Καπουτζίδη, τον Θανάση Αλευρά, τον Σταμάτη Κραουνάκη και άλλους, ο Σπύρος Μπιμπίλας προστίθεται στη λίστα των αναγνωρίσιμων προσώπων της χώρας που -με το coming out τους- δίνουν δύναμη και θάρρος σε πολλούς ανθρώπους εκεί έξω, ώστε να μπορέσουν να κάνουν το μεγάλο “βήμα” και να βγουν από τη “ντουλάπα”.

Το να κρύβεις αυτό που είσαι είναι επίπονο και παίρνει ενέργεια να προσπαθείς να δείχνεις κάτι άλλο, κάτι που δεν είσαι. Το να μην είσαι ο εαυτός σου -πραγματικά- “κλέβει” τη χαρά σου, σε κάνει δυστυχισμένο, σε οδηγεί στη μοναξιά και κανένας δε θα έπρεπε να χρειάζεται να κρύβεται στη “ντουλάπα”.

Το να φτάσεις, όμως, στο σημείο να βγεις από τη “ντουλάπα” δεν είναι εύκολο και πάντα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το κάθε coming out είναι ξεχωριστό, μοναδικό και χρειάζεται μεγάλη τόλμη σε μια κοινωνία έντονης ομο-αμφιφοβίας και τρανσφοβίας.

Το κάθε coming out είναι σημαντικό και μπορεί να δώσει δύναμη στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να αποδεχτούν το ποιοι είναι, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί να βάλει ένα “λιθαράκι” στην προσπάθεια όλων μας να εκφραζόμαστε με ελευθερία και αφοβία. Οι άνθρωποι που μιλούν, που τολμούν, που δεν φοβούνται πια, είναι άξιοι συγχαρητηρίων και οφείλουμε να τους ευχαριστούμε για αυτό.

Σπύρο Μπιμπίλα, σε ευχαριστούμε που φωτίζεις έναν κόσμο με πολύ σκοτάδι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα