Η ARTWORKS επιθυμεί να ενισχύσει νέους Έλληνες καλλιτέχνες

Η ARTWORKS επιθυμεί να ενισχύσει νέους Έλληνες καλλιτέχνες
ArtWorks

Αν είσαι καλλιτέχνης μεταξύ 25 και 35 ετών, αναζήτησε την ARTWORKS, ένα νεοσύστατο οργανισμό που έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Συνέντευξη στον Χρήστο Καράμπελα

Ο σκοπός και οι δράσεις της νεοσύστατης ARTWORKS αποτελούν αναμφίβολα μια πρωτοβουλία απαραίτητη όσο ποτέ για τη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική σκηνή και μια χαρμόσυνη είδηση: Και αυτό γιατί η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία στοχεύει να στηρίξει οικονομικά νέους καλλιτέχνες (από 25 έως 35 ετών) και να ενθαρρύνει την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Το εγχείρημα της υποστηρίζεται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την “Επανεκκίνηση και την Ενίσχυση των Νέων”.

Το πρώτο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών θα ενισχύσει οικονομικά για έξι μήνες 60 καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στα πεδία των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, performance, εικαστικό βίντεο, πολλαπλά και νέα μέσα, ψηφιακές μορφές τέχνης) και της κινούμενης εικόνας (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation). Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν σεμινάρια, workshops και masterclasses από διακεκριμένους επαγγελματίες του χώρου, με σκοπό την ανάπτυξη επιπρόσθετων δεξιοτήτων και την οικοδόμηση ενός δυναμικού καλλιτεχνικού δικτύου.

Το News 24/7 μίλησε με τις συνιδρύτριες της ARTWORKS Μαρίλη Κωνσταντινοπούλου και Δήμητρα Νικολού για το ελπιδοφόρο πρόγραμμά τους, τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις και ρεύματα καθώς και για το κατά πόσο Τέχνη και δημιουργία μπορούν να ακμάσουν στην Αθήνα του σήμερα.

Με ποια κριτήρια θα βαθμολογηθούν από την επιτροπή οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα; Η τέχνη δεν είναι δύσκολο να βαθμολογηθεί, πόσο μάλλον πριν αποκτήσει “σάρκα”;

«Οι αξιολογητές ως ειδικοί στο χώρο της τέχνης και με εμπειρία από συμμετοχές τους σε αντίστοιχες επιτροπές, θα εξετάζουν την τεχνική αρτιότητα και αισθητική ποιότητα του καλλιτεχνικού δείγματος που θα υποβάλουν οι υποψήφιοι, και το οποίο θα περιλαμβάνει δουλειές που έχουν ήδη υλοποιήσει, και όχι προτάσεις έργων που σκοπεύουν να υλοποιήσουν.»

Τι προσδοκά η ARTWORKS από την πρωτοβουλία αυτή;

«Η ΑRTWORKS επιθυμεί να δημιουργήσει συνέργειες με αντίστοιχους οργανισμούς και καλλιτεχνικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει υποστηρικτικά για τους καλλιτέχνες και μετά τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα. »

Παρά τους δύσκολους οικονομικά καιρούς, διακρίνετε μια άνθηση σήμερα στις τέχνες;

«Αν με τον όρο άνθηση εννοείτε την οικονομική, όπως και οι περισσότεροι τομείς, έτσι και ο τομέας της τέχνης πλήττεται. Ωστόσο, παρά τις όποιες δυσκολίες, οι τέχνες δίνουν πάντα το παρών, σε κάθε εποχή. Περιμένουμε με αγωνία να γνωρίσουμε τους καλλιτέχνες που θα ξεχωρίσουν και θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της ARTWORKS.»

Πιστεύετε ότι οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα του σήμερα μπορούν να βιοποριστούν;

«Δυσκολεύονται όπως οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα. Δυστυχώς, και η ίδια η αγορά της τέχνης διανύει περίοδο ύφεσης, κάτι που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.»

Εξαιτίας της κρίσης και των “κομμένων” προϋπολογισμών, πιστεύετε υπάρχει σήμερα ένα θεσμικό κενό στην ενίσχυση των νέων που καλύπτεται κυρίως από πρωτοβουλίες σαν τη δική σας;

«Η ARTWORKS δεν προσδοκά να υποκαταστήσει κάποιον θεσμό, έρχεται μόνο με την επιθυμία να “προσθέσει” και να συμμαχήσει με τους καλλιτέχνες ως συνοδοιπόρος τους και να βοηθήσει με τον τρόπο που μπορεί.»

Ποια τα σχέδια της ARTWORKS μετά την πρωτοβουλία αυτή; Υπάρχουν συζητήσεις για συνδιοργανώσεις με άλλους φορείς;

«Η ARTWORKS κάνει τα πρώτα της βήματα και θέτει τις βάσεις της. Σταδιακά θέλουμε πολύ να χτίσουμε στέρεες συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς.»

Η Αθήνα θα μπορούσε να γίνει ένα πολιτιστικό Hub όπως είναι η Βαρσοβία ή το Βερολίνο; Αν ναι πώς θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το σημείο;

«Η Αθήνα είναι ήδη πολιτιστικό Hub, εάν υφίσταται κάτι τέτοιο.»

Facebook / ARTWORKS

 

Το πρόγραμμα

Στο πρώτο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών ΙΣΝ (SNF Artist Fellowship Program) θα συμμετάσχουν συνολικά 60 καλλιτέχνες. Κάθε συμμετέχων θα λάβει χρηματικό βραβείο που θα ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ, για χρονικό διάστημα 6 μηνών (Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2018), σε 2 ισόποσες δόσεις, τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο του 2018 αντίστοιχα.

Το Πρόγραμμα, πέραν της οικονομικής υποστήριξης, περιλαμβάνει τη διοργάνωση σεμιναρίων, εργαστηρίων, διαλέξεων και συναντήσεων με μέλη της καλλιτεχνικής κοινότητας και επαγγελματίες από τον χώρο της τέχνης. Μέσω αυτών, η ARTWORKS επιθυμεί να προωθήσει τον διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, καθώς και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε συνέργειες μεταξύ των καλλιτεχνών και της ευρύτερης πολιτιστικής κοινότητας.

Facebook / ARTWORKS

Κατά τη διάρκεια του Προγράμματος, οι συμμετέχοντες καλούνται να έχουν ενεργό παρουσία στις εν λόγω συναντήσεις και να υποβάλουν δύο εκθέσεις για την πρόοδο της καλλιτεχνικής τους πορείας. Η πρώτη πρόοδος θα ζητηθεί στο μέσο του Προγράμματος, όπου θα εκθέτουν την πορεία της καλλιτεχνικής τους δραστηριότητας και η δεύτερη στη λήξη του Προγράμματος, όπου θα μπορούν να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο δείγμα της καλλιτεχνικής τους δραστηριότητας στην περίοδο αυτή.

Οι αιτήσεις για τον πρώτο κύκλο του Προγράμματος θα ξεκινήσουν στις 5 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 26 Ιανουαρίου 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τους όρους συμμετοχής επισκεφτείτε το επίσημο site του οργανισμού και τη σελίδα του στο Facebook.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα