Μπρα ντε φερ σε δανεικό χρόνο

Μπρα ντε φερ σε δανεικό χρόνο
Economic and Financial (ECOFIN) Affairs Council meeting in Brussels, Belgium on Jan. 27, 2017 / , 27 , 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

Με την κλεψύδρα να έχει σχεδόν αδειάσει συνεχίζεται το σκληρό παζάρι, εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών για μια πολιτικά και κοινωνικά ανεκτή συμφωνία

Τον κοινό τόπο που θα δώσει το πράσινο φως για την επιστροφή των ομάδων της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ΕΜΣ στην Αθήνα για την τελική συμφωνία συνεχίζουν να αναζητούν Κυβέρνηση και δανειστές με τους τελευταίους να έχουν ταυτιστεί με το ΔΝΤ και να ζητούν από τώρα ψήφιση και για το αφορολόγητο και για την μείωση των συντάξεων.

Ηλεκτρισμένο είναι και το παρασκήνιο, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη και τον αναπληρωτή του κ.Γιώργο Χουλιαράκη να προσπαθούν να περιορίσουν τις απαιτήσεις των δανειστών.

Το παζάρι γίνεται κυρίως σε πέντε θέματα

Το βασικό θέμα είναι η απαίτηση για εκ των προτέρων ψήφιση μέτρων που θα εφαρμοστούν από το 2019 και ειδικότερα της μείωσης του αφορολόγητου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Οι δανειστές φαίνεται ότι ζητούν τώρα την εκ των προτέρων ψήφιση και των δύο μέτρων ταυτιζόμενοι με την θέση του ΔΝΤ καθώς διαφορετικά όπως σημειώνουν δεν θα υπάρχει αξιοπιστία στο πρόγραμμα.

Μάλιστα ως «γλυκαντικό» προβλέπουν ότι αν η Ελλάδα ξεπεράσει τους στόχους της τότε θα μπορέσει να προχωρήσει και σε μόνιμες αλλά προσυμφωνημένες φορολογικές ελαφρύνσεις από το 2019. Ο κ. Μοσκοβισί προσπάθησε από την Αθήνα να χρυσώσει το χάπι λέγοντας στις συναντήσεις του ότι τα μέτρα δεν θα είναι ακριβώς 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) αφού θα ληφθεί υπ όψιν για τον υπολογισμό τους η υπεραπόδοση της οικονομίας το 2016.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μπορεί μεν να συζητήσει την ψήφιση του αφορολόγητου αλλά θέλει να προστατεύσει περισσότερο τις συντάξεις και να τις εντάξει σε δυνητικά μέτρα που θα ενεργοποιηθούν αν έχουμε απόκλιση από το δημοσιονομικό στόχο στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου δημοσιονομικού κόφτη. Στην διαπραγμάτευση τίθεται επίσης η δυνατότητα αν η Ελλάδα υπερβεί το στόχο της εφαρμόζοντας το μικρότερο αφορολόγητο τότε θα μπορεί να προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις ΦΠΑ και μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Τα πρωτογενή πλεονάσματα, η μεσοπρόθεσμη περίοδος που θα πρέπει να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να μην ξεπερνά τα 3 χρόνια και στην συνέχεια να μειωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Οι δανειστές δεν μπορούν να δεχθούν μεσοπρόθεσμη περίοδο κάτω από πέντε χρόνια με την προοπτική να υπάρχει μια επόμενη πενταετία με στόχο 3% του ΑΕΠ. Η ευρωπαϊκή εκδοχή θέλει 5 χρόνια πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τώρα και νέα διαπραγμάτευση για το θέμα στο τέλος του προγράμματος κάτι που όμως δεν θέλει το ΔΝΤ.

Το χρέος

Στο θέμα του χρέους ο κ. Τσακαλώτος θέλει εκ των προτέρων εγγυήσεις ότι όποια λύση και αν βρεθεί θα εξασφαλίζει και την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και κατά συνέπεια η Ελλάδα θα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Οι θεσμοί δεν μπορούν να δεσμευτούν εκ των προτέρων για το θέμα και το παραπέμπουν στις συζητήσεις που θα γίνουν στην Αθήνα με τους θεσμούς.

Αλλαγές στα εργασιακά

Η ελληνική ομάδα προσπαθεί να διασώσει την κόκκινη γραμμή που είχε τεθεί για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να κλείσει εκεί το θέμα. Οι θεσμοί ζητούν με μια φωνή να αλλάξει το καθεστώς στις ομαδικές απολύσεις με πιο ακραίο το ΔΝΤ που ζητά απελευθέρωση του ποσοστού των απολύσεων και την ΕΕ να αρκείται σε μια αύξηση του ποσοστού από το 5% σήμερα στο 10%.

Το τελευταίο από τα θέματα που επισκιάζεται από τα προηγούμενα είναι η επιτάχυνση της αποκρατικοποίησης του 17% της ΔΕΗ που κατέχει σήμερα στο χαρτοφυλάκιο του το ΤΑΙΠΕΔ και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση κατά 25% του ΑΔΜΗΕ μέχρι και το τέλος Μαρτίου.

Παραινέσεις και απειλές

Στο προσκήνιο Κοινοτικοί αξιωματούχοι πιέζουν για την συμφωνία της Ελλάδας στα νέα μέτρα αφού η καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης θα κάνει χειρότερη αντί καλύτερη τελική συμφωνία.

«Σε αντίθεση με το κόκκινο κρασί η καθυστέρηση μια συμφωνίας δεν θα κάνει καλύτερες τις συνθήκες» τόνισε νωρίτερα σήμερα αξιωματούχος με πολύ καλή γνώση των διαπραγματεύσεων τονίζοντας ότι για τη Δευτέρα στόχος θα είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα

Η ίδια πηγή τόνισε ότι στο καλύτερο δυνατό σενάριο και αν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, οι αρχές και η τρόικα μπορούν να αποφασίσουν τους όρους, και να έχουμε ανακοίνωση το πότε οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα για καταλήξουν σε διάστημα κάποιων ημερών σε συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (Staff Level agreement). Τόνισε πάντως ότι η συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών προϋποθέτει και την συμφωνία του ΔΝΤ.

Σε ότι αφορά την επόμενη μέρα του Eurogroup και τα πιθανά σενάρια ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι αν έχουμε συμφωνία τότε η τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών θα έρθει πολύ γρήγορα «Με την παρούσα κατάσταση στον κόσμο καλύτερα ναι, καλύτερα να βιαστούμε, ακόμα και αν δεν υπάρχει ανάγκη αποπληρωμής χρεών τώρα», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Αν πάλι δεν έχουμε λευκό καπνό ούτε την Δευτέρα ή ίδια πηγή εμφανίστηκε σκωπτική: «Ούτε και τότε θα χαθεί ο κόσμος. Για να επικυρώσουμε την τελική συμφωνία έχουμε προγραμματισμένα Eurοgroup και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και αρκετά ακόμη μέχρι το καλοκαίρι».

Διευκρίνισε όμως ότι «αυτό δε σημαίνει ότι είμαστε κοντά σε εκταμιεύσεις. Τα κοινοβούλια θα πρέπει να έχουν συνέλθει σε σώμα. Μετά θα πρέπει να εκτελεστούν τα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα. Νόμιζα παλιά ότι ήταν εύκολο, αλλά είδαμε ότι τα παλιά προαπαιτούμενα εκτελέστηκαν αργά. Είμαι βέβαιος ότι η ολοκλήρωση του SLA είναι εφικτή σε σύντομο χρονικό διάστημα».

«Αν υπάρχει υπεραπόδοση, τότε δεν θα χρειαστεί η λήψη μέτρων, αλλά τα λεφτά θα πρέπει να επιστραφούν με προαποφασισμένες δαπάνες. Θα είναι 3,5% αλλά δεν θα είναι μεγαλύτερο, όπως φοβούνται κάποιοι. Αυτό συζητάνε», ξεκαθάρισε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Τέλος και ο επικεφαλής του ΕΜΣ από το Μόναχο θύμισε για πολλοστή φορά ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι το μόνο από τα πέντε που χρηματοδότησε ο μηχανισμός και δεν έχει ακόμη ευτυχή κατάληξη.

Τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα